Wobbel

Het ziet er supersimpel uit, zo’n gebogen houten plank. Toch heeft de Wobbel oneindig veel mogelijkheden aan speelplezier voor je kleine acrobaat. Het is niet alleen erg leuk, maar ondersteunt ook de motorische ontwikkeling van je kindje.

Wat is een Wobbel?

Een Wobbel is een balance board voor jong en oud. Het is in feite een gebogen brede houten plank, gemaakt van gestapelde en geperste lagen beukenhout. Je kleine kan erop staan, in liggen, overheen kruipen, op wiebelen en het betrekken in zijn (fantasie)spel.

Balance boards komen oorspronkelijk uit de Waldorf-scholen. In Nederland staat dit bekend als Vrije Scholen. In 2015 werd de Wobbel geïntroduceerd: het balance board in een modern jasje.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Waarom een Wobbel kopen?

De Wobbel heeft een grote aantrekkingskracht op (jonge) kinderen. In een digitale wereld vol beeldschermen biedt dit stuk speelgoed een uitdaging tot actief en intuïtief spel. Je kleine gebruikt zijn fantasie en creativiteit als hij met de Wobbel in de weer is.

Daarnaast stimuleert Wobbel de motorische ontwikkeling van je baby. Door erop te balanceren, oefent je kindje zijn evenwicht en balans. Ook traint hij hiermee de spierkracht in zijn hele lijf en groeit het lichaamsbewustzijn. Daarnaast brengt dit houten speelgoed jong én oud in beweging. Je kan zelf ook gezellig meespelen met je baby, het Wobbelboard is namelijk ook geschikt voor volwassenen. Blijf jij ook gelijk fit!

En last but not least: dankzij het basic design misstaat dit stuk speelgoed niet in je woonkamer. De Wobbel is leverbaar in verschillende kleuren en is naast de originele maat ook verkrijgbaar in een XL-variant. Ook illustraties of foto’s erop zijn mogelijk, evenals een gegraveerde naam. Je kan dus je eigen Wobbel zo customizen dat hij prima in je interieur past.

(Speel)mogelijkheden

Het Wobbel balance board doet een beroep op het verbeeldingsvermogen van je kind. Dankzij de eenvoudige, ongedefinieerde vorm kan je kleine ontdekker erin zien wat hij wil. Het balance board kan hierdoor op veel verschillende manieren worden ingezet.

Wobbel in fantasiespel

Fantasiespel

Wie denkt dat de Wobbel alleen leuk is om op te wiebelen, heeft het mis. Dit eenvoudige stuk speelgoed kan alles zijn: een hut of tunnel, een winkel, een brug of racebaan voor auto’s. Of toch de rug van een dinosaurus? En hé, als je hem op zijn zijkant zet, is het ineens een hek!

Wobbel als glijbaan

Motorisch spel

De Wobbel is perfect voor het oefenen van de motoriek. Je kleine actieveling kan erop balanceren op allerlei manieren: zittend, staand, eroverheen wandelend, op handen en knieën, liggend. Ook als glijbaan of als onderdeel van een hindernisbaan is het balance board prima in te zetten.

Actieve papa’s en mama’s

Jijzelf kan de Wobbel ook gebruiken, niet alleen als je samen met je kind speelt, maar ook voor je persoonlijke work-out. Je kan bepaalde spiergroepen versterken, je balans trainen en yoga-oefeningen doen. En dat gewoon in je eigen huiskamer.

Wobbel als opstapje

Opstapje

Kijkt jouw kindje nieuwsgierig toe als jij in de keuken bezig bent? Zet de Wobbel met de bolle kant omhoog en hij doet prima dienst als opstapje voor je nieuwsgierige aagje. Zo kan je lekker samen koken of heerlijke koekjes bakken.

Wobbel als rustmoment

Rustmomenten

De Wobbel leent zich niet alleen perfect voor actief spel, maar kan ook een heerlijke loungestoel zijn om een boekje in te lezen. Een kussen en een deken erbij en je hebt een heerlijke ‘schommel-ligstoel’. Even chillen, mama!

Ontbijt op bed

Nog zo’n luiermoment waarbij de Wobbel uitkomst biedt: ontbijt op bed. Het Wobbelboard kan namelijk ook heel goed voor ontbijttafel spelen. Heel multifunctioneel, dus!

Is de Wobbel veilig?

De Wobbel is gemaakt van een goede kwaliteit materiaal. Het hout is stevig en glad en het is bewerkt met kindvriendelijke blanke lak op waterbasis of linnen-white wash. Dit stuk houten speelgoed heeft een CE-markering en voldoet dus aan de Europese veiligheidseisen.

Het balance board is met en zonder viltbekleding verkrijgbaar. Het EKO vilt zorgt voor demping, bescherming en vormt gelijk een anti-sliplaag, zodat je kindje er veilig op kan staan zonder uit te glijden. Het basismodel met vilt is CE-goedgekeurd voor gebruik vanaf de leeftijd van 0 maanden.

Zoals met elk speelgoed waar veel beweging bij komt kijken, is het raadzaam om je kindje altijd in de gaten te houden als hij met de Wobbel speelt.

Nog een paar tips om veilig met de Wobbel te spelen:

  • Wennen. Laat je kindje rustig wennen aan de Wobbel en help hem een handje.
  • Blote voeten. Je dreumes kan het beste op blote voeten of stroeve schoenen spelen met de Wobbel, om uitglijden te voorkomen.
  • Vingers en tenen. Leer je kindje vanaf het begin dat hij de randen tijdens gebruik niet vasthoudt. Dit om beknelde vingers te voorkomen.
  • Ruimte. Zorg voor voldoende vrije speelruimte rondom de Wobbel (ongeveer 2 meter).
  • Gebruik buiten. Het Wobbel-board is bedoeld voor binnen, maar is buiten ook te gebruiken. Het slijt dan wel sneller, dus gebruik een (foam) speelmat of (kunst)gras als ondergrond.

Waar Wobbel kopen?

Wil je dit multi-inzetbare speelgoed aanschaffen? Houd er dan rekening mee dat een Wobbel niet goedkoop is. Afhankelijk van de uitvoering varieert de prijs van 99,- tot 210,- euro. Wel is het een stuk speelgoed met een lange levensduur en groeit het mee met je gezin. Het speelplezier is niet aan leeftijden gebonden. In die zin is het een duurzame investering, die zijn geld wel waard is.

Veel wobbelplezier!

Alle afbeeldingen in dit artikel zijn gemaakt door Captured by Karin.