Baby zit in een kinderstoel

Als je baby eenmaal toe is aan zijn eerste hapjes, is het wel zo gezellig als hij aan tafel kan mee-eten. Met een kinderstoel zit hij veilig, comfortabel en kan hij al het lekkers overzien. Maar hoe zorg je ervoor dat je de juiste stoel koopt voor je kindje? Wij geven een aantal tips!

Wanneer is je baby klaar voor een kinderstoel?

Wanneer je baby zelfstandig kan zitten, is het tijd voor de kinderstoel. Hierbij is het belangrijk dat je kindje geen ondersteuning meer nodig heeft en zelf vanuit een liggende positie in zithouding komt. Dit kan hij meestal als hij tussen de 6 en 9 maanden oud is. Je gebruikt de stoel doorgaans tot je kindje een jaar of 3 is. Als je voor een meegroeistoel kiest, heb je er uiteraard langer plezier van.

Laat je baby in het begin niet te lang in de kinderstoel verblijven. Te lang in zithouding is namelijk niet goed voor de ontwikkeling van zijn wervelkolom en motoriek. Een maximum van 2 uur per dag wordt geadviseerd en dit is inclusief de tijd dat hij in een autostoel of wipstoeltje zit. Geef je baby dus alleen zijn maaltijdjes in de kinderstoel en leg hem daarna weer in de box of op zijn speelkleed. Hier kan hij zich vrijer bewegen en onbeperkt zijn spiertjes trainen.

Soorten kinderstoelen

Zoals bij zoveel babyspullen zijn er een hoop verschillende varianten van de kinderstoel. Welke het beste bij je baby past, is afhankelijk van jouw voorkeuren en zijn behoeftes. We zetten een aantal soorten voor je op een rij:

Kinderstoel met eetblad
Kinderstoel met eetbladChildhome

Kinderstoel met eetblad

Als je voor een kinderstoel met eetblad kiest, heeft je baby zijn eigen plekje waar hij ongegeneerd kan knoeien met zijn eerste hapjes. Bovendien weet je zeker dat hij altijd bij zijn bordje kan.

Kinderstoel aanschuifstoel
AanschuifstoelSafety 1st

Aanschuifstoel

Vind je het toch gezelliger als je kindje mee-eet aan de grote-mensen-tafel? Dan kan je kiezen voor een aanschuifstoel. Deze heeft geen eetblad en kan je, zoals de naam zegt, gewoon aanschuiven. Let er wel op dat de hoogte van de stoel aansluit bij de hoogte van jullie eettafel. En als je na het eten niet te veel wilt dweilen, is het verstandig om een zeiltje op de grond te leggen.

Meegroeistoel kinderstoel
MeegroeistoelStokke Tripp Trapp

Meegroeistoel

Deze stoel groeit mee met je baby. De voetensteun en het zitvlak zijn verstelbaar, zodat je kindje altijd op dezelfde hoogte zit als de rest van de familie. De meegroeistoelen zijn vaak iets prijziger dan de andere modellen, maar gaan ook langer mee. Sommige zijn zelfs geschikt voor volwassenen.

Inklapbare kinderstoel
Inklapbare kinderstoelTitaniumbaby

Klapstoel

Heb je niet zoveel ruimte in huis en haal je de kinderstoel liever weg wanneer hij niet wordt gebruikt? Dan is een klapstoel handig. Na de maaltijd klap je hem in en zet je hem weg. Let er wel op dat hij extra beveiligd is. Hij moet natuurlijk niet kunnen inklappen als je baby’tje erin zit.

Tafelhangstoel kinderstoel
TafelhangstoelChildwheels

Tafelhangstoel

Ook deze variant is handig als je niet zoveel ruimte hebt in huis. Je klemt hem vast aan het tafelblad en als je kindje klaar is met eten, haal je de stoel gewoon weer weg. De tafelhangstoel is dus ook ideaal om mee te nemen op reis.

Controleer wel altijd of de tafel waaraan je de stoel wilt klemmen, stevig genoeg is. Doe dit door aan één kant op de tafel te duwen. Blijkt hij wat wankel? Gebruik deze kinderstoel dan niet. Zo voorkom je dat je baby met tafel en al omkukelt.

Check ook of de hangstoel goed vastgeklemd kan worden en overschrijd nooit het maximale gewicht dat het stoeltje kan dragen.

Kubus kinderstoel
Kubus kinderstoelMamaloes

Kubus kinderstoel

Zoals de naam al zegt, lijkt deze stoel op een kubus. Hij bestaat uit verschillende onderdelen die je uit elkaar kan halen. Wanneer deze delen opgestapeld zijn, is de kubus een kinderstoel die je aan tafel kan zetten. Wanneer je de delen uit elkaar haalt, heb je een kleiner stoeltje met een bijpassend tafeltje. Handig voor in de speel- of knutselhoek!

Tips voor het kopen van een kinderstoel

Voor de veiligheid en het comfort van je baby zijn er een aantal dingen waarop je moet letten bij het kopen van een kinderstoel. Hieronder noemen wij de belangrijkste:

 • Stabiliteit. Je kindje zal niet alleen maar braaf stilzitten. Test daarom altijd of de kinderstoel stabiel is in zowel voor-, zij- als achterwaartse richting.
 • Tuigje. Je baby moet goed vastzitten in zijn kinderstoeltje; de meeste ongelukken gebeuren doordat hij eruit probeert te klimmen. Daarom moet een kinderstoel altijd een tuigje hebben. Kies er één waarvan de bandjes zowel bij het kruis als bij de heup zitten. Een vijfpuntsgordel, waarbij de bandjes ook over je baby’s schoudertjes gaan, is het meest veilig. Verder moet het tuigje van zacht en stevig materiaal gemaakt zijn; de bandjes mogen niet snijden.
 • Maatgeving. Geen tuigje? Dan moet de kinderstoel voldoen aan bepaalde eisen met betrekking tot maatgeving. Let er in dat geval op of de stoel een stevig riempje of balkje bij het kruis heeft en een horizontale balk op buikhoogte. Ook mogen de openingen voor de benen niet te groot zijn; je baby’s rompje mag er niet tussen passen.
 • Scherpe randen. Een kinderstoel mag geen scherpe randjes of openingen hebben waar kindervingertjes bekneld kunnen raken.
 • Rugleuning. Een rechte leuning geeft de meeste steun aan je baby’s ruggetje.
 • Verstelbare zitting en voetensteun. Als de kinderstoel een verstelbare zitting en/of voetensteun heeft, kan hij langer mee. Bovendien kan je de stoel op de gewenste hoogte zetten en kijkt je kindje altijd gezellig mee tijdens een maaltijd.
 • Wielen. Een kinderstoel mag nooit meer dan 2 wielen hebben. Anders kan de stoel gaan rijden of omvallen. Heeft hij wel meer dan 2 wielen? Check dan of ze geblokkeerd kunnen worden.
 • Eetblad. Als het stoeltje een eetblad heeft, moet deze stevig aan de stoel bevestigd zijn. Je baby moet hem niet zelf los kunnen maken.
 • Stoelhygiëne. Maak het jezelf gemakkelijk en kies een kinderstoel die eenvoudig schoon te maken is. Kijk dus of er kleine randjes of openingen zijn waar snel eten in verdwijnt. Voor sommige kinderstoelen heb je amper een poetsdoek nodig. Zo zijn er varianten waarvan het eetblad in de vaatwasser kan.
 • Kussentjes. Ze zijn lekker comfortabel, maar vaak ook lastig schoon te maken. Neem bekleding met weinig naden en ruches. Of maak het jezelf nog makkelijker: kies voor afneembare kussentjes die in de wasmachine kunnen.
 • Beveiliging. Als je een hangstoeltje wilt, let dan op de gewichtsaanduiding en op de beveiliging. Hij moet niet los kunnen schieten.
 • Veilig inklappen. Inklapbare stoeltjes mogen niet in kunnen klappen als je baby erin zit. Wil je dus een inklapbaar exemplaar? Kijk dan of de stoel een extra beveiliging heeft.
 • Accessoires. Sommige kinderstoelen kan je aankleden met accessoires. Zo heb je stoelverkleiners, waardoor je baby beter in zijn stoel past, zijn er zachte afneembare comfortabele kussentjes en losse eetbladen. Verder zijn er kinderstoelen waarop je een newborn kuipje kan bevestigen. Je kleine kan dan al vanaf een paar weken oud meekijken wanneer papa en mama aan het dineren zijn.
Kinderstoel omgetoverd met wipstoel
Een kinderstoel waarop een newborn kuipje is bevestigd.Captured by Karin

Prijzen

De prijzen voor kinderstoelen kunnen sterk variëren. Meestal vanwege het merk, het design, een betere kwaliteit, de extra verkrijgbare accessoires of levensduur. De goedkoopste kinderstoelen zijn er al vanaf €35. Dit zijn vaak de inklap-, en hang varianten. Ook de kubus kinderstoelen zijn al vanaf €40 verkrijgbaar. De meegroeistoelen zijn vaak iets duurder, vooral omdat ze langer meegaan, en kan je vanaf €60 euro op de kop tikken. Afhankelijk van welke stoel je kiest, kunnen de prijzen oplopen tot €450.

Veiligheid

Voorkom gevaarlijke situaties en zet de kinderstoel nooit dichtbij een muur, een tafelpoot of iets anders waar je baby zich tegen kan afzetten. Zijn stoeltje staat het meest veilig tussen twee tafelpoten in. Houd je kindje verder altijd in de gaten als hij in zijn stoel zit en zet hem ook altijd vast in zijn tuigje.