In samenwerking met logo ABNAMRO
Tips om geld te (be)sparen voor je baby

Natuurlijk ben je hartstikke blij met je baby en zou je hem voor geen goud meer willen missen. Helaas is een kind opvoeden niet goedkoop. Wist je dat je kind volgens het Nibud zo’n €50.000 ‘kost’ tot zijn 12e verjaardag? Hoe zorg je voor voldoende financiële middelen om je baby te geven wat hij nodig heeft? Wij geven 10 tips om te (be)sparen voor je baby.

1. Open een spaarrekening voor je baby

Als je wilt sparen voor je baby, is het openen van een spaarrekening voor je baby de eerste stap. Het is slim om vóór je zwangerschap al wat geld te sparen voor de kosten die je baby met zich meebrengt: de babykamer, de kinderwagen en alle luiers die je staan te wachten… Spaar daarna verder voor grote uitgaven in de toekomst, zoals sport, een studie of rijbewijs.

2. Gebruik kinderbijslag om te sparen

Als je een kindje hebt, heb je recht op verschillende tegemoetkomingen, zoals kinderbijslag. Door dit bedrag te gebruiken als spaargeld voor je baby, spaar je tot zijn 6e verjaardag ruim €4.800. Als je alle kinderbijslag tot de 18e verjaardag van je kind bij elkaar optelt, kom je uit op een bedrag van maar liefst €17.500. Daar heb je al gauw zijn studie en rijbewijs mee bekostigd!


In samenwerking met ABN AMRO

Tip: leg het bespaarde geld opzij!

Het geld dat je zo bespaart, kan je goed gebruiken voor de spaarpot van je baby. Als je een deel van het bespaarde bedrag opzij legt, bouw je alvast een mooi bedrag op voor zijn toekomstdromen.

Meer spaartips >

3. Houd een overzicht bij van alle inkomsten en uitgaven

Door je inkomsten en uitgaven in een overzicht bij te houden, krijg je wat meer grip op je financiën. Op die manier zie je waar je nog wat kan besparen. Met de handige gratis Grip app krijg je op een makkelijke én leuke manier inzicht in inkomsten en uitgaven.

4. Stap over van energieleverancier

Veel energieleveranciers bieden voor nieuwe klanten een welkomstpremie. Deze is slechts één jaar geldig, waardoor de energiekosten na dat jaar hoger worden. Bekijk daarom ieder jaar welke energieleverancier voor jou het voordeligst is. Hiermee kan je zo’n €240 per jaar besparen ten opzichte van niet switchen. Wil je niet overstappen? Bel dan je huidige leverancier dat je een goedkoper aanbod hebt gevonden en onderhandel over de prijs.

5. Bekijk en vergelijk je verzekeringen

Controleer jaarlijks of je niet te veel premie betaalt voor je verzekeringen. Vergelijk verschillende verzekeringen om te zien of de premies lager kunnen.

6. Koop de babyuitzet tweedehands

Koop spullen voor je baby tweedehands, bijvoorbeeld de meubels voor de babykamer, kleertjes en speelgoed. De meeste babyspullen worden maar een paar maanden gebruikt en zijn daardoor nog zo goed als nieuw. De beste plekken om tweedehands babyspullen te vinden zijn natuurlijk kringloopwinkels, Marktplaats en eBay. Het is even zoeken, maar soms vind je een pareltje voor een prikkie!

7. Verkoop spullen die je niet gebruikt

Als je dan toch Marktplaats en eBay aan het afspeuren bent, verkoop dan gelijk de spullen die je zelf niet meer gebruikt. Is je kindje uit het babybedje gegroeid of gebruik je het wipstoeltje niet meer? Verkoop het. En als er geen volgend kindje in de planning ligt, kan je meteen ook je positiekleding te koop zetten. Wist je trouwens dat je voeten na je zwangerschap tot wel 10 mm groter kunnen zijn? Je schoenen kunnen dus ook mooi in de verkoop. Daar heeft je partner vast geen problemen mee…

Geen zin of tijd om zelf alles te verkopen? Breng je kleding dan naar een tweedehandskledingwinkel. Die verkoopt de spullen voor jou en jij ontvangt een percentage van de opbrengst, meestal zo’n 40%.

8. Leen babyspullen of zoek naar ‘doorgeefspullen’

Aangezien je veel babyspullen slechts korte tijd gebruikt, kan je ze net zo goed lenen in plaats van alles zelf kopen. Misschien hebben mensen in je omgeving nog babyspullen liggen die je (gratis) kan overnemen of kan lenen. Daarnaast zijn er op Facebook per stad of provincie veel ‘Gratis aangeboden/gezocht’-pagina’s. Hier kan je gericht om spullen vragen en worden veel gratis ‘doorgeefproducten’ aangeboden. Denk aan tassen met kleding, zowel voor jou als je kleine, maar ook meubels, zoals een wiegje. Zodra jouw kindje toe is aan een groter bedje, kan het wiegje weer door naar de volgende. Nog duurzaam ook!

9. Vergelijk productprijzen online

Bij webshops zijn producten vaak wat goedkoper dan in een fysieke winkel, omdat ze minder bedrijfs- en personeelskosten hebben. Er zijn verschillende websites waar je online de prijzen van verschillende winkels kan vergelijken. Zo zie je in één oogopslag waar jouw product het goedkoopste is of bij welke winkel ze een goede aanbieding hebben.

10. Houd aanbiedingen in de gaten en koop huismerken

Je baby jaagt er iedere maand zo’n €28,50 aan luiers doorheen. Veel webshops hebben echter regelmatig hoge korting op luiers en bezorgen ze ook nog eens gratis thuis. Zoek dus eerst even op internet naar een scherpe aanbieding voordat je boodschappen doet. Hiermee bespaar je al snel zo’n 50% op luiers.

Naast de kosten voor je kindje, kan je ook op de wekelijkse boodschappen besparen. Het consumentenprogramma Kassa heeft berekend dat je zo’n €10-15 op een grote, volle tas boodschappen bespaart door te shoppen bij de goedkopere supermarkten. Daarnaast heeft de consumentenbond (2015) berekend dat je tot 31% op je boodschappen kan besparen door uitsluitend huismerken te kopen.

Benieuwd wat een baby kost?
Bekijk een overzicht van de kosten en lees meer over sparen voor je baby.