Baby mag gratis reizen met de trein

Soms lijkt het wel of je geld uit je portemonnee vliegt. Zeker met een baby in huis. Luiers, kinderopvang en kleding: de kosten lopen snel al behoorlijk op. Maar met een beetje zoeken is er gelukkig ook van alles gratis te vinden. Vooral voor kindjes onder de 4 jaar. Zo houd jij weer een extra zakcentje over om te sparen voor je baby. Hieronder 10x gratis voor je baby!

1. Gratis babydozen en -producten

Al tijdens je zwangerschap kan je verschillende gratis babyboxen aanvragen. In de dozen vind je onder andere tijdschriften, kortingsbonnen en babyproducten om uit te proberen. Winkels maken handig gebruik van deze manier van reclame maken. Benieuwd wat er allemaal aangeboden wordt? Bekijk dan het overzicht van gratis babydozen en zwangerschapsboxen.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

2. Marktplaats of eBay

Type op Marktplaats of eBay het woord ‘gratis’ in, en er verschijnen rijen met spullen die gratis aangeboden worden. Zeker in de categorie baby- en kinderspullen. Deze spullen zijn meestal maar korte tijd gebruikt en kunnen dus nog prima een ronde mee. Filter meteen op afstand, dan zie je wat er bij jou in je buurt wordt aangeboden. Zo voorkom je dat je naar de andere kant van het land moet reizen.

3. Lekker veel lezen

Totdat je kindje 12 jaar is, kan hij gratis lid worden van de bibliotheek. Erg handig, want samen lezen versterkt de band met je baby. En is ook nog eens goed voor zijn taalontwikkeling.

In de bibliotheek vind je niet alleen leesboeken, maar ook veel aanwijsboekjes. Zo kan je baby actief meedoen tijdens jullie leeskwartiertje samen. Daarnaast organiseren bibliotheken vaak leuke activiteiten, die meestal gratis zijn. Denk aan voorleesuurtjes, theatervoorstellingen en muziekprogramma’s.

4. Spelen en delen

Een speel-o-theek is een soort bibliotheek waar je geen boeken, maar speelgoed kan lenen. Je kindje kan zelf het speelgoed uitkiezen waar hij graag mee wil spelen. Hij mag dit een aantal weken mee naar huis nemen. Is je kleine uitgekeken op het geleende speelgoed? Dan breng je het gewoon terug en kan hij weer iets anders leuks uitzoeken. Speel-o-theken vind je in heel Nederland.

5. Op avontuur met het openbaar vervoer

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar een ritje met de bus of trein is voor je baby al een groot avontuur en voor kinderen tot 4 jaar helemaal gratis.

Je hoeft niet echt ergens heen te gaan: alleen al de vorm van het voertuig, de rijen stoelen en natuurlijk de snelheid en vele knopjes zijn een groot feest. Je kleine kijkt zijn ogen uit!

Zing samen liedjes (De wielen van de bus gaan rond en rond of Op een klein stationnetje) en succes is gegarandeerd. Zowel in de trein als de bus zijn er plekjes voor een kinderwagen of buggy gereserveerd.

Gebruik je het openbaar vervoer wel om ergens heen te gaan? Dan bespaar je ook nog eens flink op parkeerkosten. Zeker in de Randstad kunnen die hoog oplopen.

6. Genieten in de dierentuin

Een dagje naar de dierentuin is leuk voor het hele gezin. En niet onbelangrijk: je baby mag tot zijn 3e jaar gratis naar binnen. Zo geniet je voor minder geld samen met je kleine van de aapjes, olifanten, tijgers. En natuurlijk van de speeltuin, waar je kindje hoogstwaarschijnlijk een groot deel van de dag wil doorbrengen.

7. Joepie het regent weer!

Op regenachtige dagen is de indoor speeltuin erg populair. Jij en je baby tot 1 jaar mogen bij de meeste indoor speeltuinen gratis naar binnen. Voor de allerkleinsten is er doorgaans een speciale hoek ingericht waar je baby veilig kan kruipenen klimmen, en misschien zelfs een eerste stapje kan wagen. Duik samen in de ballenbak of roetsj van de mini-glijbaan. Extra tip: trek je kindje met regenachtig weer regenlaarsjes aan en stamp samen lekker in de plassen. Heerlijk!

8. Probeer het met een proefles

Wil je een keer iets nieuws doen met je baby? Vraag dan een gratis proefles aan. Bij veel verenigingen en activiteiten kunnen jullie eerst een les uitproberen om te kijken of het wel bevalt. Zo kan je erachter komen of je baby bijvoorbeeld babyzwemmen, dansen of muziek maken leuk vindt, zonder dat je meteen aan lesgeld of een abonnement vastzit. Wie weet doe je meteen wat inspiratie op voor leuke activiteiten thuis.

9. Weg met het vliegtuig

Ben jij een echte globetrotter en zit reizen bij jou in hart en nieren? Dat komt dan goed uit: totdat je baby 2 jaar is, mag hij meestal gratis of tegen een kleine vergoeding mee met het vliegtuig. De buggy of een autostoeltje kan meestal ook gratis mee. Houd er wel rekening mee dat lang in het vliegtuig zitten waarschijnlijk niet de favoriete bezigheid van je kleine is.

10. Sparen voor je baby

Het openen van een spaarrekening voor je baby is meestal gratis. Vaak zijn de speciale reguliere spaarrekening. En als je nu al regelmatig spaart, heeft je kindje straks een leuk bedrag voor het halen van een rijbewijs of het starten van een studie.

Meer over sparen voor je baby?

Lees alles over sparen voor je baby in het Sparen voor je baby dossier.