Het moederschap is een avontuur waar niemand je op kan voorbereiden. Het verandert je als persoon en alles om je heen verandert mee. Dit zijn 16 dingen die het moederschap met je kan doen. Hoeveel herken jij er?

1. Je bezorgdheid neemt toe

Je baby is je het meest dierbaar. Niet zo gek dus dat je overal ineens beren op de weg ziet. Je gaat je meer zorgen maken en je angsten nemen toe. Is het autostoeltje wel echt veilig? Eet hij wel genoeg? Moet hij niet al kruipen? Het lijkt alsof je de straat niet eens meer kan oversteken zonder tientallen gevaren te zien, en je met elke fase in een nieuwe poel met twijfels belandt. Geneer je niet, vrijwel elke ouder heeft dit en je vindt in iedere fase je weg weer.

moederschap kuchen
Kos og Kaos

2. Je krijgt andere prioriteiten

Met een baby kunnen zaken die vroeger topprioriteit hadden, onbelangrijk worden. Andersom staan dingen die voorheen onbelangrijk leken nu waarschijnlijk bovenaan je to-do-lijst. Je gezin wordt het belangrijkste in je leven en alles daaromheen wordt bijzaak. Dit betekent natuurlijk niet dat je niets meer voor jezelf of een ander kan doen. Je keuzes worden alleen met andere beweegredenen gemaakt dan voorheen.

3. Je wordt sentimenteler

Haal je de aftiteling van je favoriete film niet meer zonder een traantje weg te pinken? Geen zorgen, je bent niet de enige moeder die met tissues op de bank zit. Je zal vast merken dat het moederschap je sentimenteler heeft gemaakt. Wie had ooit gedacht dat de liefde voor je kind dat met je zou doen?

4. Je gaat slaap meer waarderen

In tijden waarin zeven uur als uitslapen voelt en een nacht zonder onderbrekingen geen gegeven meer is, ga je een goede nachtrust meer waarderen. Stel je jezelf ook steeds vaker de vraag: word ik ooit nog een keer uitgerust wakker?

slapen moederschap
Kos og Kaos

5. Je gaat de wereld door de ogen van je kind(eren) zien

Je kindje verwondert zich over de kleinste dingen, die in zijn ogen de grootste ontdekkingen zijn. Een voorbijrijdende bus, een bloemetje in de tuin en een eekhoorn in het bos. Ineens sta je weer stil bij dingen waar je eerst overheen keek. Je geniet extra van die kleine dingen en ontdekt samen met je kindje opnieuw de wereld. Heerlijk!

6. Je krijgt meer respect voor je eigen moeder

Merk je al dat je de opvoedskills van je ouders nu zelf gaat toepassen? Zelfs die waar je vroeger eigenlijk een hekel aan had! Door het moederschap kan je een nieuwe waardering krijgen voor je eigen ouders en wordt jullie band misschien wel (nog) sterker.

7. Je komt je innerlijke mama bear tegen

Waar je op andere vlakken misschien merkt dat je rustiger en geduldiger wordt, is er een gevoel bijgekomen waarvan je misschien niet wist dat je het in je had. Kom niet aan mijn kind! Ook al ben je de rust zelve, niemand moet het in zijn hoofd halen om je kindje iets aan te doen. Als mama bear bescherm jij je kleine, koste wat het kost.

8. Je gaat anders naar je lichaam kijken

Dat je lichaam tijdens en na de zwangerschap verandert, weten we allemaal. Je kan te maken krijgen met striae, een ander figuur en je borsten zijn ook niet meer wat ze geweest zijn. ‘Wat zat ik vroeger nou te zeuren?’, denk je misschien. Anderzijds laat het moederschap je waarschijnlijk zien hoe sterk je daadwerkelijk bent. Die striemen doen er niet meer toe.

Kos og Kaos

9. Je hebt geen privacy meer

Vooral met een peuter in huis merk je dat je als moeder geen privacy meer hebt. Even rustig naar het toilet gaan? Of ongemerkt een zak chips openen? Dat zit er niet meer in. Het moederschap doet trouwens ook iets gemeens met je gevoelens: als je met je kindje bent, verlang je naar wat me-time. Heb je eindelijk wat vrije tijd? Dan ga je je kleine missen. Niet eerlijk!

10. Je vindt dingen minder snel vies

Als je een euro zou krijgen voor elke keer dat je kindje in jouw gezicht niest of je dankzij een explosieluier helemaal onder zit, zou je nu op een privé-eiland wonen (met of zonder kids?). Door deze ‘mooie’ ervaringen die het moederschap met zich meebrengt, is de kans groot dat je dingen waar je vroeger van walgde nu de normaalste zaak van de wereld vindt.

11. Je wordt creatiever

Met een kindje in huis krijg je niet alleen je jeugd terug waarin je ongegeneerd kan knutselen, verkleden en met autootjes kan spelen. Je wordt ook creatiever in het bedenken van oplossingen. Probeer maar eens met een peuter om 05.00 uur ’s ochtends te onderhandelen waarom je kind zich nog even moet omdraaien. Of hem uit te leggen waarom de lucht blauw is en niet groen. Dankzij het moederschap gaat je creatieve denkvermogen met sprongen vooruit.

slapen moederschap
Kos og Kaos

12. Je gaat gekke dingen zeggen (en doen)

“Niet aan de stoeptegels likken!” “Kan jij even aan zijn luier ruiken?” “Wat heb jij goed gepoept!” Voor het moederschap zou je deze woorden nooit in je mond nemen, nu verbaast het je niet eens hoe vaak je ze zegt. Een half afgekloven stukje appel en geen prullenbak in de buurt? Hup, je mond in. Met een kindje in huis kijk je nergens meer van op. Been there, done that!

13. Je bent minder streng voor jezelf

Het moederschap leert je dat prima het nieuwe perfect is. Had je eerst wilde plannen om zelf een taart te bakken of iets te knutselen als traktatie voor op school? Je ontdekt gaandeweg dat uitdeelboekjes net zo prima zijn. Draagt je kleine drie dagen hetzelfde rompertje? Geen vlekken, geen probleem. Het belangrijkste is een tevreden kindje, de rest is bijzaak.

14. Je gêne verdwijnt

Stapte je vroeger nooit zonder make-up de deur uit? Nu ben je waarschijnlijk al blij als je zonder vlekken in je T-shirt en met gekamd haar de wijde wereld begroet. Het belangrijkste (en meest tijdrovende) is om je kindje op tijd naar de opvang te krijgen. Hoe jij eruitziet, is nu wat minder belangrijk.

de deur uit moederschap
Kos og Kaos

15. Je kan multitasken als geen ander

Als moeder heb je er nog een superpower bijgekregen: multitasken. Je baby voeden terwijl je zelf een hap avondeten neemt? Geen probleem! De kleine vermaken terwijl je een poging doet om het huis op te ruimen? Makkie! Met een peuter in huis worden deze vaardigheden nog meer op de proef gesteld. Hij wil namelijk altijd precies datgene wat net niet lekker uitkomt. En toch krijg je het meestal voor elkaar, wonder boven wonder.

16. Je kijkt anders naar je partner

Als je het ouderschap met iemand deelt, wordt je relatie met een baby op de proef gesteld. Je hebt minder tijd voor elkaar en constant slaapgebrek helpt ook niet mee. Maar, door je partner als vader of moeder te zien, groeit je liefde voor elkaar. Je gaat elkaar op een andere manier zien én waarderen.

Je bent goed bezig, mama!