Navelstompje van baby laat los

Tijdens je zwangerschap is je baby in je buik met je verbonden via de navelstreng. Meteen na de geboorte wordt de navelstreng afgeklemd en doorgeknipt. Er blijft een klein stompje achter: het navelstrengstompje, of kortweg navelstompje. Tussen de 5 en 14 dagen na de geboorte valt dit laatste stukje navelstreng af.

Navelstreng afklemmen

Na de geboorte wordt de navelstreng afgeklemd en doorgeknipt. Waarschijnlijk heeft je partner dit gedaan. Met het afklemmen van de navelstreng, wordt de open verbinding van het bloedvat naar de buitenwereld gesloten, zodat je kindje geen bloed verliest.

Waarmee de navelstreng afklemmen?

Het restant van de navelstreng is gelig van kleur en nattig. Dit navelstompje wordt meestal afgeklemd met een navelklem, die je standaard in je kraampakket vindt. Soms wordt in plaats van een navelklemmetje een navelbandje gebruikt, maar dit is redelijk ouderwets. Een navelklem is hygiënischer en het zorgt ervoor dat het loslaatproces zo snel mogelijk verloopt.

Een alternatief voor de navelklem is de cordring, die door kraamverzorgsters en verloskundigen steeds vaker gebruikt wordt. Het voordeel van deze ring is dat hij kleiner is en minder in de weg zit tijdens bijvoorbeeld het verschonen van de luier.

Verzorging van het navelstompje

Je kan het navelstompje zien als een wondje dat moet genezen. Zorg dat je het goed schoon- en drooghoudt om infecties te voorkomen. Dit kan je als volgt doen:

  • Was je handen met water en zeep als je het stompje gaat verzorgen.
  • Was het stompje eenmaal per dag met water en zeep.
  • Dep het stompje goed droog met een hydrofiele luier.
  • Probeer de luier niet over het navelstompje heen te trekken. Als dat lastig is, zorg dan in ieder geval dat de luier er los omheen valt.
  • Trek je baby loszittende en ademende kleding aan.

Navelstompje laat los

In de eerste dagen na de geboorte droogt het navelstompje in. Het krimpt, verschrompelt en kleurt zwart. Na 5 tot 14 dagen valt het stompje met de navelklem er vanzelf af. Nu kan je eindelijk de zachte buik van je baby helemaal knuffelen!

Soms duurt het langer dan 2 weken voor het navelstompje eraf valt. Dat is normaal, want alle baby’s zijn anders. Probeer het proces niet te versnellen door eraan te trekken. Als het stompje helemaal verschrompeld is, dan mag je de navelklem wel alvast verwijderen om het voor je kindje en jou wat gemakkelijker te maken. Vraag voor je dit doet wel even om advies bij je verloskundige of kraamverzorgster.

Ontstoken navelstompje

Soms kan een navelstompje ontstoken raken. Dit merk je doordat het vies ruikt. Ook kan het gebied rondom de navel rood en opgezet zijn. Er kan zelfs wat pus op zitten. Vraag in dit geval je kraamverzorgster, verloskundige of huisarts om raad.

Navelstompje bewaren

Het afvallen van het navelstompje is een van de eerste mijlpalen van je baby. Misschien wil je het stompje bewaren als herinnering. Laat het dan goed drogen aan de lucht en bewaar het in een doosje of zakje. Sommige moeders plakken het erbij in het kraam- of fotoboek. Als het klemmetje er nog aanhangt, kan je daar ook de naam van je kindje opschrijven. Handig, toch?

Tips voor de verzorging van de nieuwe navel

Als het navelstompje is afgevallen en de mooie nieuwe navel van je baby droog is, dan hoef je het verder niet te verzorgen. Je kindje heeft zijn eigen unieke knopje of kuiltje. Het kan zijn dat het naveltje in de eerste dagen na het afvallen van het stompje nog een beetje bloedt, of dat er wat pus op zit. Dit is niet erg, houd het gewoon goed schoon. Als je naast de pus ook roodheid of een zwelling ziet, dan kan de navel ontstoken zijn. Vraag dan je kraamverzorgster, verloskundige of huisarts om advies.