Baby krijgt de hik tijdens flesvoeding

Het lichaam van je baby begint te schokken: hij heeft de hik. Misschien vind je dit zielig voor je kindje en vraag je je af of het kwaad kan. Gelukkig is er in de meeste gevallen geen reden tot zorg. De hik is een normaal verschijnsel en je baby merkt er vaak niets van.

Wat is de hik?

Bij de hik is er sprake van een plotselinge samentrekking, of spasme, van het middenrif. Deze spier zit tussen de buik en de longen en gebruik je om adem te halen. Door een snelle sluiting van de stembanden klinkt een geluidje dat ‘de hik’ wordt genoemd.

De hik is een normaal verschijnsel, ook bij kindjes onder de 1 jaar. Sommige baby’s hebben zelfs in de buik al weleens de hik. Het kan geen kwaad en gaat meestal vanzelf weer over. Pas wanneer de hik zo lang aanhoudt dat het effect heeft op het slaap- en eetgedrag van je baby, kan het zijn gezondheid beïnvloeden. De hik kan heel soms een teken zijn van een medische aandoening. Dit komt gelukkig zelden voor.

Heeft je kindje vaak of langdurig de hik en maak je je zorgen? Dan kan het goed zijn om het consultatiebureau of de huisarts te bezoeken. Als je baby meerdere keren per dag de hik heeft, maar een gelukkige indruk maakt en goed eet en slaapt, is er geen reden tot ongerustheid.

Hoe ontstaat de hik bij je baby?

De hik ontstaat als het middenrif geprikkeld wordt. Het middenrif van je baby reageert sneller op prikkels dan dat van volwassenen. Waarom het middenrif geprikkeld raakt, is niet altijd te achterhalen. Vaak komt het doordat je baby te snel of te veel eet of drinkt, of omdat hij in korte tijd veel lucht ‘inslikt’. De maag zet dan uit en duwt tegen het middenrif aan, met een spasme van de spier tot gevolg.

De hik ontstaat meestal tijdens of na het voeden. Bij oudere baby’s kan het worden veroorzaakt door een plotseling temperatuurverschil in de maag. Dit is bijvoorbeeld het geval als je je baby eerst koude melk geeft en daarna warme pap.

De hik komt ook veel voor bij baby’s met reflux. Hierbij komt een deel van de maaginhoud terug naar boven. Het hikken gaat dan gepaard met spugen en hoesten. Dit kan zowel voor je baby als voor jou vervelend zijn. Maar ook reflux gaat meestal vanzelf weer over. Slechts in 10 procent van de gevallen is een medische behandeling nodig.

De hik voorkomen

De hik is een normale lichamelijke reactie van je baby en is niet altijd te voorkomen. Toch wil je misschien het hikken van je baby zoveel mogelijk beperken. Je kan erop letten dat je kindje tijdens de voeding niet te veel lucht binnenkrijgt. Meer tips:

 • Neem af en toe een pauze tijdens het voeden. Haal de fles uit zijn mond om hem rechtop te laten zitten of laat je baby even boeren als je van borst wisselt.
 • Laat je baby altijd boeren na de voeding. Neem hier de tijd voor: het kan soms een paar minuten duren voordat er een boertje komt.
 • Zorg, bij flesvoeding, voor de juiste speen. Het gaatje moet niet te groot en niet te klein zijn. Het kan goed zijn om dit een paar keer uit te proberen, want het verschilt per baby welke flesspeen het beste werkt.
 • Probeer eens in een andere houding te voeden. Laat je baby bijvoorbeeld wat meer rechtop zitten.
 • Zorg ervoor dat je baby kalm is vlak voor het voeden. Wacht niet tot hij hongerig en onrustig is voordat je hem de borst of de fles geeft, maar voed hem voordat hij begint te huilen.
 • Houd je baby minstens 20 minuten rechtop nadat hij heeft gegeten. Dit voorkomt reflux en daarmee de kans op de ongewenste spasmes.
 • Vermijd te veel beweging na de voeding. Laat hem bijvoorbeeld niet op en neer wippen op je schoot, maar wacht even tot de melk is gezakt.

De hik stoppen bij je baby

Als je baby de hik heeft, kan je het beste gewoon afwachten tot het voorbij is. Meestal gaat het na een paar minuten over. Je kan ook proberen het te stoppen. Hoewel van geen enkele handeling is bewezen dat het werkt, kan het geen kwaad om het volgende uit te proberen:

 • Laat je baby op een speentje of pink zuigen
 • Masseer zachtjes zijn ruggetje, door draaiende bewegingen te maken met je vingertoppen
 • Probeer je baby af te leiden, bijvoorbeeld met wat speelgoed of door tegen hem te praten

Fabels over de hik stoppen

Er gaan heel wat bakerpraatjes rond over hoe je de hik zou kunnen stoppen. Maar deze handelingen hebben meestal weinig effect. Ze kunnen voor een schrikreactie zorgen bij je baby en sommige zijn zelfs gevaarlijk. Wat je beter niet kan doen:

 • Je baby laten schrikken
 • Op zijn rug slaan
 • Een natte washand op zijn voorhoofd leggen
 • Hem zijn adem laten inhouden
 • Aan zijn tong trekken en tegelijkertijd met de andere hand op zijn hoofd drukken
 • Tegen de oogballen aan drukken