In samenwerking met logo davitamon
Moeder knuffelt met pasgeboren baby en is weer fit na de bevalling

Na 9 maanden heb je eindelijk je kleine wondertje in je armen, gefeliciteerd! Het is een tijd vol onvergetelijke momenten. Maar eerlijk gezegd is het ook best vermoeiend. De gebroken nachten, vele kraambezoekjes en het lichamelijk herstel kosten veel energie. Met deze tips krijg jij je energie terug en word jij weer fit na de bevalling.

1. Voldoende rust

We trappen af met een open deur, maar als je net een baby hebt, vergeet je al snel je eigen behoeften. Daarnaast is een bevalling een flinke aanslag op je lichaam en heeft je lijf rust en slaap nodig om te herstellen. Pak daarom extra rust-momentjes en accepteer hulp van anderen.

Is je baby lekker aan het slapen? Duik dan zelf ook even onder de wol of ga even op de bank liggen. Stelt je buurvrouw voor om boodschappen voor je mee te nemen? Accepteer haar aanbod en ga zelf even met de benen omhoog. Zo krijgen je lichaam én geest ruimte om bij te komen en spaar je wat extra energie om weer fit te worden na de bevalling.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

2. Gezond eten

Nu je baby zijn voedingstoffen niet meer direct via jouw bloed binnenkrijgt, mag je alles weer eten. Toch is het ook na je bevalling verstandig om gevarieerd en gezond te eten. Een gevarieerd dieet bestaat uit veel groente en fruit, zuivel, volkorenproducten en een stukje vlees, vis of vleesvervanger.

Gezonde voeding draagt bij aan zowel het lichamelijke als emotionele herstel na je bevalling en kan je helpen om snel weer fris en fruitig naast je bed te staan.

3. Voldoende beweging

Het lijkt tegenstrijdig, maar naast veel rust, is ook beweging belangrijk om weer fit te worden na de bevalling. Het is vlak na je bevalling natuurlijk niet de bedoeling om actief te gaan afvallen en sporten. Sterker nog: dit wordt de eerste 6 weken afgeraden. Een korte wandeling in de buitenlucht kan wel prima en is ideaal om je energieniveau weer op te krikken.

Vanaf de eerste week na je bevalling kan je heel voorzichtig enkele oefeningen doen als je daar zin in hebt. Doe bijvoorbeeld mee met de oefeningen van ZwangerFit-docente Joanke. Het belangrijkste blijft hierbij wel: luister goed naar je lichaam.

4. Mama me-time

Het voelt onmogelijk nu je een kleintje hebt die jouw verzorging en aandacht 24/7 nodig heeft, maar het is belangrijk dat je jezelf ook aandacht probeert te geven. Neem een uitgebreide, warme douche, verwen jezelf met een lekkere bodylotion of trek je terug met een goed boek. Even mama me-time!

Door iets voor jezelf te doen en te ontspannen, laad je jezelf weer helemaal op. Een mooi moment voor je partner om wat quality-time te hebben met jullie baby.

5. Geef jezelf de tijd

Last, but not least: geef jezelf de tijd. Alle vrouwen hebben na de bevalling tijd nodig om weer helemaal de oude te worden. Deze herstelperiode heet ook wel ‘ontzwangeren’. Bij de één duurt dit een aantal weken, de ander voelt zich pas na 9 maanden weer helemaal fit. Dit is ook helemaal niet zo gek: het duurde immers ook 9 maanden voordat je jouw wondertje in je armen had!

Boost je lichaam met Davitamon IJzer met B12!

Davitamon IJzer met B12 helpt je om aan te sterken na de bevalling, je opnieuw fit te voelen en is goed voor de weerstand en het energieniveau.

Geef en gun jezelf de tijd om helemaal te herstellen. Je gaat je weer fit voelen na de bevalling, écht.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app