baby ligt lekker door veilig inbakeren

Inbakeren is het inwikkelen van je baby in een doek, van zijn schouders tot zijn voetjes. Het kan een handig hulpmiddel zijn als je baby veel huilt of slecht slaapt. Hoe baker je je baby veilig in? En hoe pak je het afbouwen van inbakeren aan?

Wanneer inbakeren?

Als je kindje onrustig slaapt of veel huilt, kan inbakeren helpen om hem rustiger te laten slapen. Omdat je baby nog geen goede controle heeft over zijn arm- en beenbewegingen, kan hij zichzelf met deze bewegingen flink wakker houden. Een ingebakerde baby voelt zich geborgen en kan geen grote bewegingen meer maken. Hierdoor valt hij makkelijker in slaap en slaapt hij beter door.

Het is belangrijk dat inbakeren op de goede en veilige manier gebeurt. Baker je kindje daarom alleen in op advies van een arts of verloskundige. Deze kan je baby onderzoeken en kijken of inbakeren een goede oplossing voor hem is. Ook kan hij of zij je laten zien hoe je je kindje op de goede manier inbakert.


In samenwerking met Little Unicorn

Handgeschilderde, multifunctionele inbakerdoeken

De zijdezachte inbakerdoeken van Little Unicorn zijn met de hand geverfd en lekker groot (120x120 cm). De stof is open geweven en ademend. Hierdoor blijft de lichaamstemperatuur van je kindje stabiel en voorkom je oververhitting.

Vind jouw favoriet

Inbakeren als tijdelijk hulpmiddel

Inbakeren is een tijdelijk hulpmiddel. Je maakt er alleen in de eerste levensmaanden van je baby gebruik van. In de kraamtijd kan je beter nog niet inbakeren. Jij en je kindje hebben tijd nodig om aan elkaar te wennen. Lichamelijk contact helpt hierbij. Daarnaast leer je zijn hongersignalen en slaapsignalen minder goed kennen als hij al vroeg ingebakerd ligt.

Wanneer stoppen met inbakeren?

De meeste ouders beginnen in overleg met hun arts of verloskundige vanaf een paar weken met inbakeren. Je kan het tot uiterlijk 6 maanden doen. Het advies is om rond de 4 maanden het inbakeren af te bouwen. Rond die leeftijd kan je kindje namelijk gaan omrollen. Ook krijgt je baby rond die tijd meer controle over zijn bewegingen. De onrust in zijn lichaam zal daarom waarschijnlijk afnemen. Inbakeren is dan niet meer nodig.

Elk kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo. Als je kindje al eerder begint met rollen in de box, is het verstandig om het bakeren alvast af te bouwen. Probeert je baby ook in bed al om te draaien naar zijn buik? Stop dan meteen met inbakeren. Een ingebakerde baby die naar zijn buik draait, draait moeilijk weer terug. Dit is vooral lastig voor hem als zijn armen ook ingepakt zitten. Hierdoor is de kans op wiegendood hoger.

Daarnaast is het belangrijk om inbakeren te zien als een hulpmiddel en niet als een oplossing. Kijk daarom (samen met je huisarts) of je de oorzaak van het slecht slapen of vele huilen van je kindje kan ontdekken. Heeft je baby bijvoorbeeld last van darmkrampjes? Dan is het fijn als inbakeren hem helpt om beter te slapen, maar het is minstens zo belangrijk om te proberen zijn krampjes te verlichten.

Veilig inbakeren

Het is belangrijk dat het inbakeren op de goede manier gebeurt. Wordt je kindje op een verkeerde manier ingebakerd, bijvoorbeeld te strak, te slap of te dik? Dan kan dit gevaarlijk zijn. Wanneer je de benen van je kindje verkeerd inbakert, kan dit voor een heupafwijking of problemen bij de motorische ontwikkeling zorgen.

Gebruik je een doek om je kindje in te bakeren? Wikkel dan bij zijn benen wat losser. Je baby moet genoeg ruimte hebben om zijn benen te kunnen strekken en spreiden naar ‘kikkerstand’. Dat is belangrijk voor de ontwikkeling van zijn heupen. Bij de armen mag het strakker zitten. Sommige baby’s vinden het fijner om één arm los te hebben, bijvoorbeeld als ze op hun handje zuigen tijdens het slapen. Kijk dus goed wat jouw baby het prettigst vindt.

Temperatuur bij inbakeren

Let bij het inbakeren goed op de temperatuur van je kindje. Hij mag het niet te warm krijgen. Is je baby overstuur? Dan kan je beter even wachten met inbakeren tot hij weer rustig is. Pas ook zijn kleding aan op het inbakeren. In de zomer kan een rompertje genoeg zijn onder de inbakerdoek.

Is het juist koud? Trek je baby dan wat extra kleding aan of gebruik een dekentje. Maak zijn bed kort op en zorg dat de deken strak genoeg zit. Je ingebakerde kindje heeft geen armen vrij om de deken van zich af te slaan als die over zijn hoofdje zou komen.

Overleg met een expert

Denk je erover na om je baby in te bakeren? Overleg dit dan eerst met een expert, zoals je verloskundige of een arts van het consultatiebureau. Deze kan je vertellen wat het beste is voor jouw kindje. Ook kan hij of zij je duidelijke uitleg geven en je laten zien hoe je veilig inbakert.

In sommige situaties raadt het Nederlands Centrum Jeugdgezondheidszorg (NCJ) aan om pas te beginnen met inbakeren na overleg met een jeugdarts of specialist:

 • Bij eczeem
 • Bij veel spugen
 • Bij luchtwegproblemen
 • Bij neurologische afwijkingen
 • Bij prematuur en dysmatuur geboren baby’s
 • Bij kinderen van drugsverslaafde moeders
 • Bij een verhoogd risico op heupdysplasie

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

In de volgende gevallen is het volgens het NCJ beter om je baby niet in te bakeren:

 • Als je baby koorts heeft
 • Als hij net een vaccinatie heeft gehad (wacht dan minstens 24 uur met inbakeren)
 • Als je kindje last heeft van benauwdheid
 • Bij (verschijnselen van) heupdysplasie
 • Als je baby een ernstige luchtweginfectie heeft
 • Wanneer je kindje een structurele zuigelingenscoliose heeft

Stap voor stap inbakeren

Stap 1: Vouw de bovenste punt van de doek naar binnen.

Stap 2: Leg je baby in het midden van de doek neer. De schouders van je kindje komen op de hoogte van de vouwrand te liggen.

Stap 3: Sla de zijkant van de doek om een arm van je kindje heen en stop de punt (niet al te strak) in onder zijn rug

Stap 4: Sla de andere zijkant over zijn andere armpje heen en stop ook deze punt weer in onder zijn rug. Rol je kindje iets opzij, zodat je de doek helemaal onder hem door kan vouwen.

schematische weergave van een veilige manier van inbakeren van je baby
Veilig je baby inbakeren doe je zo

Hoe inbakeren afbouwen?

Als je kindje bijna 4 maanden oud is, kan je beginnen met het afbouwen van inbakeren. Begin hier eerder mee als hij voor die tijd al begint met omrollen. De volgende tips kunnen je helpen bij het afbouwen van inbakeren:

 1. Begin met afbouwen op rustige dagen. Zorg dat je baby overdag niet overprikkeld raakt. Dit kan invloed hebben op zijn nachtrust. Plan dus geen drukke activiteiten in met je kleine als je het inbakeren gaat afbouwen.
 2. Houd het bedritueel hetzelfde. Je baby vindt deze regelmaat fijn.
 3. Kijk wat het beste werkt voor jouw kindje. Je kan het inbakeren stapje voor stapje afbouwen, door steeds een slaapje minder in te bakeren. Je kan de (inbaker)doek ook in één keer vervangen door bijvoorbeeld een trappelzak.
 4. Begin je net met afbouwen? Kies er dan voor om je baby niet in te bakeren tijdens zijn beste slaapje. Slaapt je kleine bijvoorbeeld tussen de middag altijd rustig? Kies dan dat moment.

Andere mogelijkheid voor inbakeren

Niet alle ouders zijn fan van inbakeren. Een andere mogelijkheid is om het bedje van je baby strak op te maken. Als je het beddengoed strak instopt, heeft dat dezelfde positieve gevolgen als inbakeren.

Wil je meer tips over slapen? Bestel het e-book ‘Slaapwijzer Baby’ van 24Baby en de slaapcoaches van Slaaptipsvoorbabys >>