Aardbeienvlek of hemangioom, wat is dat?
Hemangioom is de medische term voor een aardbeienvlek. Het is een rode of blauwe geboortevlek die bij ongeveer 10% van de baby’s voorkomt. Meestal heeft je kindje er geen last van, maar in sommige gevallen is het verstandig om de vlek te behandelen. Waar kan je op letten?
Wat is een aardbeienvlek of hemangioom?
Een aardbeienvlek of hemangioom is een rode geboortevlek, die enige dagen na de geboorte ontstaat. Direct na de geboorte is hij meestal nog niet zichtbaar. De plek is vaak bobbelig en lijkt op de huid te liggen. Dieperliggende vlekken komen ook voor, die zijn meestal blauw van kleur. Het hemangioom kan nog toenemen in grootte nadat hij is verschenen.
In medische kringen wordt de plek ook wel aangeduid als tumor, omdat het een om een ‘gezwel’ van bloedvaten gaat. Het heeft echter niks te maken met kanker en is een goedaardige aandoening. Je kindje zal er in de meeste gevallen geen gezondheidsklachten van hebben.
Hoe ontstaat een aardbeienvlek?
Aardbeienvlekken ontstaan doordat een kluwen bloedvaatjes zich ophoopt in de huid. Deze bloedvaten vormen een bobbel, meestal in de bovenste huidlaag. Soms ligt de kluwen in een diepere huidlaag, waardoor de vlek er blauw uitziet.
Wanneer kan een hemangioom kwaad?
De meeste aardbeienvlekken zijn onschuldig. Toch kan het in sommige gevallen beter zijn om ze weg te laten halen:
- Als het hemangioom gaat bloeden of ontsteken.
- Wanneer de aardbeienvlek snel groeit.
- Als de vlek zich te dicht bij het oog bevindt en dus het zicht kan belemmeren.
- Als de vlek zich in de neus of mond bevindt en dus de ademhaling kan belemmeren.
- Bij grote hemangiomen in het gezicht, die later grote littekens kunnen achterlaten.
- Als je kind meer dan vier aardbeienvlekken heeft, wat kan duiden op inwendige afwijkingen aan de bloedvaten.
In enkele gevallen kan de aanwezigheid van een aardbeienvlek aanwijzing zijn voor een onderliggend syndroom. Dit is echter heel zeldzaam. Maak je je zorgen over de geboortevlek bij je kindje? Bespreek het dan eens met het consultatiebureau of je huisarts.
Behandeling aardbeienvlek
Doorgaans hoeft deze geboortevlek niet behandeld te worden. In de loop van de tijd verdwijnt de plek vanzelf. Tegen de tijd dat je kind 10 jaar is, is het hemangioom meestal verdwenen. Bij sommige kinderen wordt de vlek eerst groter en donkerder voordat hij verdwijnt. Soms blijft er een klein litteken of lichte verkleuring zichtbaar.
Als de vlek vanwege de hiervoor genoemde problemen toch behandeld moet worden, gebeurt dat meestal met medicatie. Bètablokkers remmen de groei van de vlek en zorgen dat deze eerder verdwijnt.
Wanneer medicatie niet voldoende helpt, kan je arts besluiten over te gaan op een operatie. Het hemangioom wordt dan weggesneden, waarna de overgebleven wond wordt gehecht. Dit gebeurt over het algemeen op wat latere leeftijd, als de plek vanzelf al wat kleiner wordt. Bij kleinere plekjes kan ook een laserbehandeling werken, zoals die ook bij een wijnvlek wordt toegepast.
Meer informatie over huidaandoeningen vind je bij Huidhuis.
Auteur Fabienne Janssen Lok