Familie doet aan stroom besparen door was buiten te hangen

Wanneer je een baby krijgt, komt de bodem van je portemonnee wat sneller in zicht. Een van de redenen is je hogere elektriciteitsrekening. Hoe kan je stroom besparen als je een baby hebt, zodat je het milieu en je portemonnee een handje helpt?

Stroomgebruik en de komst van je baby

Volgens het Nibud is een tweepersoons huishouden ongeveer €56 per maand kwijt aan elektriciteit. Voor een huishouden van drie personen is dit €67. Na de komst van een kindje ben je per maand dus zo’n €10 meer kwijt aan elektriciteit. Dat is niet zo gek: je wasmachine en droger staan bijvoorbeeld vaker aan en je hebt een extra kamer om te verlichten. Toch zijn er genoeg manieren om te besparen op je elektriciteitskosten. Deze 10 tips kunnen voor inspiratie zorgen.

1. Winkel energiebewust

Op veel apparaten, zoals ovens, wasmachines en televisies, zit een energielabel. Dit label laat zien hoe zuinig het apparaat is met stroom. Hoe groener het label, hoe minder stroom het verbruikt. Door hierop te letten wanneer je een apparaat aanschaft, maak je een milieubewuste keuze.

Sommige apparaten, zoals babyfoons of borstkolven, hebben geen energielabel. Toch kan je ook bij zulke apparaten rekening houden met het stroomverbruik. Let erop of het apparaat een energiebesparingsstand of eco-modus heeft. Hiermee kan je toch stroom besparen.

2. Maak optimaal gebruik van je slimme meter

Heb jij al een slimme meter in je meterkast? Alle huishoudens in Nederland krijgen er uiterlijk het einde van dit jaar een aangeboden. Je hoeft hiermee niet meer je meterstanden door te geven, want je slimme meter doet dit zelf voor je.

Een ander voordeel is dat je met de slimme meter inzicht in je stroomverbruik kan krijgen. Hiervoor koppel je hem aan een energieverbruiksmanager. Dit kan een los apparaatje, een app op je telefoon of een website zijn. Met de verbruiksmanager kan je je stroomverbruik in de gaten houden, zien hoeveel stroom je apparaten gebruiken en tips krijgen om stroom te besparen. Dit maakt je bewust van je stroomgebruik en zorgt voor een lagere energierekening.

3. Gebruik een schakelklok of bewegingsmelder

Naast overstappen op LED-verlichting zorgt ook een bewegingsmelder voor stroom besparen. Koppel hier bijvoorbeeld je tuinverlichting aan. Hiermee voorkom je dat deze onnodig aanstaat. Ook kan je apparaten als je televisie en de oplader van je telefoon of laptop aan een schakelklok verbinden. Dankzij een schakelklok staan apparaten en opladers op bepaalde tijdstippen helemaal uit. Dat is niet alleen beter voor het milieu en je portemonnee, maar ook voor de brandveiligheid.

4. Ontdooi je vriezer regelmatig

Sommige klusjes stel je het liefst zo lang mogelijk uit. Het ontdooien van de vriezer is daar een voorbeeld van. Toch kan je hier een hoop stroom mee besparen. Wanneer er een dikke ijslaag in je vriezer zit, kan hij wel twee keer zoveel stroom verbruiken. Neem dus af en toe even de tijd om je vriezer ijsvrij te maken. Zo heb je meer overzicht op je voorraad ijsjes en op de ingevroren hapjes voor je baby. Bovendien zorgt het voor een lagere energierekening.

5. Hang je was aan de lijn

Na de komst van je baby draait je wasmachine overuren. Voor je het weet zit hij weer vol met rompers, slabben, hydrofiele doeken en misschien wel wasbare luiers. Het kan verleidelijk zijn om je schone was in de droger te gooien. Maar wist je dat iedere droogbeurt ongeveer €1 en een hoop stroom kost? Om stroom te besparen is een wasrek of drooglijn dus een uitkomst.

TIP: Wil je energiezuinig gebruik maken van een wasdroger en is je droger aan vervanging toe? Kies dan voor een warmtepompdroger. Deze zijn een stuk zuiniger dan normale wasdrogers.

6. Op vakantie? Apparaten uit

Ga je met je gezin op een welverdiende vakantie? Zet dan alle apparaten uit wanneer jullie vertrekken. Zorg dat ze helemaal uitstaan en niet op stand-by, anders blijven ze een beetje stroom gebruiken. Wil je voor optimale stroombesparing gaan? Trek dan ook de stekker van je koelkast en vriezer eruit en maak ze leeg en schoon. Je bespaart er stroom mee en kan na je vakantie genieten van een schone diepvries en koelkast.

7. Gebruik een thermoskan

Het leven met een baby kan behoorlijk hectisch zijn. De kans is groot dat je weleens je koffie of thee vergeet, waardoor deze koud wordt. Wanneer je opnieuw het koffiezetapparaat of de waterkoker aan moet zetten, kost dit extra stroom. Een oplossing is om je thee of koffie in thermoskan te bewaren. Zo kan je in één keer een grotere hoeveelheid van je favoriete warme drankje maken en zorg je ervoor dat deze warm blijft.

8. Gebruik het eco-programma van je wasmachine

Babykleding wassen kan je het best zo heet mogelijk doen. Zo zorg je ervoor dat zoveel mogelijk bacteriën gedood worden. Dit slurpt helaas wel veel stroom. Door het eco-programma van je wasmachine te gebruiken, verbruikt je machine minder energie. Je moet er wel wat meer geduld voor hebben. Een wasbeurt kan met het eco-programma namelijk wel twee keer zo lang duren.

10. Geef het goede voorbeeld

Door energiezuinig te leven, creëer je een betere wereld voor je kindje. Je kan hem leren om goed met de aarde om te gaan door hem al vroeg energiebewust te maken. Dit hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Leer hem bijvoorbeeld om apparaten uit te zetten als hij ze niet gebruikt en om het licht uit te doen als hij de kamer uitgaat. Geef hem daarbij het goede voorbeeld. Je kleine vindt het vast leuk om je na te apen, maak hier slim gebruik van!