Vrouw houdt kindje vast op buik na bevalling

Tijdens je zwangerschap groeit je buik flink. Dit zorgt ervoor dat je buik verandert. Hoe verloopt het herstel van je buik na de bevalling? En wat kan je doen om je lichaam daarbij te helpen?

Je buik na de bevalling

Je buik ziet er na je bevalling waarschijnlijk anders uit dan voor je bevalling. Niet zo gek, als je bedenkt dat er negen maanden lang een kindje in groeide. Hierdoor is je buik flink in omvang toegenomen. Daardoor is het mogelijk dat je zwangerschap je niet alleen een baby oplevert, maar ook een slappe buikhuid, striae, linea nigra of geweken buikspieren.

Slappe huid na bevalling

Tijdens je zwangerschap rekt de huid van je buik flink op. Ook de spieren daaronder zijn slapper geworden. Als je buik na je bevalling ineens een stuk leger is, veert je huid niet gelijk terug. Daardoor hebben de meeste bevallen vrouwen een lossere buikhuid. Je buik voelt slap aan, is rimpelig en rekt makkelijk mee als je hem vastpakt.

Er is geen wondermiddel waarmee je de slappe huid weer snel kan straktrekken. Door vet te verliezen of je buikspieren te trainen wordt je huid helaas niet strakker of gladder. Wel is de kans groot dat je buikhuid zich weer langzaam herstelt in de maanden na je bevalling. Dit kost tijd. Je baarmoeder moet weer krimpen tot haar oude grootte. En ook je buikspieren hebben de tijd nodig om op hun oude plek terug te keren. Probeer dus geduld te hebben en geef je buik de tijd.


Help de zichtbaarheid van je striae verminderen

De huid van je buik kan na je bevalling wel wat extra liefde gebruiken. De formule van Bio-Oil Huidverzorgingsolie (ook in een 100% natuurlijke variant verkrijgbaar) helpt de zichtbaarheid van je striae verminderen.

Ontdek hier

Zwangerschapsstriemen

Striae of zwangerschapsstriemen ontstaan als je buik erg snel groeit. Je huid kan dan de groei van je buik niet bijhouden. Daardoor komen er in het onderhuids bindweefsel scheurtjes. Dit zorgt voor de bekende paarsrode strepen.

Je kan het krijgen van zwangerschapsstriemen helaas niet voorkomen. De kans op striae is deels erfelijk bepaald. Is jouw bindweefsel minder elastisch dan gemiddeld? Dan heb je een grotere kans op striae. De strepen gaan niet meer weg, maar worden wel lichter en verkleuren van paarsrood naar een meer parelmoerachtige kleur. Hierdoor zijn de zwangerschapsstriemen na verloop van tijd minder zichtbaar.

Linea nigra

Bij ongeveer driekwart van de zwangere vrouwen verschijnt een donkere streep op hun buik, de linea nigra. De oorzaak hiervan is een veranderde hormoonhuishouding, waardoor je meer pigment aanmaakt.

Ben jij een van deze vrouwen en had je liever een buik zonder deze zwangerschapsstreep gehad? Goed nieuws: de kans is heel groot hij wegtrekt. Wel blijft hij vaak langer zichtbaar als je borstvoeding geeft. Dit komt doordat het dan langer duurt voordat je hormoonhuishouding weer is zoals voor je zwangerschap.

Diastase

Diastase is het uiteenwijken van je rechte buikspieren. Deze spieren kunnen tot wel 2,5 cm uit elkaar wijken. Dit zorgt ervoor dat je baby meer ruimte heeft om te groeien. Ben je bevallen van je eerste kindje? Dan heb je vaak lichte diastase die vanzelf weer herstelt. Bij volgende zwangerschappen kan het herstel langer duren. Wanneer diastase zich niet herstelt, kan het zorgen voor rugklachten en bekkenbodemklachten.

Om diastase te voorkomen of te verminderen kan je tijdens je zwangerschap je schuine buikspieren trainen. Let er wel op dat je dit op de juiste manier doet, bijvoorbeeld onder begeleiding van een ZwangerFit coach. Verkeerde oefeningen kunnen diastase juist veroorzaken of verergeren. Ook kan je na je bevalling een sluitlaken of sluitband dragen. Deze trekt de rechte buikspieren naar elkaar toe, wat mogelijk kan helpen bij het herstel van je buik na de bevalling.

Tip: Lees hier hoe je erachter komt of je last hebt van diastase. Wanneer je twijfelt, kan je contact opnemen met je verloskundige of huisarts.

Extra kilo’s na je bevalling

Na je bevalling verlies je direct het gewicht van je baby, de placenta, het vruchtwater en wat bloed. Bij elkaar is dit ongeveer 5 kg. Dan blijven er nog heel wat kilo’s over. Denk aan de vetreserves die je tijdens je zwangerschap opbouwt en het vocht dat je vasthoudt. Het kwijtraken van deze kilo’s kan weken tot maanden duren.

Als je borstvoeding geeft, raak je deze kilo’s wat sneller kwijt. Borstvoeding geven kost veel energie, waardoor je eerder je vetreserves aanspreekt. Ook zorgt het ervoor dat je baarmoeder sneller terug is in haar oude vorm. Door het zuigen aan de borst maakt je lichaam oxytocine aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je baarmoeder samentrekt, waardoor ze sneller krimpt.

Buik na keizersnede

Komt je kindje via een keizersnede ter wereld? Dan zijn er nog een aantal veranderingen die je kan verwachten.

Litteken na keizersnede

Om je baby uit je buik te halen, maakt de gynaecoloog een snee in je buik en je baarmoeder. Deze hecht hij na de operatie dicht, wat voor een litteken zorgt.

De eerste maanden na de bevalling is dit litteken een donkere, paarsrode streep. Met de tijd wordt deze steeds lichter, kleiner en vager. Vanaf twee weken na de keizersnede kan je het litteken gaan insmeren met een neutrale crème of voedende olie. Je litteken zal er niet door verdwijnen, maar daarmee ondersteun je wel het herstel van je buikhuid na de bevalling.

Hangbuik na keizersnede

Naast een litteken hebben sommige vrouwen een ‘hangbuik’ na de keizersnede. Boven het keizersnedelitteken zit dan een laagje vet, dat over het litteken heen hangt. Het litteken zorgt ervoor dat vet zich minder goed over je buik kan verdelen. Hierdoor kan je onderbuik een soort flap gaan vormen.

De kans is groot dat je buik weer platter wordt. Bij sommige vrouwen duurt dit een aantal maanden, bij andere vrouwen langer dan een jaar. Gezond eten en regelmatig bewegen helpen hierbij. Toch is het mogelijk dat je hangende buikje nooit helemaal wegtrekt. Probeer het dan te zien als een overblijfsel van een knappe prestatie. Zonder dat buikje was je kleine er niet geweest!

Trainen van je buikspieren na de bevalling

Sporten kan helpen om je buik na de bevalling weer wat meer in vorm te krijgen. Met de meeste vormen van sport na de bevalling kan je het beste zes tot acht weken wachten. Maar je kan in je kraamtijd wel voorzichtig beginnen met het sterker maken van je dwarse buikspier en je schuine buikspieren. Dit helpt niet alleen voor het herstel van je buik na de bevalling. Het komt ook goed van pas bij het dragen van je kindje en het tillen van boodschappen.

Je dwarse buikspier kan je voorzichtig gaan trainen vanaf dag vier na de bevalling. Dit doe je door je onderbuik iets in te trekken en de spier een aantal tellen aan te spannen. Blijf tijdens het aanspannen doorademen en laat dan weer los. Deze oefening gaat het makkelijkst als je op je zij of rug ligt met je knieën opgetrokken.

Je schuine buikspieren mag je vanaf dag tien na je bevalling langzaamaan gaan oefenen. Deze train je door op je linkerzij te gaan liggen en je knieën een beetje op te trekken. Leg je rechterhand voor je buik op de grond en duw rustig naar beneden. Als het goed is voel je nu je schuine buikspieren aanspannen. Doe dit een aantal seconden en laat dan weer los. Herhaal deze oefening op je andere zij.

Tips voor het omgaan met je veranderde lichaam

Is je lichaam veranderd na je zwangerschap en vind je het lastig om dit te accepteren? De volgende tips kunnen helpen:

  • Praat erover. Wanneer je merkt dat je veranderde lichaam je onzeker maakt, is het goed om hier met iemand (bijvoorbeeld je partner) over te praten. Zo weet hij of zij waar je mee zit. Ook kan het helpen om met andere moeders hierover te praten, bijvoorbeeld op een forum.
  • Wees lief voor je lichaam. Je lichaam is negen maanden lang een huisje geweest voor je baby. Geef het daarom de liefde die het verdient. Ga een dagje naar de spa, neem thuis de tijd voor een uitgebreid bad of koop een mooi lingeriesetje waarin jij je fijn voelt. Dit kan je helpen om positiever naar je lichaam te kijken.
  • Pas op met tillen. Na je bevalling hebben je rug en bekkenbodem tijd nodig om te herstellen. Daarom is het advies om de eerste maanden voorzichtig aan te doen met tillen. Na een keizersnede is dit extra belangrijk. Til dan de eerste zes weken niets dat zwaarder is dan je baby.
  • Eet gezond en gevarieerd. Je lichaam kan bij het herstel na de bevalling veel energie en goede voedingsstoffen, zoals vitamines, gebruiken. Sla dus geen maaltijden over en probeer genoeg groente en fruit te eten. Schiet gezond koken er weleens bij in, door je drukke leven als jonge moeder? Kook dan wat extra maaltijden op een rustig moment en vries deze in.
  • Val niet te snel af. Misschien raak je na de bevalling die extra kilo’s het liefst zo snel mogelijk kwijt. Toch is het belangrijk om rustig aan te doen met afvallen en genoeg te eten. Vooral als je borstvoeding geeft is dit belangrijk. Te weinig eten kan ervoor zorgen dat je melkproductie terugloopt.
  • Drink veel water. Veel water drinken helpt je om overtollig vocht kwijt te raken. Je lichaam krijgt dan een seintje dat er genoeg vocht is. Daardoor voert het overtollig vocht sneller af.
  • Zoek een sport die je leuk vindt. Sporten kan helpen om je buik na de bevalling weer in vorm te krijgen. Ook kan het een leuke manier zijn om andere jonge moeders te leren kennen. Houd je niet zo van sporten? Ga dan regelmatig een stuk wandelen met de kinderwagen of ga babyzwemmen met je kleine. Zo kom je toch in beweging.
  • Geef je lichaam de tijd. Ben je bang dat je buik na de bevalling nooit meer de oude wordt? Probeer deze gedachte los te laten. Ieder lichaam is anders en het ene lichaam heeft langer de tijd nodig om te herstellen dan het andere. Uiteindelijk bepaalt een streep of vetrol meer of minder niet wie je bent. Je mag trots zijn op jezelf!

Bron hoofdfoto: Sprankelend Fotografie en Dorene