Baby geniet van floaten in baby spa

Negen maanden lang dobberde je kleine in je buik rond. Een baby spa herinnert je baby aan dit veilige gevoel. Hierdoor kan hij volledig ontspannen. Wat is een baby spa, welke voordelen heeft het en waar moet je op letten?

Wat is een baby spa?

Een baby spa is een wellnesscentrum speciaal voor baby’s. In de baby spa kan je kindje ronddobberen in een baby jacuzzi. Deze is kleiner dan een normale jacuzzi. Iedere baby zit in een eigen bad, waarvan het water na iedere sessie ververst wordt.

Het water bevat geen gevaarlijke toegevoegde stoffen en heeft de juiste temperatuur voor je baby. Tijdens het dobberen, ook wel floaten genoemd, blijft je kindje drijven met behulp van een baby float. Dit is een opblaasbare of schuimrubber zwemring die om de nek van je baby zit.

Veel baby spa’s bieden naast floaten ook babymassage aan. Je maakt kennis met massagetechnieken die je baby helpen om te ontspannen. Door het huid-op-huidcontact is dit een fijn moment voor zowel je kindje als voor jou.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Vanaf welke leeftijd naar de baby spa?

Omdat het water na iedere float sessie wordt ververst, mag je baby eerder naar een baby spa dan naar een gewoon zwembad. Je baby is welkom in de baby spa wanneer hij zijn navelstompje is kwijtgeraakt. Dit is meestal 1 à 2 weken na de geboorte het geval. Je kan het navelstompje zien als een wondje dat moet genezen. Om eventuele infecties zoveel mogelijk te voorkomen, is het daarom belangrijk om in ieder geval te wachten tot dit moment.

Bij de meeste baby spa’s stopt de dobberpret wanneer je kleine zo’n 6 maanden oud is. De meeste baby’s worden dan te lang om goed te kunnen bewegen in de jacuzzi. Is je baby te vroeg geboren en is hij daardoor kleiner dan gemiddeld? Dan kan hij vaak wat langer genieten van de baby spa, tot ongeveer 10 maanden.

Voordelen van floaten

Een bezoek aan de baby spa is niet alleen een leuk uitje. Het levert ook de volgende voordelen op:

  • Babymassage versterkt jullie band. Is er voor of na het badderen tijd voor een massage? Dan kunnen jullie door het huid-op-huidcontact tijdens de massage jullie band versterken. Tijdens het masseren komt namelijk oxytocine vrij. Dit hormoon zorgt onder andere voor verbondenheid. De aanmaak van het stresshormoon cortisol daalt juist. Dit leidt tot minder stress bij jou en je kindje. Goede redenen om de massage niet over te slaan!
  • Het is een fijn moment voor jou en je baby samen. In een baby spa heb je alle tijd voor je kleine en word je niet afgeleid door je telefoon of klusjes in huis. Wanneer je hem in het water ziet ontspannen, is dit ook voor jou een genietmoment. Zo kunnen jij en je kindje helemaal tot rust komen.
  • Mogelijk verlaagt floaten stress en stimuleert het de groei. Onderzoek naar het effect van de baby spa op baby’s is nog niet gedaan. Wel laat onderzoek naar het effect van watertherapie bij premature baby’s zien dat dit voor ontspanning zorgt en de groei kan bevorderen. Mogelijk heeft floaten in de baby spa dezelfde positieve effecten op je kleine.

Is het veilig?

In het water dobberen kan fijn zijn voor je baby. Toch zijn er ook kritische geluiden te horen over de baby spa. Zo zou een zwemring een negatief effect kunnen hebben op de ontwikkeling van je kindje. De baby float belemmert je kind in zijn bewegingen, wat zijn lichamelijke ontwikkeling in de weg kan staan. Ook wordt door de zwaartekracht zijn nek uitgerekt en komt er een onnatuurlijke druk op zijn wervelkolom te staan. Dit kan op de lange termijn schadelijk zijn.

Daarnaast kan een baby float een vals gevoel van veiligheid geven. Omdat je baby door de nekring blijft drijven, kan je aandacht voor zijn veiligheid verslappen. Dit vergroot het risico op verdrinking.

Een ander punt van kritiek is het gebrek aan lichamelijk contact. In een baby spa dobbert je kindje alleen rond. Aanraking is belangrijk voor hem om contact te maken, zich veilig te voelen en zich sociaal te ontwikkelen. Daarnaast maakt een baby float het lastiger voor je baby om zichzelf te uiten door middel van lichaamstaal.

Een goed alternatief is om gezellig samen met je baby te badderen. Hierbij combineer je de voordelen van het dobberen met de voordelen van huid-op-huidcontact. Wil je toch naar een baby spa? Let dan goed op of je baby zich prettig voelt.

Waar moet je op letten?

Aan een baby spa zijn zowel voor- als nadelen verbonden. Wil je met je baby gaan floaten? Dan is het belangrijk dat dit op een veilige manier gebeurt. Het is daarom verstandig om op de volgende punten te letten:

  • Veiligheid zwemring. Een zwemring zorgt ervoor dat je baby veilig en vrij in het water kan bewegen. Toch zit een ongeluk in een klein hoekje. Let er daarom op dat de zwemring voldoet aan de veiligheidseisen en houd je baby altijd in het oog. Je herkent een veilige zwemring aan het keurmerk CE EN-71. Deze moet vermeld staan op het etiket. Houd je je kindje liever vast tijdens het floaten? Vraag naar de mogelijkheden hiervan.
  • Kies voor een gecertificeerde baby spa. Gaan jij en je kleine het wellness-avontuur aan? Lees je dan van tevoren goed in, zodat je kiest voor een veilige en hygiënische baby spa. Check of de medewerkers in het bezit zijn van een EHBO-certificaat en een diploma voor babymassage. Ook is het goed om ervaringen van andere ouders te lezen op internet.

Kosten en locaties van een baby spa

Baby spa’s zijn in het hele land, maar vooral in de Randstad te vinden. De kosten van een bezoek aan de baby spa lopen uiteen van €30 tot €150. Gemiddeld kost een bezoek van een uur zo’n €60. Je kan een sessie aanvullen met bijvoorbeeld een massagecursus of een sessie baby yoga.

Tips om zelf een baby spa te creëren

Ga je liever niet naar een baby spa, maar wil je je baby wel verwennen met extra ontspanning? Met de volgende tips tover je je eigen huis om in een wellnessresort voor je kleine.

  • Neem de tijd voor een babymassage. Door het huid-op-huidcontact komen tijdens een massage bij jou en je baby verschillende fijne hormonen vrij. Oxytocine zorgt er bijvoorbeeld voor dat jullie je na het masseren helemaal zen voelen. Gebruik bij het masseren een natuurlijke massageolie zonder parfum, zoals kokosolie of zuivere amandelolie.
  • Laat je baby thuis floaten. Ook in je eigen bad kan je baby heerlijk ronddobberen. Dit kan door hem met je handen te ondersteunen en langzaam heen en weer te laten drijven. Eventueel kan je een zwemring of een badmatrasje gebruiken. Let er bij het gebruik hiervan wel op dat je nooit je baby uit het oog verliest.
  • Zorg voor zachte, warme baddoeken. Wat geeft je meer het gevoel van een spa dan een zachte baddoek? Stop hem even in de droger en je kleine kan genieten van een heerlijk warme baddoek na zijn dobbersessie.

Bron hoofdafbeelding: Newborn Spa Almere