vader geeft baby fles met johannesbroodpitmeel in melk

Elke baby spuugt weleens wat voeding uit. Dit wordt reflux genoemd en is heel normaal. Als je kindje erg veel spuugt, dan kan johannesbroodpitmeel een uitkomst zijn. Wat is het precies en hoe gebruik je het?

Wat is johannesbroodpitmeel?

Johannesbroodpitmeel is een wit tot geelwit poeder, dat bestaat uit gemalen kiemende zaden van de johannesbroodboom. Het meel wordt vaak gebruikt als verdikkingsmiddel van (melk)voeding voor baby’s om problemen met reflux te voorkomen. Johannesbroodpitmeel kan zowel bij borstvoeding als flesvoeding gebruikt worden.

Waarom johannesbroodpitmeel gebruiken?

Elke baby spuugt weleens. Om je wat cijfers te geven: op de leeftijd van 4 maanden geeft 70% van de baby’s nog minstens eenmaal per 24 uur voeding terug. Dit heet reflux en is een heel normaal verschijnsel. De kringspier tussen de slokdarm en maag is bij jonge baby’s namelijk nog niet volledig ontwikkeld. Hierdoor werkt hij nog niet helemaal goed en kan er gemakkelijk voeding terugstromen. Meestal zijn dit slechts kleine mondjes.

Geeft jouw baby meer terug dan een mondje, groeit hij slecht of heeft jouw baby last van de reflux? Dan kan er sprake zijn van refluxziekte. Je kan dan johannesbroodpitmeel gebruiken om de voeding in te dikken. Hierdoor wordt het voedsel zwaarder, waardoor het beter in de maag van je baby blijft liggen. Bovendien drinkt je kindje rustiger als de voeding wat dikker is.

Hoe gebruik je johannesbroodpitmeel?

Als je johannesbroodpitmeel wil gaan gebruiken, overleg dan eerst even met het consultatiebureau of je (huis)arts. Deze kan je kindje onderzoeken om de ernst van de reflux te bepalen. Ook kan hij of zij kijken of er wellicht een andere oorzaak is voor het spugen. Bovendien kan de arts je adviseren over het gebruik van johannesbroodpitmeel.

Wat betreft het gebruik geldt over het algemeen dat je 1 á 2 schepjes johannesbroodpitmeel toevoegt per 100 ml (moeder)melk. Het is soms even puzzelen wat de juiste hoeveelheid is voor jouw kindje. Samen met je arts bepaal je met welke hoeveelheid je begint. Het beste kan je de hoeveelheid rustig opbouwen. Je kan het verdikkingsmiddel al vanaf de leeftijd van 0 maanden gebruiken.

Bereiding

Johannesbroodpitmeel is geschikt voor zowel borstvoeding als flesvoeding. Gebruik voor de bereiding het meegeleverde schepje en schud het flesje na toevoeging rustig, maar goed. Zo kan het meel goed oplossen in de melk.

Bij borstvoeding

Je kan johannesbroodpitmeel toevoegen aan opgewarmde afgekolfde moedermelk. Gebruik hiervoor 1 à 2 afgestreken schepjes johannesbroodpitmeel per 100 ml opgewarmde moedermelk. Wil je liever op de gebruikelijke wijze borstvoeding geven? Dan kan je van het johannesbroodpitmeel een papje maken en enkele hapjes op een lepeltje aan je kindje geven, zowel voor als na de borstvoeding. Kijk voor de bereiding hiervan op de verpakking.

Bij flesvoeding

Maak je flesvoeding op de normale manier. Voeg daarna 1 à 2 afgestreken schepjes johannesbroodpitmeel per 100 ml melk toe. Probeer uit wat werkt bij je kindje. Dit is erg verschillend per baby, soms kan een mespuntje meel al genoeg zijn. Te dikke voeding is namelijk ook niet fijn.

baby drinkt fles met johannesbroodpitmeel
Houd goed in de gaten hoe je baby reageert op het johannesbroodpitmeel in zijn voeding.

Johannesbroodpitmeel of rijstebloem?

Rijstebloem en johannesbroodpitmeel zijn niet hetzelfde. Ze hebben allebei een ander doel. Rijstebloem wordt gemaakt van gemalen rijstkorrels en is een vorm van bijvoeding. Het is vooral bedoeld om de voeding van baby’s voedzamer te maken. Het wordt vaak gebruikt bij baby’s die erg hongerig zijn, met name ’s nachts. Het idee is dat je baby met een ‘papfles’ met rijstebloem voor het slapen gaan langer doorslaapt. Dit is een fabeltje. De hoeveelheid calorieën in een papfles verschilt maar weinig van een gewone fles.

Rijstebloem helpt niet tegen reflux, omdat het weer dun wordt in de maag. Dit komt door eiwitten die in het speeksel zitten. Omdat rijstebloem onder bijvoeding valt, mag je het pas gebruiken als je baby 4 tot 6 maanden oud is en hij toe is aan zijn eerste hapjes.

Nadelen van johannesbroodpitmeel

Johannesbroodpitmeel kan goed helpen. Toch heeft het bij sommige baby’s ook enkele nadelige effecten:

  • Helpt niet bij iedere baby. Veel baby’s hebben baat bij het verdikkingsmiddel. Toch helpt het niet voor elke baby. Sommige krijgen juist meer last van reflux, omdat de voeding minder licht verteerbaar is. Gebruik je het middel ongeveer een maand? Bespreek dan met je arts of het middel voor jouw kindje werkt.
  • Vol buikje. Omdat johannesbroodpitmeel het maagje van je baby sneller vult, is hij eerder verzadigd. Je baby drinkt dan mogelijk minder dan hij eigenlijk nodig heeft. Een kleinere hoeveelheid van het meel kan helpen.
  • Obstipatie en darmkrampjes. Als je merkt dat je kindje moeite heeft met poepen of darmkrampjes lijkt te hebben, kan het johannesbroodpitmeel de boosdoener zijn. Het is goed om de dosis dan wat naar beneden af te stellen.

Johannesbroodpitmeel kopen

Verschillende winkels verkopen johannesbroodpitmeel voor zo’n €5. Veel (natuur)drogisterijen of reformwinkels hebben het in de meest pure vorm in hun assortiment. Je vindt het ook in het babyvoeding-schap van veel supermarkten. Nutriton (van het merk Nutricia) is een bekende variant die veel supermarkten hebben. Dit merk heeft overigens ook een variant flesvoeding waar al johannesbroodpitmeel in zit.

Tips bij het gebruik van johannesbroodpitmeel

Als je johannesbroodpitmeel gebruikt voor je kindje, zijn er een aantal dingen waar je op kan letten.

  • Wennen. Je kindje zal misschien moeten wennen aan de dikkere voeding. Geef hem daar even de tijd voor. Na een week of twee zal hij er waarschijnlijk wel aan gewend zijn.
  • Warme melk. Zorg ervoor dat je de melk goed opwarmt, anders lost het johannesbroodpitmeel niet goed op. Vooral bij moedermelk gaat dit soms wat moeizamer.
  • Speengebruik. Pas de speen van de zuigfles aan op de ingedikte melk. Door een speen met een klein gaatje stroomt de voeding niet goed door. Het kost je kindje dan erg veel moeite om te drinken of hij krijgt zelfs niks uit de fles.
  • Ontlastingcheck. Houd de ontlasting van je baby goed in de gaten. Is deze erg vast en hard of poept je kindje veel minder vaak? Pas dan de hoeveelheid johannesbroodpitmeel aan.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app