Vader probeert gas te besparen door waterbesparende douchekop

Met de komst van een kind stijgt je gasrekening behoorlijk. En dat blijft de rest van zijn leven het geval. De verwarming staat wat hoger en je kleine gaat regelmatig in een lekker warm bad. Hoe kan je besparen op gas, zodat je kosten niet uit de hand lopen?

De komst van een kind en je gasrekening

Met de komst van een kindje stijgt niet alleen het aantal gebroken nachten of vieze luiers, maar ook je gasrekening. Je maakt regelmatig een warm badje voor je baby, je kookt flesjes uit en zet de verwarming wat hoger. Daardoor ben je zo’n €10 tot €20 per maand extra kwijt aan gaskosten. Gelukkig kan je met behulp van de volgende tips op een eenvoudige manier gas besparen.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

1. Maak je kind vroeg bewust

Kinderen zijn de toekomst. Daarom is het belangrijk dat ze bewust leren omgaan met de wereld waarin we leven. Dit kan je doen door je kind het goede voorbeeld te geven. Hier kan je al van baby af aan mee beginnen. Je kindje leert namelijk vooral door jou na te doen.

Laat hem zien dat je de deur achter je te sluit, de kraan dichtdoet tijdens het tandenpoetsen en kort doucht. Dit zorgt niet alleen voor gas besparen, maar ook voor een betere toekomst.

2. Kook met deksels en draai het gas eerder uit

Sta je achter het fornuis om een hapje voor je kleine te maken of een maaltijd voor jezelf? Door tijdens het koken een deksel te gebruiken, zorg je ervoor dat er minder warmte uit de pan ontsnapt. Hierdoor hoef je minder gas te gebruiken.

Een andere manier om te besparen is door het gas uit te draaien als het water kookt. Laat de pan met de deksel erop staan en verleng de kooktijd met twee minuten. Zo wordt je eten alsnog gaar, terwijl je een stuk minder gas verbruikt. Dit werkt met alle producten die een kooktijd van minder dan een kwartier hebben.

3. Zet de thermostaat wat lager

In de eerste maanden na de geboorte van je baby zet je de thermostaat misschien wat hoger dan normaal. Zo zorg je ervoor dat je kindje het warm genoeg heeft. Toch kan je ook met een pasgeboren baby besparen op stookkosten. Zet de thermostaat in de woonkamer bijvoorbeeld wat lager wanneer je baby op bed ligt. Ook kan je hem een uur voordat je gaat slapen lager zetten. Zo bespaar je op gas zonder dat je het merkt.

4. Schaf een slimme thermostaat aan

Met een slimme thermostaat kan je het hoger en lager zetten van de verwarming makkelijk regelen. Je kan er een tijdschema mee instellen, waardoor de verwarming niet aan hoeft te staan wanneer je slaapt of niet thuis bent. Ook kan je hem bedienen met je telefoon. Daardoor kan je bijvoorbeeld de verwarming onderweg alvast aanzetten.

5. Bespaar gas tijdens het badderen

Gaat je baby lekker in bad? Kijk dan eens of je het badje op een slimme manier kan verwarmen. Kies bijvoorbeeld voor een beter isolerend badje, waardoor het water minder snel afkoelt. Zo hoef je niet zo vaak extra warm water toe te voegen.

Je kan zelf nog extra besparen op je gaskosten door je douche-gewoontes aan te passen. Gebruik bijvoorbeeld een douchetimer om de tijd in de gaten te kunnen houden. Ook kan je een zandloper gebruiken om je douchebeurt in te korten. Je kindje vindt het vast leuk om hem om te draaien!

6. Gebruik een waterbesparende douchekop

Ook dankzij een waterbesparende douchekop kan je gas besparen. Zo’n douchekop laat bijna de helft minder water door dan een gewone douchekop. Hierdoor bespaar je water én gas en kunnen jij en je kindje zonder schuldgevoel van een douche genieten. Wel zo fijn na een drukke dag spelen in de tuin of een middag zwemmen.

7. Isoleer je huis met tochtstrips

Staat de verwarming aan, maar voel je koude tocht? Niet alleen kan je baby hier een verkoudheid of een stijve nek aan overhouden, het is ook zonde van je geld.

Heb je veel last van tocht? Dan is het goed om te kijken of je je huis beter kan isoleren. De brievenbus is een bekende boosdoener, maar ook bij ramen en deuren is vaak tocht tegen te houden. Door tochtstrips te bevestigen houd je de kou buiten en hoef je minder gas te verbruiken.

8. Gas besparen door je huis te ventileren

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar naast isoleren is ook ventileren belangrijk. Wanneer je niet voldoende ventileert, kan het vochtig worden in huis. Dit is niet goed voor de gezondheid van je kindje, wiens longen nog flink aan het ontwikkelen zijn.

Vochtige lucht warmt bovendien minder snel op dan droge lucht. Zorg er daarom voor dat de ventilatieroosters openstaan en zet regelmatig een raam open. Zo verjaag je de vochtige lucht je huis uit en kan je besparen op gas. Fijn voor jullie gezondheid én voor je portemonnee.