Baby Vitamine K en Vitamine D

Je baby maakt in zijn eerste levensjaren grote stappen. Naast zijn voeding heeft hij extra vitamine D en vitamine K nodig om zijn groei te ondersteunen. Maar vanaf wanneer moet je het geven en hoeveel moet hij dagelijks krijgen?

Waar is vitamine D goed voor?

Vitamine D zit in vette vis, vlees en eieren. Daarnaast kan onze huid vitamine D aanmaken onder invloed van zonlicht. Deze vitamine ondersteunt een goede groei en ontwikkeling van de botten. De vitamine zorgt er namelijk voor dat calcium goed wordt opgenomen in de botten. Daarnaast is het belangrijk voor de opbouw van sterke tanden, een goede spierfunctie en je weerstand.

Baby’s en kinderen tot 4 jaar krijgen het advies om extra vitamine D te slikken. Zij kunnen het namelijk nog niet voldoende uit hun voeding en uit zonlicht halen.


In samenwerking met Davitamon

Vloeibare vitamines van Davitamon

Belangrijke vitamines voor je baby zijn vitamine D en K (bij borstvoeding). Vergeet je wel eens om je kindje vitamines te geven? Dan kan het helpen om dit op een vaste tijd te doen. De vloeibare vitamines van Davitamon geef je makkelijk en snel bij voorkeur op een lepeltje.

Meer weten

Waar is vitamine K goed voor?

Vitamine K zit in eten en drinken, zoals fruit, melkproducten, bladgroenten, eieren en vlees. Het wordt ook aangemaakt door bacteriën in de dikke darm. Deze vitamine is nodig voor een goede bloedstolling en speelt mogelijk ook een rol bij de aanmaak van sterke botten.

Pasgeboren baby’s hebben nog niet de darmbacteriën om zelf vitamine K aan te maken. Daarom heeft je kindje gedurende zijn eerste 3 maanden extra vitamine K nodig, als hij borstvoeding of minder dan 500 ml flesvoeding krijgt.

Hoeveel vitamine D en K heeft mijn baby nodig?

Hoeveel vitamines je baby moet krijgen, is afhankelijk van zijn leeftijd en voeding. Kijk op het flesje hoeveel druppels overeenkomen met de hoeveelheid die hij dagelijks nodig heeft.

Heeft je kindje een donkere of getinte huid? Dan heeft hij zijn hele leven extra vitamine D nodig, omdat mensen met dit huidtype minder vitamine D aanmaken in de zon.

Als je borstvoeding geeft

Je moedermelk is afgestemd op de behoefte van je kindje, maar hij heeft daarnaast wel extra supplementen nodig. De Gezondheidsraad adviseert daarom om baby’s die borstvoeding krijgen extra vitamine D en K te geven. Je begint hiermee als je baby 1 week oud is.

Als je flesvoeding geeft

Naast flesvoeding heeft je baby vanaf zijn achtste dag extra vitamine D en K nodig. Krijgt hij meer dan 500 ml flesvoeding? Dan kan je stoppen met vitamine K en hoef je alleen nog maar vitamine D te geven. Er zit namelijk al extra vitamine K in flesvoeding, waardoor hij hiermee al voldoende binnenkrijgt.

Veranderingen op komst
De manier waarop baby’s vitamine K krijgen gaat veranderen. Internationaal onderzoek laat zien dat vitamine K via druppels niet voor alle baby’s even goed werkt. Bij baby’s die borstvoeding krijgen én vet niet goed kunnen omzetten in hun lichaam, wordt de vitamine niet goed opgenomen. Zo lopen zij een hoger risico op een hersenbloeding. Het geven van vitamine K via een prik werkt wel.

Bij de geboorte is niet te zien voor welke baby’s dit geldt. Daarom wordt vanaf volgend jaar aan elke baby een vitamine K prik aangeboden na de geboorte.

Welke druppels?

Vitamine D en K druppels koop je bij de apotheek of drogist. Je kan ze ook online bestellen, dan heb je ze vaak de volgende dag al in huis. Er zijn druppels op oliebasis en op waterbasis (aquosum). Er is geen verschil in effect, maar vaak wel in prijs en samenstelling. Zo is er suiker toegevoegd aan druppels op waterbasis, waardoor het naar suiker of anijs smaakt. Druppels op oliebasis hebben geen toegevoegde suiker en zijn daarom neutraal van smaak.

Hoe toedienen?

Je kan je baby zijn vitamines geven door de druppels op een lepeltje te doen of via een pipet. Een alternatief is de druppels te mengen met de voeding van je baby, bijvoorbeeld in zijn fruithapje. Zorg er wel voor dat je dit doet nadat je zijn voeding hebt opgewarmd, zodat de vitamines niet verloren gaan.

Een nadeel van de vitamines op deze manier van geven is dat je kindje mogelijk niet al zijn vitamines binnenkrijgt als hij zijn fruithap niet helemaal opeet. En let erop dat druppels op oliebasis niet goed mengen met melk. Bewaar het flesje vitaminedruppels op een koele en donkere plaats. Het is niet nodig om het in de koelkast te zetten.

Vergeten om vitamines te geven?

Tip
Zet een herinnering in je telefoon. Zo vergeet je nooit meer om je baby zijn vitamines te geven!

Je onthoudt beter om de vitamines aan je baby te geven als je het op een vast tijdstip doet. Het kan daarnaast helpen om een herinnering in je telefoon te zetten zodat je het niet vergeet.

Toch vergeten? Dat is niet erg. Geef de druppels dan alsnog wanneer je eraan denkt. Als je het een dag vergeten bent, kan je de volgende dag ook een dubbele dosering geven. Let er dan wel op dat baby’s tot 1 jaar maximaal 25 microgram vitamine D per dag mogen krijgen. Voor vitamine K is er geen maximale hoeveelheid. Het is natuurlijk beter om het dagelijks aan je kindje te geven.