Kraambezoek en het coronavirus: is het verstandig?
Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is het goed om sociaal contact te beperken. Wanneer kan je kraambezoek beter vermijden nu corona heerst? En waar moet je rekening mee houden als kraambezoek wel doorgaat?
Laatste update
30 november 2021
We proberen de informatie op deze pagina zo actueel mogelijk te houden. Dit doen we door regelmatig de informatie van onder andere het RIVM, het CDC en gynaecologische richtlijnen te controleren op nieuwe informatie rondom het coronavirus en zwangerschap en baby’s. Toch kan het voorkomen dat we soms net wat achter lopen op hun informatie.
Samenvatting:
- Kraambezoek is soms niet toegestaan als de kraamzorg aanwezig is. Stel bezoek dus liever uit tot na de kraamweek. Vraag je kraamzorg naar hun regels.
- Laat kraambezoek alleen doorgaan als iedereen gezond is, niemand in de risicogroep valt en niemand (mogelijk) contact heeft gehad met besmette personen.
- Zorg voor een goede hygiëne: was vaak je handen, houd afstand, schud geen handen en maak je huis goed schoon.
Wat is het coronavirus?
Het coronavirus is een virus dat in verschillende varianten voorkomt. Het virus dat zich momenteel verspreidt, veroorzaakt een griepachtige ziekte. Deze wordt COVID-19 genoemd. De symptomen hiervan lijken veel op een ‘gewone’ griep. Vaak verloopt de ziekte mild, maar sommige mensen kunnen er erg ziek van worden. Daarom is het goed om besmetting zoveel mogelijk te voorkomen.
Is kraambezoek verstandig nu corona heerst?
Wanneer er in je omgeving een baby is geboren, ga je waarschijnlijk het liefst zo snel mogelijk op kraambezoek. En als kersverse ouders wil je familie en vrienden tijdens de kraamtijd graag kennis laten maken met je baby.
Nu het coronavirus zich verspreidt, kan het verstandig zijn om daarmee te wachten. Willen jullie het kraambezoek toch (in overleg) graag door laten gaan? Houd dan in ieder geval de tips onderaan dit artikel in je achterhoofd.
Geldt een van de volgende punten voor jou of je gasten? Stel het kraambezoek dan uit, om besmetting te voorkomen.
- Je hebt last van (milde) gezondheidsklachten. Ben je verkouden, hoest je, heb je keelpijn of heb je een verhoogde temperatuur? Ga sociale contacten dan zoveel mogelijk uit de weg. Ontvang geen bezoek, laat je testen en blijf binnen tot je de uitslag hebt.
- Je bent in contact geweest met een besmet persoon. De kans bestaat dat je besmet bent met het coronavirus. Zoek daarom geen sociale contacten op en ga niet op kraambezoek.
- Je behoort tot een risicogroep. Sommige mensen hebben meer kans om ernstig ziek te worden van het coronavirus. Het gaat om mensen ouder dan 70 jaar en mensen met een hart-, long- of nieraandoening, diabetes, een verminderde weerstand of een hiv-infectie. Val je in deze groep? Dan kan je sociale contacten beter zoveel mogelijk vermijden.
LET OP: Kraamzorgorganisaties geven nog steeds het advies om zo min mogelijk bezoek uit te nodigen tijdens de kraamweek. Ook is kraambezoek soms niet toegestaan als er kraamzorg aanwezig is in huis. Vraag voor de zekerheid aan jouw organisatie hoe zij hiermee omgaan.
Is kraambezoek in het ziekenhuis toegestaan?
Normaal gesproken kan je in het ziekenhuis ook kraambezoek ontvangen na je bevalling. Nu het coronavirus heerst, is het mogelijk dat er minder of geen bezoek langs mag komen. Vraag je ziekenhuis welke regels voor kraambezoek gelden.
Mogen kinderen mee op kraambezoek?
Kinderen spelen een kleine rol in de verspreiding van het coronavirus. Bovendien zorgt het virus meestal voor weinig klachten bij hen. Heeft je kind geen klachten die kunnen wijzen op COVID-19 (bijvoorbeeld koorts, hoesten of een loopneus)? Dan kan je hem gerust meenemen.
Is het nieuwe coronavirus gevaarlijk voor een pasgeboren baby?
Een pasgeboren baby kan door lichamelijk contact besmet raken met COVID-19. De ziekte zorgt bij kinderen voor dezelfde symptomen als bij volwassenen. Tot nu toe lijkt de ziekte bij kinderen milder te verlopen. Zij krijgen meestal weinig tot geen klachten van het virus. Ziekenhuisopnames en sterfgevallen door COVID-19 zijn onder baby’s en kinderen niet gebruikelijk. Dit komt vooral voor bij ouderen die al gezondheidsproblemen hebben.
Ben je zwanger en raak je besmet met het coronavirus? Een klein onderzoek laat zien dat dit mogelijk voor gezondheidsproblemen kan zorgen bij je ongeboren baby. Er is echter meer onderzoek nodig om met zekerheid te kunnen zeggen dat er een verband is tussen deze gezondheidsproblemen en het coronavirus.
Tips voor kraambezoek tijdens de coronavirus uitbraak
Hebben zowel jullie als het kraambezoek geen last van (milde) klachten en hebben jullie geen contact gehad met een besmet persoon? Dan is de kans op besmetting klein, vooral als je deze maatregelen opvolgt:
- Was je handen regelmatig met water en zeep.
- Houd 1,5 meter afstand.
- Nodig maximaal 4 mensen per dag uit.
- Laat bezoek een zelftest doen voordat ze langskomen.
- Hoest en nies in je elleboog.
- Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze meteen weg.
- Maak het huis voor en na het bezoek schoon (denk aan deurknoppen, kranen, toilet, stoelleuningen en deurbel).
- Stel bezoek uit als in een van de gezinnen een persoon met koorts is.
- Schud elkaar niet de hand.
Meer weten over de afspraken rondom het coronavirus? Bezoek de website van het RIVM.
Meer informatie over het coronavirus en zwangerschap
- Dit moet je weten over het coronavirus en zwangerschap en baby’s
- Bevallen en het coronavirus: wat verandert er voor jou?
- Het coronavirus en borstvoeding geven: is het veilig?
- Corona en bezoek aan verloskundige: wat kan je verwachten?
- Kraamzorg en het coronavirus: wat verandert er?
- Bezoek aan het consultatiebureau tijdens corona-uitbraak
- Hygiënemaatregelen tegen het coronavirus
- Zwanger, werk en de corona-uitbraak: waar heb je recht op?
- Corona bij kinderen: lopen ze gevaar of niet?
- Vaccinaties en de corona-uitbraak: gaan ze door en zijn ze veilig?
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app