Jonge ouders krijgen inzicht in energieverbruik

Wanneer je een kindje krijgt, stijgt je energieverbruik. Gelukkig zijn er manieren om te ontdekken hoe je stroom en gas verbruikt. Hoe krijg je inzicht in je energieverbruik, zodat je hier makkelijker op kan besparen?

Energieverbruik en het krijgen van een kind

Is je gezin pas uitgebreid met een baby? Dan zal je merken dat je energieverbruik stijgt. Dit komt onder andere omdat apparaten als de wasmachine en droger vaker aanstaan en je meer water verbruikt.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Inzicht in je energieverbruik helpt je om bewuster om te gaan met gas, water en stroom. Bovendien helpt een milieubewuste houding bij het duurzaam opvoeden van je kindje. Dit is belangrijk voor een goede toekomst van de aarde. De volgende tips helpen je om inzicht te krijgen in je energieverbruik.

Maak gebruik van de slimme meter

Een slimme meter is een apparaatje waarmee je energieleverancier je meterstanden op afstand kan uitlezen. Deze hoef je met een slimme meter dus niet meer zelf door te geven. De Nederlandse overheid heeft als doel om eind 2020 ieder huishouden een slimme meter aangeboden te hebben. Het gebruik ervan levert jou geen extra kosten op.

Je bent niet verplicht om het apparaatje te gebruiken. Het gebruik ervan is echter wel aan te raden als je meer inzicht wil krijgen in je energieverbruik. Een slimme meter geeft je namelijk iedere maand een overzicht van de hoeveelheid energie die je verbruikt hebt. Wanneer je een kindje krijgt, kan je dus goed in de gaten houden hoe hard je energieverbruik stijgt. Dit stimuleert je om actie te ondernemen om gas en stroom te besparen.

Noteer regelmatig je meterstanden

Heb je nog geen slimme meter ontvangen of heb je besloten deze niet te gebruiken? Ook dan kan je meer inzicht krijgen in je energieverbruik. Dit doe je door regelmatig op een vast tijdstip je meterstand te noteren, bijvoorbeeld iedere zondagavond. Dit maakt je bewuster van je energieverbruik en zal je motiveren om zuinig aan te doen met stroom en water.

Bovendien zorgt regelmatig je meterstand opnemen ervoor dat je het sneller ziet wanneer je energieverbruik niet klopt. Dit kan bijvoorbeeld komen door een verborgen lek. Wanneer je dit op tijd in de gaten hebt en doorgeeft, kan je een hoge energierekening voorkomen.

TIP: Is je kindje al wat ouder? Dan kan je hem betrekken bij het noteren van de meterstanden door dit samen te doen. Door iedere maand te proberen minder te verbruiken, kan je er een uitdagend spel van maken. Zo creëer je milieubewustzijn bij je kind.

Koppel je slimme meter aan een energieverbruiksmanager

Wanneer je een slimme meter gebruikt, kan je er optimaal gebruik van maken door hem te koppelen aan een energieverbruiksmanager. Dit kan bijvoorbeeld een app op je telefoon zijn. Andere mensen gebruiken een website waar je inlogt of een apparaatje aan de muur.

De mogelijkheden om inzicht te krijgen in je energieverbruik verschillen per energieverbruiksmanager. De meeste laten je dagelijkse verbruik in handige tabellen en grafieken zien. Zo ontdek je in één oogopslag of je veel of juist weinig energie verbruikt hebt.

Daarnaast bieden sommige energieverbruiksmanagers de mogelijkheid om het verbruik van afzonderlijke apparaten te meten. Zo ontdek je hoeveel stroom het eigenlijk kost om die babykleertjes te wassen of verjaardagstaart te bakken. Ook kan je met sommige managers je energieverbruiken vergelijken met andere huishoudens of tips krijgen om energie te besparen. Zo helpt het je op weg naar een duurzame leefstijl.