Een ontstoken oog bij een baby: close-up van het gezichtje met wat geel slijm in het oog

Heeft jouw baby weleens tranende ogen of ogen die dichtgeplakt zitten met vuil? Meestal heb je te maken met onschuldige prutoogjes, maar het kan ook wijzen op een echt ontstoken oog bij je baby. Hoe herken je het verschil en wat kan je aan beide doen?

Een ontstoken oog bij je baby: wat is het?

Je baby kan een aantal dagen of weken na de geboorte geelachtig slijm in zijn ogen hebben. Het lijkt een beetje op pus en zit vaak in de ooghoeken en aan de wimpers geplakt. Meestal berust deze ‘oogontsteking’ op zogenoemde prutogen of pusogen. Dit is doorgaans onschuldig en je baby heeft er gelukkig geen last van.

Ook als je baby ouder is, kan hij vieze ogen krijgen. Dit kan komen door een verkoudheid of een ander virus. De ogen van je baby kunnen groen of geel (vastgekoekt) slijm bevatten en tranen. Soms zwellen de oogleden wat op. Vaak kan je de ogen van je baby goed zelf behandelen en verdwijnt het vanzelf weer.

Hoe ontstaat een prutoog bij je baby?

Prutogen ontstaan als de traanbuis van je baby verstopt zit. De traanwegen van je baby worden na de geboorte pas voor het eerst gebruikt. De wanden kleven nog aan elkaar en zijn soms pas enkele dagen na de geboorte doorgankelijk. Ook is de traanbuis nog nauw, waardoor deze gemakkelijk verstopt raakt. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je baby verkouden is.

Normaal gesproken lopen tranen uit het oog via de traanbuis naar de neus. Zit de traanbuis echter verstopt, dan kunnen de tranen niet goed wegstromen. Ze hopen zich op en daardoor gaat het oog tranen. Het opgehoopte traanvocht dikt in en er ontstaat een soort dik slijm, wat eruitziet als pus. Daarom noemen we prutoogjes ook wel pusoogjes.

Wat te doen bij prutogen?

Als je baby last heeft van prutogen, kan je dit gemakkelijk zelf behandelen door de ogen een paar keer per dag schoon te maken. Gebruik hiervoor een watje met kraanwater (geen zeep of geparfumeerde doekjes). Daarnaast kan je elke dag de binnenste ooghoek voorzichtig richting de neus masseren. Je veegt zo de tranen de ‘goede’ kant op, weg uit de ogen. Hierdoor kan je de verstopping sneller wegkrijgen.

Je baby kan regelmatig last hebben van prutogen, maar deze babykwaal gaat vanzelf over voordat je kindje 1 jaar wordt. In enkele gevallen is er meer aan de hand. Dan is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts.

Andere oorzaken van een ontstoken oog

Als je baby vieze ogen heeft, kan dit verschillende oorzaken hebben. Naast prutogen kan er sprake zijn van een echte ontsteking. Deze kan mild zijn of ernstig. Voor het overzicht vind je hieronder de verschillende oorzaken op een rij:

Prutogen

Zoals hierboven uitgelegd, hebben prutogen een onschuldig oorzaak. Het komt vaak voor: een op de vijf baby’s heeft er weleens last van. De ogen zelf zijn niet ontstoken en zien er daarom niet rood uit.

Milde oogontsteking

Bij een oogontsteking zien de ogen er wel rood uit. Het dunne laagje slijmvlies op het oogwit en aan de binnenkant van de oogleden is ontstoken. Dokters noemen dit een conjunctivitis. Een conjunctivitis kan ontstaan door een bacterie of virus, bijvoorbeeld wanneer je kindje verkouden is. Meestal gaat het vanzelf over binnen een tot twee weken. Deze variant van een ontstoken oog komt niet vaak voor bij baby’s.

Ernstige oogontsteking

Je baby kan ook tijdens of vlak na de geboorte besmet worden met een virus of bacterie. Dit kan vooral gebeuren als jij een seksueel overdraagbare aandoening (soa) hebt die ten tijde van de bevalling actief is, zoals gonorroe, chlamydia of herpes genitalis. Wanneer je baby het geboortekanaal passeert, kunnen deze bacteriën in het oog van je baby komen. Ook wanneer iemand met een koortslip je kind knuffelt, kan je baby een oogontsteking oplopen.

Een ontstoken oog door dit soort ziekteverwekkers is ernstig, omdat het oog van je kind blijvende schade kan oplopen. Het oog ziet er bij zo’n ontsteking vaak erg rood en pussig uit. Een snelle behandeling met antibiotica of een antiviraal middel is dan nodig.

Wanneer naar de huisarts bij ontstoken oog baby?

De klachten van prutogen beginnen meestal in de eerste tien dagen na de geboorte. Is het oog niet rood, dan kan je gewoon beginnen met schoonmaken. Als je ongerust bent of twijfelt, kan je altijd contact opnemen met de huisart. Doe dit sowieso als:

  • Het oog rood wordt.
  • De pus telkens terugkomt en de klachten na twee weken niet minder worden.
  • Je baby pijn lijkt te hebben.
  • Je baby last lijkt te hebben van licht.
  • Er iemand met een koortslip in de buurt van je baby is geweest.

Is een ontstoken oog besmettelijk?

Als je baby prutoogjes heeft, kan hij daar geen andere kinderen mee besmetten. De traanbuis is verstopt maar er is in dit geval geen sprake van besmettelijke ziekteverwekkers. Is er sprake van een echt ontstoken oog bij je baby? Dan kan hij wel andere kinderen besmetten.

Kinderdagverblijven kunnen je vragen om je kind thuis te houden als hij ontstoken ogen heeft. Zo wordt besmetting van andere kinderen voorkomen. Andersom kan het goed zijn om je baby uit de buurt te houden van mensen met een oogontsteking. De bacteriën of virussen kunnen namelijk gemakkelijk verspreid worden via hoesten of niezen, maar ook via besmette handen en speelgoed.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app