Baby_drinkt_bij_moeder_uit_de_borst_en_ervaart_de_voordelen_van_borstvoeding

Dat borstvoeding goed is voor je baby wist je waarschijnlijk al, maar borstvoeding kent nog meer voordelen. Wij benoemen er 10.

1. Het is goed voor de gezondheid van je baby. Zo beschermt het je baby tegen maagdarm- en luchtweginfecties en heeft hij minder kans op een middenoorontsteking. Ook op de lange termijn heeft borstvoeding tal van positieve gezondheidsvoordelen voor je baby.

2. Het is óók goed voor je eigen gezondheid. Borstvoeding geven wordt in verband gebracht met een verlaagd risico op het ontwikkelen van diabetes type 2, hoge bloeddruk en reumatoïde artritis. Daarbij geldt: hoe langer je borstvoeding hebt gegeven, hoe minder kans op deze ziekten.

3. Je hoeft je geen zorgen te maken of je baby de juiste voedingsstoffen krijgt. Moedermelk is een levende substantie, die zich helemaal aanpast aan de leeftijd van je baby en wat hij op dat moment nodig heeft. Zo bevat het altijd precies de juiste voedingsstoffen, in de juiste hoeveelheid.

4. Je hebt borstvoeding altijd bij je. Het maakt niet uit waar je bent of wanneer je baby honger heeft; je tovert zijn voeding zo uit je shirt.

5. Geen gedoe met opwarmen: jouw melk is altijd op de perfecte temperatuur.

6. Het huid-op-huidcontact bij borstvoeding is niet alleen heel fijn, maar ook nog eens goed voor de hechting tussen jou en je baby. Daarnaast maakt je lichaam oxytocine, het knuffelhormoon, aan.

7. Als je niet bij je baby in de buurt bent, dan is dat ook geen probleem. Je kan je melk gemakkelijk afkolven en vervolgens ook nog eens bewaren. Tevens handig voor ‘s nachts: kan je partner je baby een keer voeden en kan jij rustig een nachtje doorslapen.

8. Leuke bijkomstigheid van borstvoeding: je menstruatie blijft na je bevalling wat langer weg. Die zal je vast niet missen…

9. Nog leuker: de zwangerschapskilo’s gaan er iets sneller af. Waar dit precies door komt, is nog niet bekend. Maar ach, het werkt!

10. En, tot slot: borstvoeding is gratis. Zo houd je weer wat geld over om leuke kleertjes te shoppen voor je baby.