Aambeien na de bevalling: hoe kom je eraan en eraf?
Aambeien na de bevalling is een bekende kwaal. Ongeveer 85% van de vrouwen krijgt er tijdens de zwangerschap of na de bevalling mee te maken. Waar komen ze vandaan, hoe herken je ze en hoe worden ze behandeld?
Wat zijn aambeien?
Aambeien, ook wel hemorroïden genoemd, zijn uitstulpingen aan de binnenkant van je endeldarm, dicht bij de anus. Het zijn uitgerekte en opgezette bloedvaatjes van het darmslijmvlies. Ze ontstaan wanneer er hoge druk staat rondom je anus, zoals bij een bevalling het geval is.
Aambeien kunnen in een aantal stadia voorkomen.
Verlicht de klachten van aambeien
Speciaal voor de kwetsbare huid heeft Dermatoloog Marjolein Leenarts een beschermende Barrière crème. De crème zorgt voor een beschermend laagje rondom de anus en helpt zo de aambeien te verzorgen.
Inwendige aambeien
Aambeien ontstaan altijd aan de binnenkant van de endeldarm. Door de hoge druk zetten de bloedvaatjes rondom de anus zich uit en ontstaan er uitstulpingen in het darmslijmvlies. Dit zijn de aambeien.
Uitwendige aambeien
Inwendige aambeien kunnen uitzakken en met de ontlasting mee naar buiten komen. Vanaf dat moment zijn het uitwendige aambeien. Deze uitwendige aambeien zijn zachte bultjes die je gemakkelijk terug naar binnen kan duwen. Doordat ze buiten je anus zitten, beschadigen ze sneller en kunnen ze meer bloeden.
Getromboseerde aambeien
Een zeer pijnlijke vorm van uitwendige aambeien, zijn getromboseerde aambeien. Hierbij zijn in het uitstulpende bloedvaatje kleine bloedstolsols ontstaan. Er ontstaat dan een hard bultje op de rand aan de in- en uitgang van de anus die je niet kan terugduwen. Getromboseerde aambeien kunnen erg veel pijn doen, vooral tijdens de ontlasting en het afvegen.
Symptomen aambeien
Aambeien kan je herkennen aan de volgende symptomen:
- Licht bloedverlies of het verlies van slijm bij de ontlasting
- Branderig tot zeer pijnlijk gevoel rond de anus
- Jeuk rond de anus
- Een voelbaar bultje/flapje bij uitwendige aambeien
- Een drukkend gevoel bij uitwendige aambeien
- Soms licht verlies van ontlasting op onverwachte momenten
Niet iedereen heeft last van bovenstaande klachten. Soms merk je niet dat je aambeien hebt.
Oorzaak aambeien na de bevalling
Tijdens je zwangerschap en na je bevalling heb je een grotere kans op aambeien. Dit heeft te maken met de volgende oorzaken en risicofactoren:
- Obstipatie. Tijdens je zwangerschap kan je last hebben van obstipatie. Je ontlasting is harder en droger, waardoor je harder en langer moet persen om de ontlasting te lozen. Dit kan de bloedvaatjes rond de anus beschadigen.
- Groeiende baarmoeder. Tijdens je zwangerschap geeft het gewicht van je baarmoeder en baby extra druk op het weefsel rondom de anus. Door de druk wordt het risico op aambeien groter.
- Slappere spierwanden en bloedvaten. Tijdens je zwangerschap zorgt het hormoon progesteron ervoor dat je spierwanden van je organen en bloedvaten. Hierdoor zijn de bloedvaten gevoeliger voor druk. Dit vergroot de kans op aambeien.
- Hoge druk. Tijdens de bevalling komt er een hoge druk te staan op het gebied rondom je anus. Onder andere door persen en de baby die erlangs moet. Het bloed kan op dat moment niet goed terugstromen, waardoor er langdurige druk op de bloedvaten staat. Dit kan aambeien veroorzaken.
Aambeien tijdens de zwangerschap
Aambeien komen niet alleen voor na de bevalling. Ook tijdens je zwangerschap kan je hier al last van hebben >>
Aambeien behandeling
Aambeien verdwijnen vaak vanzelf. Een behandeling is dus niet altijd nodig. Het belangrijkste is je ontlasting soepel en zacht te krijgen en houden. Dit kan je doen door vezelrijk te eten, bijvoorbeeld volkoren producten, groenten en fruit. Daarnaast draagt voldoende drinken en genoeg bewegen bij aan een soepele stoelgang. De volgende tips kunnen ook helpen tegen aambeien. Helpt dit niet? Ga dan langs de huisarts. Deze kan verschillende middelen of behandelingen voorstellen.
Aambeien zalf
De huisarts kan aambeienzalf voorschrijven. Deze verzacht voornamelijk de pijn en jeuk. Zalven met lidocaïne werken verdovend, waardoor de pijn verminderd. Zalven met zink verminderen de jeuk en pijn, en verkleinen de aambeien iets.
Laxeermiddelen
Als het niet lukt om de ontlasting zacht en soepel te krijgen, kan de huisarts een soort laxeermiddelen voorschrijven. Hierdoor gaat de ontlasting gemakkelijker langs de anus en hoef je minder te persen. Gebruik nooit laxeermiddelen zonder doktersadvies.
Aambeiendoekjes
Er zijn speciale aambeiendoekjes die zink bevatten. Deze zouden de jeuk en pijn verzachten en de aambeien doen verschrompelen. Of dit ook echt werkt, is niet bekend.
Rubberbandligatie
Als de aambeien niet vanzelf weggaan, kunnen ze door een chirurg behandeld worden met een rubberbandligatie. Hierbij wordt er een elastiekje om de aambei gedaan, zodat hij niet meer naar beneden zakt. Door het afbinden verschrompelt de aambei na zeven tot tien dagen. Soms moet de ingreep een aantal keer herhaald worden.
Scleroseren
Uitwendige aambeien kunnen behandeld worden door ze in te spuiten met een irriterende stof. Dit wordt scleroseren genoemd. Door de irriterende stof verschrompelen de aambeien, waarna ze verdwijnen.
Hoelang duren aambeien?
Aambeien na de bevalling verdwijnen doorgaans vanzelf. Dit duurt een aantal weken. Blijf je last houden? Ga dan langs te huisarts om de behandelmogelijkheden te bespreken.
Aambeien voorkomen
Aambeien na de bevalling voorkomen is lastig. De druk die tijdens de bevalling op de anus staat, is lastig weg te nemen. De volgende dingen kan je doen om de klachten te verminderen en het herstel te bevorderen:
- Eet vezelrijk en gevarieerd
- Drink voldoende water (1,5 tot 2 liter per dag)
- Beweeg genoeg (minstens 30 minuten per dag)
- Houd je ontlasting niet op, maar ga naar het toilet wanneer je aandrang voelt
- Houd je anus goed schoon nadat je gepoept hebt