De inhoud van je luiertas
Van billendoekjes en een borstvoedingsdoek tot reservefopspenen en kleding voor jou en je kleine. Je wilt op alles voorbereid zijn als je met je baby op stap gaat, zonder vóór ieder uitje te veel te moeten nadenken! Deze handige checklist helpt je om de inhoud van de luiertas voor je baby compleet te maken.
Als mama kan je tijdens je shopsessies voor de babyuitzet meteen ook een nieuw mode-item toevoegen aan je eigen garderobe: een luiertas! Een luiertas kopen is op zichzelf al een uitdaging, om nog maar niet te spreken over wat je erin moet doen. Want buiten de standaard inhoud, is het handig om rekening te houden met inhoud voor jezelf en seizoensgebonden babyspullen. Om te voorkomen dat je door de bomen het bos niet meer ziet, helpen wij je een handje met deze luiertas-checklist.
10 onmisbare items voor je luiertas
Als je op pad gaat met je kleine, ben je waarschijnlijk van plan om een luiertas mee te nemen. Maar wat heb je onderweg nu écht nodig? Met deze tien onmisbare items ben je ook buitenshuis goed voorbereid. Heb je alles?
Wat stop je in je luiertas? De basics
- Luiers. Het heet niet voor niets een luiertas. Zorg dat er altijd wat meer luiers of luierbroekjes in de tas zitten dan je nodig denkt te hebben. Als je wasbare luiers gebruikt, neem dan ook inleggers en een extra overbroekje mee. TIP: in onze handige luiertool check je waar je de beste luier aanbieding van dit moment vindt.
- Verschoonmatje. Als je buiten de deur je baby verschoont, wil je wel dat hij op een schone en zachte ondergrond ligt. Verschoonmatjes zijn ideaal! Vooral omdat veel verschoonmatjes ook opbergruimte hebben voor luiers, billendoekjes en alles wat je maar nodig hebt bij het verschonen. Zo hoef je ook niet altijd je hele luiertas mee te nemen naar de babyroom.
- Luieretui. Als je voor een verschoonmatje zonder vakken kiest, dan is het aanschaffen van een luieretui een goed idee. Hierin past een beetje van alles wat je nodig hebt om je baby een schone luier te geven. Als je maar kort weg bent van huis, of als je op locatie niet je hele luiertas wil meenemen naar de verschoonplek, neem je gewoon de luieretui mee. Een ander voordeel: als je niet lang op pad gaat, neem je hem gemakkelijk mee in je eigen handtas.
- Billendoekjes. Je gebruikt er nogal wat van voor je kleine: billendoekjes! Vochtige, hygiënische doekjes om de billen van je baby mee schoon te poetsen. Onmisbaar in de verzorgingstas.
- Luierzakjes. Bijvoorbeeld boterhamzakjes of andere wegwerpzakjes. Je wilt natuurlijk voorkomen dat de gevulde luier de omgeving hult in geuren waar jouw kleine flink z’n best voor heeft gedaan… Ook handig om gebruikte bordjes/bakjes en lepeltjes in te doen trouwens, zodat de vieze vaat niet door je hele tas verplaatst!
- Hydrofiele luiers. Omdat hydrofiele luiers zo ontzettend handig en veelzijdig zijn.
- Babyzalf. Weer een zorg minder als je de gevoelige babybillen altijd kan verzachten, vooral bij luieruitslag!
- Setje droge babykleding. Denk aan een rompertje, shirtje en broekje. Omdat ongelukjes vaker gebeuren dan je verwacht, vooral als je niet thuis bent…
- Spuugdoekjes en slabbetjes. Om te voorkomen dat je teveel extra kledingsetjes mee moet nemen 😉
- Fopspeen (en reserve). Je baby zal niet de eerste zijn die onderweg z’n speen uit zijn mondje spuugt en jij daar te laat achterkomt. Zorg dus dat je altijd een reserve fopspeen in je luiertas hebt. Hygiënisch verpakt natuurlijk.
- Baby speelgoed en boekjes. Om je kleine mee af te leiden tijdens het verschonen of te troosten tijdens groot verdriet.
- Pleisters. Een ongelukje zit in een klein hoekje. Zowel voor jou als je baby. Geen must, wel handig!
- Groeiboekje. Omdat je luiertas natuurlijk standaard meegaat naar het consultatiebureau.
Als je borstvoeding geeft
- Borstvoedingsdoek. Niet overal waar je komt is er een ruimte waar je ongestoord borstvoeding kan geven. Als je dan wat privacy wil in het openbaar, biedt een borstvoedingsdoek uitkomst. Je hangt een borstvoedingsdoek over je nek of schouder, waardoor je kindje ‘verstopt’ kan genieten van zijn maaltijd. Geen ruimte om een speciale borstvoedingsdoek in de tas te stoppen? Een hydrofiele luier doet ook prima dienst!
- Zoogkompressen. Zoogkompressen zorgen ervoor dat de moedermelk die uit je tepels lekt wordt opgevangen, en niet leidt tot natte plekken in je beha en kleding. Extra zoogkompressen in de verzorgingstas zijn een goed idee, zodat je kan wisselen als er één door begint te lekken.
Als je flesvoeding geeft
- Melkpoeder. Bij voorkeur in een bewaarbakje waarin je het kan portioneren. Neem altijd een beetje meer mee dan je nodig denkt te hebben. Als je morst of er gaat iets mis, heb je voldoende achter de hand om nog een portie te maken.
- Water. Voor als je ergens heen gaat waar je dat misschien niet voorhanden hebt.
- 2 babyflesjes. Zodat je altijd een schone bij je hebt.
- Extra speen. Voor op de fles.
- Flessenwarmer. Alleen als je zeker weet dat er nergens in de buurt een plek is om het flesje van je baby te verwarmen. Koop voor het gemak een compacte flessenwarmer, die makkelijk in je luiertas past. Heb je een grotere gekocht, dan is er vast een plekje onderin de kinderwagen.
Overige voeding
- Babyvoeding. Denk hierbij niet alleen aan een fruithapje, maar ook aan tussendoortjes zoals stukjes brood of finger food.
- Babylepeltje. Neem eventueel ook een bordje mee.
- Tuitbeker. Of drinkbeker met een rietje. Dit is beter voor de mondmotoriek van je kleine.
In de zomermaanden
- Zonnebrand baby. Ook als er bij vertrek van huis geen zon is, is het handig een tube zonnebrand in je luiertas te hebben. Je wilt de huid van je baby natuurlijk altijd beschermen. De Nederlandse vereniging voor Dermatologie adviseert om je kindje in te smeren met minimaal factor 30. Echter is factor 50 voor je baby geen overbodige luxe. Tegenwoordig zijn er ook handige kleine flesjes die je makkelijk in de luiertas stopt.
- Babyzonnebril. Wat natuurlijk ook nog eens superblits staat. Het is handig als de bril een band heeft tussen de pootjes waarmee de bril op het hoofdje van je baby blijft zitten.
- Zonnehoedje of baby pet.
In de wintermaanden
- Babymutsje. Zo houd je je baby lekker warm.
- Extra babyhandschoenen. Een paar handschoenen met van die handige touwtjes ertussen, hang je in de jas. Toch verloren? Dan heb je altijd een extra paar in je luiertas achter de hand.
Speciaal voor mama of papa
Je luiertas zit inmiddels behoorlijk vol, maar het is handig om (naast je telefoon, portemonnee en sleutels) ook wat voor jezelf mee te nemen:
- Extra shirt. Voor als je baby het heeft gewonnen van de spuugdoek of hydrofiele luier over je schouder…
- Antibacteriële gel. Zodat je je handen kan wassen als er geen zeep in de buurt is.
- Zakdoekjes.
Zo, dat wordt een flinke luiertas aanschaffen waar alles in past!