Spaarrente: zo bouw je aan een vermogen voor je kindje
Als je spaart voor je kindje op een bankrekening, ontvangt hij daar spaarrente voor. Daardoor kan het bedrag elk jaar iets extra groeien. Op dit moment ligt de rente vrij laag. De kans dat het vermogen van je kind groeit door enkel sparen is dus klein. Wat kan je nog meer doen om je kleine te voorzien van wat extra geld voor zijn toekomst?
Wat is spaarrente?
Spaarrente een vergoeding die je krijgt voor je spaargeld. Door een spaarrekening te openen, geef je de bank toestemming om je geld te beheren. Zij investeren dit om winst te kunnen maken. Als beloning daarvoor krijg je spaarrente. Hierdoor wordt jaarlijks een percentage van het bedrag op je rekening extra aan je spaartegoed toegevoegd.
De hoogte van je rente verschilt per bank en per spaarrekening. Daarnaast speelt de nationale geldkoers een rol. Op dit moment is de spaarrente erg laag. Dat betekent dat je weinig tot geen extra geld ontvangt voor je spaargeld. Sommige banken hanteren zelfs een negatieve spaarrekening als je een hoog bedrag hebt gespaard. Je betaalt dan een klein bedrag voor je spaarrekening.
Verschillende soorten spaarrente
Hoeveel spaarrente je krijgt, hangt deels af van de spaarrekening die je kiest. Er bestaan verschillende soorten. Over het algemeen geldt: hoe langer je het geld vastzet, hoe hoger je rente is. Kan je het geld op je spaarrekening gemakkelijk opnemen? Dan is de kans groot dat je een laag rentepercentage krijgt.
Variabele rente
Wil je je spaargeld tussendoor altijd op kunnen nemen? Dan krijg je een variabele rente. De bank kan dan op elk moment het percentage veranderen. Bij een hoge rentestand profiteer je hiervan, bij een lagere stand ontvang je minder vergoeding. Je spaargeld blijft wel gelijk, hier komt de bank nooit aan.
Vaste rente
Je kan ook kiezen voor een vaste spaarrente. Je zet het geld dan voor een langere tijd vast, tegen een vooraf vastgesteld rentetarief. Dit heet ook wel een spaardeposito. Je kan dan tussendoor geen geld opnemen, tenzij een rechter hiervoor toestemming krijgt. Na de afgesproken periode ontvang je de rente en is je spaargeld meestal iets vermeerderd.
Spaarrente op een kinderspaarrekening
Voor een kinderspaarrekening is de rente meestal iets hoger. Zeker als je ervoor kiest om het geld vast te zetten tot je kind 18 jaar oud is. Zelfs met een kleine maandelijkse inleg kan je een aardig vermogen opbouwen voor als je kleine straks volwassen is.
Je kan een spaarrekening openen voor je kind zodra hij geboren is. Vervolgens kunnen jij en eventueel anderen hier geld op storten. Houd er wel rekening mee dat het geld op deze rekening meetelt bij jouw belastingaangifte zolang je kleine minderjarig is.
Sparen voor je baby
Omdat de spaarrente laag is, kan het minder zinvol lijken om te sparen voor je kindje. Toch is het verstandig om een buffer op te bouwen. Een baby brengt immers onverwachte kosten met zich mee. Het is prettig om dit op te kunnen vangen zonder schulden op te hoeven bouwen. Probeer dus om elke maand wat geld opzij te zetten op een spaarrekening.
Beleggen als alternatief voor spaarrente
Houd je na het betalen van je vaste lasten en het opbouwen van je spaarbuffer nog wat over? Dan kan je overwegen om te gaan beleggen. Nu de spaarrente laag is, kan beleggen meer winst opleveren dan sparen. Hierdoor kan het vermogen van je kindje behoorlijk groeien, waardoor hij later bijvoorbeeld kan gaan studeren, zijn rijbewijs kan halen of een mooie reis kan maken.
Misschien vind je beleggen spannend, omdat het risico’s met zich meebrengt. Gelukkig kan je de risico’s verminderen door over langere tijd te investeren en alleen geld te gebruiken dat je kan missen. Daarnaast kan je kiezen voor advies via je bank. Een expert helpt je dan om je doelen vast te stellen en zo verstandig mogelijk te beleggen.
Andere alternatieven voor sparen
Naast beleggen zijn er nog andere manieren om meer uit je geld te halen. Denk aan extra aflossen op je hypotheek. Hierdoor verlagen je maandlasten, waardoor je meer overhoudt. Dit kan je vervolgens investeren of sparen.
Een andere manier om op lange termijn geld te besparen is het verduurzamen van je woning. Hierdoor kunnen je kosten voor gas en energie sterk dalen. Voor sommige aanpassingen aan je huis kan je subsidie aanvragen. Wil je graag meer uit je geld halen? Overleg dan eens met een adviseur van je bank. Zo weet je zeker dat je een verstandige keuze maakt.
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app