Baby met pampers luier

‘Pampers’ wordt vaak gebruikt als benaming voor luiers, terwijl het eigenlijk een merknaam is. Dit bewijst de populariteit van het merk. Ondanks dat ze wat duurder zijn dan andere luiers, kiezen veel ouders toch voor Pampers. Hoogste tijd voor een uitgebreid overzicht van alle soorten en maten!

Wat zijn Pampers?

Pampers zijn luiers van het bekende luiermerk Pampers, dat de wegwerpluier introduceerde. Voor de introductie van de wegwerpluier werden voornamelijk onhandige hydrofiele luiers gebruikt. Het merk is nog steeds zo populair omdat het voorloper is in het verbeteren van luiers, bijvoorbeeld bij de introductie van plakstrips in plaats van veiligheidsspelden en van steeds betere absorptiematerialen.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Soorten Pampers

In Nederland zijn er vijf soorten Pampers te koop, waarbij sommige weer onderverdeeld zijn in één of meerdere varianten. In totaal kan je wel uit tien soorten kiezen.

Daarnaast zijn er verschillende formaten verpakkingen. Wat zijn de verschillen tussen soorten en hoe kan je ze het goedkoopst aanschaffen? Wij nemen je mee in de mogelijkheden van ‘Pamperland’.

Wanneer welke maat Pampers?

In onderstaand schema vind je een overzicht van welke maten geschikt zijn voor jouw baby op ieder gewicht.

Pampers maten

Maat 1

Maat 1 wordt ook wel New Born genoemd. Deze maat is geschikt voor baby’s van 2 tot 5 kilo. Dat is vanaf de geboorte tot het moment dat je baby zo’n 3 maanden oud is. Maat 1 is alleen beschikbaar in de soort New Baby.

Maat 2

Maat 2 wordt ook wel Mini genoemd. Deze maat is geschikt voor baby’s van 3 tot 6 kilo; dat is vanaf de geboorte van je kleine tot hij ongeveer 4 maanden oud is. Maat 2 is er in de soorten New Baby en Baby Dry.

Maat 3

Maat 3 wordt ook wel Midi genoemd. Deze maat is geschikt voor baby’s van 5 tot 9 kilo. Gemiddeld kan je kindje dit aan vanaf 2,5 maand tot zijn eerste verjaardag. Maat 3 is er in de soorten New Baby, Baby Dry (Pants), Premium Protection en Sleep & Play.

Maat 4

Maat 4 wordt ook wel Maxigenoemd. Deze maat is geschikt voor baby’s van 8 tot 16 kilo. Bij een gemiddelde groei betekent dit dat ze passen bij kindjes tussen de 7 maanden en 2 jaar oud. Maat 4 is beschikbaar in de soorten Baby Dry (Pants), Active Fit, Premium Protection en Sleep & Play.

Daarnaast bestaat er een maat 4+, of Maxi+, voor kindjes van 9 tot 18 kilo. Deze maat kan je kleine waarschijnlijk tot enkele maanden na zijn 2e verjaardag aan en is er in de soorten Baby Dry, Active Fit en Sleep & Play.

Maat 5

Maat 5 wordt ook wel Junior genoemd en is geschikt voor kindjes van 11 tot 23 kilo. Waarschijnlijk kan je kindje deze dragen vanaf 1,5 tot ongeveer 6 jaar oud. Maat 5 is verkrijgbaar in de soorten Baby Dry (pants), Active Fit, Premium Protection en Sleep & Play.

Er is ook een maat 5+ versie. Deze maat is voor baby’s van ongeveer 13 tot en met 25 kilo. De varianten Baby Dry, Active Fit en Sleep & Play zijn in deze maat verkrijgbaar.

Maat 6

Maat 6, ofwel Extra large, is voor kinderen van 15 kilo en zwaarder. Geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 3 jaar. Maat 6 is verkrijgbaar in de soorten Baby Dry (Pants), Active Fit en Premium Protection.

De extra grote maat 6+ (of Extra large+) is voor 16 kilo en zwaarder, en is alleen beschikbaar in de soort Baby Dry.

Pampers New Baby

Welke maat New Baby?

 • Maat 0 (micro) t/m 3
 • Van 1 tot 9 kilo

Pampers New Baby zijn luiers voor pasgeboren baby’s. Bij kleine baby’tjes die uitsluitend borstvoeding krijgen, is dunne poep geen uitzondering. Het voordeel van deze luier is dat hij extra absorberend is, waardoor de dunne poep beter opgenomen wordt.

Daarnaast hebben de luiers een kleine uitsparing onder het naveltje. Wel zo vriendelijk voor het navelstompje, zodat in de eerste dagen na de geboorte het goed kan drogen.

New Baby Sensitive

New Baby luiers hebben ook een ‘sensitive’ variant. Deze zijn extra geschikt als je pasgeboren baby een erg gevoelig huidje heeft, last heeft van eczeem rond de plek waar de luier aansluit of luieruitslag heeft. De luier bevat meer huidverzorgende bestanddelen en is zachter dan de normale New Baby-luier.

Pampers Baby Dry

Welke maat Baby Dry?

 • Maat 2 t/m 6
 • Van 3 tot 30 kilo

Pampers Baby Dry houden je kleintje het droogst van alle luiers. Het absorberende stuk van de luier is opgedeeld in drie banen van microparels, waar het vocht zich over verdeelt. Bovendien wordt de luier door het verdeelde vocht minder zwaar. Daarnaast zitten in het waterdichte materiaal aan de buitenkant kleine poriën, waardoor de damp die voortkomt uit het vocht niet in de luier blijft hangen.

Pampers heeft geprobeerd om de stof van de Baby Dry luiers te laten aanvoelen als katoen, zonder dat er katoen in verwerkt is. Qua gevoel komt de Baby Dry-luier het meest in de buurt van een katoenen wasbare luier.

Baby Dry Pants

De Baby Dry Pants is de luierbroekjesvariant, de enige luierbroekjes in het assortiment van Pampers. Luierbroekjes zijn luiers zonder plakstrip,maar met elastiek. Je trekt het aan als een onderbroekje. Ze zijn ideaal voor iets oudere baby’s die al wat beweeglijker zijn en moeilijk stil blijven liggen op het aankleedkussen. Ook als je kindje zindelijk wordt, zijn ze erg handig.

Tot 2016 heetten deze luiers Easy Up. Dus mocht je vóór 2016 de Easy Up gebruikt hebben en er bij je volgende baby weer naar op zoek gaan, dan weet je dat je de Baby Dry Pants moet hebben.

WIST JE DAT: Pampers uitgevonden is door een opa, omdat hij een eenvoudiger manier zocht om de luier van zijn kleinzoon te verschonen?

Pampers Premium Protection

Welke maat Premium Protection?

 • Maat 3 t/m 6
 • Van 5 tot 30 kilo
 • De verschillende varianten zijn verkrijgbaar in diverse maten

Premium Protection is het paradepaardje van Pampers. Ze geven, naar eigen zeggen, de beste bescherming aan babybilletjes vanwege de zachtheid en de urine-indicator. Die indicator loopt als een gele strip over de onderzijde van de luier. Als de strip blauw kleurt, weet je dat je kleine een natte luier heeft die verschoond moet worden. Hierdoor hoef je dus nooit onnodig de luier open te maken en ben je ook nooit te laat met verschonen.

Van de Premium Protection zijn ook een New Baby, een Baby Dry en een Active Fit variant.

Pampers Sleep & Play

Welke maat Sleep & Play?

 • Maat 3 t/m 5
 • Van 5 tot 23 kilo

De Sleep & Play-luiers zijn de jongste in het Pampers assortiment. In 2017 verving Sleep & Play de Simply Dry.

Sleep & Play zijn de goedkoopste luiers die het merk heeft en worden gezien als de budget-variant. Je hebt dan wel de kwaliteit van Pampers, maar niet de drie absorberende banen of het katoengevoel van de Baby Dry. Ter vergelijking: voor een pak van 34 stuks Baby Dry maat 3 betaal je (2017) €10, terwijl je voor hetzelfde geld 50 stuks Sleep & Play maat 3 koopt.

Pampers Active Fit

Welke maat Active Fit?

 • Maat 4 t/m 6
 • Van 8 tot 30 kilo

Pampers Active Fit zijn, zoals de naam al doet vermoeden, gemaakt voor baby’s die al flink aan het kruipen of lopen zijn. De luier gaat minder hangen tussen de beentjes dan de andere luiers en zit dus minder in de weg als je kleine de wereld verkent. Bovendien sluit de pasvorm van de Active Fit-luiers precies aan op de billen, rug en beentjes van je kindje. Een explosieluier-ongelukje wordt hiermee voorkomen.

Goedkoop Pampers kopen

Hoewel Pampers de populairste luiers op de markt zijn, zijn ze ook één van de duurste luiers. Wil je ze toch kopen én op je budget letten? Dan heb je drie opties:

 • Kies voor Sleep & Play
 • Houd aanbiedingen in de gaten
 • Koop een maandbox of jumbopak

Mocht het niet in je budget passen, dan kiezen veel ouders voor Kruidvat luiers.

Pampers aanbieding

Als je Pampers wilt kopen, doe je er verstandig aan de Pampers aanbiedingen te checken. Elke week heeft er wel een winkel of webshop een goede aanbieding. Hiermee bespaar je honderden euro’s totdat je baby zindelijk is. En daar kan je veel leukere dingen mee doen dan om je baby’s billen vastmaken, toch?!

Hoeveel luiers zitten er in een Pampers Maandbox?

Een Pampers maandbox is een voordeel verpakking luiers. In een maandbox zitten rond de 200 luiers, afhankelijk van de soort en maat die je kiest. Zo zitten in een maandbox Baby Dry maat 3 198 luiers.

Door luiers per maandbox in te slaan, bespaar je al snel zo’n €5 per maand. Na een jaar levert dit al een besparing op van €60. Regelmatig zijn maandboxen flink in de aanbieding, waardoor je in de praktijk nog meer bespaart.

Naast maandboxen zijn er ook jumbopakken, megaboxen en reuzepakken. In deze verpakkingen zitten minder luiers dan in de maandbox, maar je bespaart er toch een paar euro mee. Bijkomend voordeel: je hoeft minder vaak met pakken luiers te zeulen. Of, nog handiger, bestel luiers online en laat ze thuisbezorgen!

Andere luier aanbiedingen

Wil je goedkope luiers kopen en hoef je niet per se Pampers? Dan kiezen veel ouders voor Kruidvat luiers. Ook de luiers van Etos of verschillende supermarkten doen het goed. Luier aanbiedingen van andere merken en winkels vind je in onze luiertool.