babygebaren van een pasgeboren baby die zijn handje tot een vuist maakt

Zodra je baby begint te wijzen naar voorwerpen, begrijp je als ouder ineens beter wat je baby bedoelt. Als je baby pas geboren is, doet hij dit nog niet. Je zult even wat tijd nodig hebben om elkaar te leren kennen, het juist interpreteren van zijn lichaamstaal en subtiele babygebaren kan dit proces versnellen.

Om je baby beter te begrijpen is de lichaamstaal van je baby heel belangrijk. Door naar de lichaamstaal van je baby te kijken, hoef je niet te raden hoe hij zich voelt. Veel kijken naar je baby zal je helpen om je baby te leren kennen. Ook voordat je baby bewust gebaren zoals wijzen gaat gebruiken, geven de handjes van je baby jou veel informatie. Met deze non-verbale communicatie kom je een heel eind en kan je goed inspelen op de behoeftes van je kleine.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

De lichaamstaal van je baby

Ontspannen handje: de vingers van je baby liggen los om de duim of open

Als je dit handje bij je baby ziet kun je ervan uitgaan dat je baby ontspannen is. Vaak zie je dit handje als je baby slaapt of ligt te rusten.

Ontspannen handje: vingers ontspannen gespreid

Dit handje zie je vaak als je baby zijn eigen handjes heeft ontdekt. Hij reikt met zijn handje richting een voorwerp of persoon.

Ontspannen handje: duim en wijsvinger liggen open

Als je dit handje bij je baby ziet, betekent het vaak dat je baby afwacht wat er gaat gebeuren. Je baby kijkt wat er om hem heen gebeurt. Waarschijnlijk luistert hij terwijl je praat of neemt hij zijn omgeving in zich op.

Gespannen handje: de vingers zijn gestrekt en gespreid

Met een handje met gestrekte en gespreide vingers geeft aan baby aan dat hij geschrokken is. Dit kan komen door onverwachte geluiden, nieuwe gebeurtenissen of doordat er veel dingen snel achter elkaar gebeuren. Het helpt als je contact maakt met je baby door te praten of door hem aan te raken zal hij weer ontspannen.

Gespannen handje: duimpje in een gespannen vuistje

Een gespannen vuistje met de duim erin geeft aan dat je baby gespannen is, ergens pijn heeft of zich aan het inspannen is. Het is een duidelijk signaal dat je baby zich even afsluit. Door even naar je baby te kijken, kun je erachter komen wat er is. Het helpt als je contact maakt met je baby, door te praten of hem aan te raken zal hij weer ontspannen.

Vuistje ligt tegen een afgewend hoofd

Wanneer je baby zijn vuistje tegen zijn hoofd ligt, is dit vaak een teken van vermoeidheid. Het is een goed moment om je baby klaar te maken om te gaan rusten.