Moeder krijgt hulp van lactatiekundige met vergoeding

Als borstvoeding geven niet vanzelf gaat, kan je terecht bij een lactatiekundige. Deze geeft je advies en tips rondom het voeden. Kan je voor je bezoek aan de lactatiekundige een vergoeding krijgen vanuit je zorgverzekering?

Kosten lactatiekundige zorg?

Lactatiekundige zorg is zorg die je kan krijgen wanneer je problemen hebt rondom borstvoeding geven. Bijvoorbeeld omdat borstvoeding geven pijn doet of omdat je kindje niet goed groeit. Een lactatiekundige kan je advies geven en helpen bij je probleem.

Hoe duur lactatiekundige zorg is, hangt af van de hulp die je krijgt. Telefonisch advies krijgen is goedkoper dan een bezoek aan een praktijk. Soms is het handig als de lactatiekundige bij jou thuis langskomt om jou en je kindje te observeren. Dit brengt nog wat meer kosten met zich mee.

Lactatiekundige vergoeding

Voor de kosten van een lactatiekundige krijg je geen vergoeding vanuit de basisverzekering. Wel kan je vaak een vergoeding krijgen vanuit aanvullende pakketten. Ben je aanvullend verzekerd? Kijk dan of jouw pakket een vergoeding voor lactatiekundige zorg heeft. Je hebt dan soms wel een verwijsbrief nodig van je huisarts, verloskundige of consultatiebureau. Vraag dit voor de zekerheid na bij je zorgverzekeraar.

Borstkolf vergoeding

Ga je kolven en heb je een borstkolf nodig? Dan kan je bij veel verzekeraars (een deel van) de huurprijs of koopprijs van een kolfapparaat terugkrijgen. Ook kan je bij sommige aanvullende verzekeringen een vergoeding krijgen voor het volgen van een borstvoedingscursus.

De borstkolf vergoeding geldt vaak alleen voor nieuwe kolven en niet voor tweedehands borstkolven of losse onderdelen. Neem contact op met je zorgverzekeraar voor de precieze voorwaarden. Dit staat ook in je polis uitgelegd, maar vaak is die best ingewikkeld om door te spitten.

Lactatiekundige vergoeding en eigen risico

Heb je vanuit je aanvullende verzekering recht op een vergoeding van lactatiekundige hulp, een borstkolf of een borstvoedingscursus? Dan betaal je hier geen eigen risico voor. De vergoedingen uit je aanvullende pakket tellen namelijk niet mee voor het eigen risico.

Let op: dit is de tijd van het jaar dat je kan overstappen van zorgverzekering. Tijdens je zwangerschap heb je andere zorgkosten. Daarom is het verstandig om nu goed naar je zorgverzekering te kijken. Lees hier alles over in het artikel zorgverzekering en je zwangerschap. Je kan zorgverzekeringen bijvoorbeeld vergelijken bij Independer.

Het aanvullende pakket ZorgZeker 2 van VGZ heeft een goede vergoeding voor zorgkosten rond de zwangerschap. Zo krijg je tot €200 vergoed voor advies bij borstvoeding. Via Unitedconsumers krijg je hierop 20% collectiviteitskorting. De extra premie die je voor dit aanvullende pakket betaalt, verdien je meestal terug doordat meer zorgkosten worden vergoed.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app