In samenwerking met Logo Milieu Centraal
Baby met wasbare luier

Wist je dat er meer dan 5.000 luiers doorheen gaan totdat je kindje zindelijk is? Zonder dat je kleine het weet, produceert hij daarmee bergen afval, zo'n 22 kilo per maand. Gelukkig is daar een heel mooi alternatief voor. Misschien denk je nu aan katoenen lappen met veiligheidsspelden. No worries, de wasbare luier anno 2018 is heel makkelijk en helemaal hip!

Verschonen, wassen en drogen

Mazzelkontjes

Mazzelkontjes is de naam van de campagne van Milieu Centraal waarmee ze het gebruik van wasbare luiers promoten. Zo hoopt Milieu Centraal jou te helpen bij het maken van duurzame keuzes.

Een wasbare luier verschonen gaat vrijwel hetzelfde als bij een wegwerpluier. De meeste wasbare luiers bestaan uit een voorgevormd luierbroekje en een inlegvel of -doekje om de ontlasting op te vangen. Het inlegvel gooi je na het verschonen bij het afval, de luier in de luieremmer met wasnetje. Is de emmer vol, dan kan het wasnetje met alle luiers erin in één keer in de wasmachine. Je wast de luiers op 40 graden en kan ze combineren met ander wasgoed.

Heeft je baby een explosieluier geproduceerd of zijn er hardnekkige vlekken? Dan kan je de luiers ook op 60 graden wassen. Wasbare luiers kunnen in de droger, maar voor het milieu is het beter om ze aan de lijn te laten drogen.

Ouders over wasbare luiers

milieucentraal.nl

Soorten wasbare luiers: welk systeem kies jij?

Met een set van 24 heb je genoeg wasbare luiers om te dragen, wassen en drogen. Er zijn veel verschillende soorten wasbare luiers te koop. Dat maakt het wellicht lastig voor jou als jonge ouder. Want waar let je op en welk systeem en materiaal past het beste bij je kindje?

Op de onafhankelijke website wasbareluierwereld.nl vind je duidelijke uitleg hierover en kan je de juiste keuze maken voor jouw baby. Wil je niet direct een heel pakket aanschaffen? Sommige webshops bieden de mogelijkheid om te huren, zodat je eerst verschillende luiermerken kunt proberen.

Minder afval, beter voor het milieu

Oké, je bespaart dus afval en waardevolle grondstoffen. Maar hoe zit het met het energieverbruik van je wasmachine? Milieu Centraal berekende dat wasbare luiers beter zijn voor het milieu, óók als je het wassen (en drogen) en de productie van de luiers, meetelt.

Alle voordelen van wasbare luiers op een rij

Dat wasbare luiers goed zijn voor het milieu is natuurlijk heel erg fijn, maar ook voor jou persoonlijk brengen wasbare luiers veel voordelen met zich mee. We zetten ze voor je op een rij.

In 1x goedkoper uit

We geven toe, het is even een investering. Voor een compleet pakket wasbare luiers ben je tussen de 400 en 1.000 euro kwijt. Maar wist je dat je uiteindelijk tóch goedkoper uit bent dan wanneer je duizenden wegwerpluiers moet kopen? Het scheelt je in totaal zo’n 500 euro. Toch een leuk bedrag!

Sneller zindelijk

Met wasbare luiers zijn kindjes vaak eerder zindelijk. Je kindje voelt namelijk makkelijker wat hij doet in de luier. Hij wordt zich sneller bewust van een natte luier, wat helpt bij de zindelijkheidstraining.

Altijd luiers in huis

Als je wasbare luiers gebruikt, heb je altijd luiers in huis. Je grijpt nooit mis en je hoeft ook geen aanbiedingen meer in de gaten te houden.

wasbare luiers met diverse printjes

Gebruiksgemak én leuke printjes

De luiers zijn niet alleen goed voor het milieu, ze zijn ook makkelijk in het gebruik en ze zitten comfortabel voor je baby. En last but not least, de wasbare luiers zijn in veel verschillende leuke printjes verkrijgbaar. Het oog wil tenslotte ook wat. Schattig, toch?

Meer weten over wasbare luiers? Kijk op www.mazzelkontjes.nl.

Bron: Milieu Centraal