Met je baby op de fiets: zo kunnen jullie veilig de weg op
Met je baby op de fiets boodschappen doen of naar de opvang rijden kan handig zijn. Kan je baby nog niet zitten? Dan kan hij nog niet in een fietszitje. Gelukkig zijn er genoeg andere manieren om je kleine veilig per fiets te vervoeren.
Vanaf wanneer kan je baby mee op de fiets?
Zodra je baby zelfstandig kan zitten, kan hij in een fietsstoeltje mee op de fiets. Meestal is je kind dan rond de 9 maanden oud. Aan het vervoeren van je baby in een autostoel is geen minimumleeftijd verbonden. Wel is het beter om hiermee te wachten tot je kleine zijn hoofd goed omhoog kan houden. Meestal kan je baby dit als hij zo’n 4 maanden oud. Kan hij dit nog niet? Dan is zijn nek nog te gevoelig voor de trillingen op de fiets.
Jouw wensen bij elkaar op Mijngeboortelijstje.nl
Tijdens je zwangerschap komt er veel op je af. Er zijn veel dingen waar je aan moet denken of wat je moet aanschaffen, of je dit nou koopt, leent of huurt. Via Mijngeboortelijstje.nl houd jij al jouw lijstjes bij elkaar op 1 plek. Hierdoor heb en houd jij overzicht in een drukke maar bijzondere tijd.
Wat zijn de mogelijkheden voor fietsen met je baby?
Even met je baby boodschappen doen of ’s ochtends je kleine naar de opvang brengen gaat op de fiets wel zo snel. Er zijn verschillende manieren om je baby op de fiets te vervoeren:
- Een autostoel. Bij een autostoel denk je misschien niet meteen aan de mogelijkheid om deze op je fiets te bevestigen. Toch kan dit door middel van een speciale drager. Zorg ervoor dat je een drager met vering aanschaft, zodat je baby zo min mogelijk trillingen ervaart.
- Een babyschaal. Een babyschaal is een babyzitje van hard piepschuim, waarin je je kleine veilig en comfortabel kan vervoeren. Is je baby jonger dan 5 maanden? Dan is het raadzaam om een hoofdverkleiner en lichaamsverkleiner toe te voegen aan de babyschaal.
- Een hangmat. In een speciale hangmat (ook wel een baby sling genoemd) voor de fietskar of bakfiets is je baby optimaal beschermd tegen gehobbel. Hij zweeft als het ware in de bakfiets of fietskar. Hierdoor worden eventuele trillingen goed opgevangen.
Wil je een autostoel, babyschaal of hangmat gebruiken om met je baby op de fiets te kunnen? Er zijn verschillende manieren om deze op je fiets te bevestigen.
Fietskar
Een fietskar is een soort aanhangwagen die je achter je fiets koppelt. Hierin kan je één of twee kinderen vervoeren. In de meeste fietskarren is het mogelijk om door middel van een speciale beugel een autostoel, babyschaal of hangmat monteren. Een voordeel van fietskarren is dat ze losgekoppeld als wandelwagen te gebruiken zijn.
Bakfiets
Een bakfiets is een stevige en veilige manier om je baby te vervoeren. Ook hierin kan je een autostoeltje, babyschaal of hangmat monteren. Ze zijn behoorlijk prijzig, maar wel veiliger en duurzamer dan fietskarren. Ze liggen namelijk steviger op de weg, worden minder snel over het hoofd gezien en gaan langer mee. Bovendien kan je op een bakfiets makkelijker communiceren met je kleine. Wel zo gezellig!
Autostoel op de fiets
Schaf je liever geen fietskar of bakfiets aan? Dan kan je een autostoeltje op je fiets te bevestigen, mits je fiets daar geschikt voor is. Hiervoor bestaan speciale beugels (ook wel autostoel dragers genoemd), waarin je de autostoel veilig op je bagagedrager of voorop je fiets kan vastzetten.
Je baby in een autostoel op je bagagedrager vervoeren is minder veilig dan in een bakfiets of fietskar. Wanneer je valt met de fiets, valt je baby mee. Zet de draagbeugel van de autostoel altijd omhoog tijdens het fietsen. Zo verhoog je de veiligheid.
Mamafiets: een veilig vervoersmiddel voor ritjes met je baby
Een mamafiets (ook wel moederfiets genoemd) is een fiets die speciaal gemaakt is om kinderen te vervoeren. Wil je zeker weten dat je je baby veilig en comfortabel vervoert? Overweeg dan de aanschaf van een mamafiets. Deze verschillen op enkele punten van normale fietsen:
- Ze hebben een langere en stevigere bagagedrager. Dit maakt het makkelijker en veiliger om een fietsstoel of autostoel op je bagagedrager te monteren. Ook heeft je kind meer ruimte. Zo kijkt hij niet de hele tijd tegen je rug aan.
- De ruimte tussen het stuur en je zadel is groter. Heb je een fietsstoel voorop je fiets? De extra ruimte zorgt ervoor dat je makkelijker op je fiets kan stappen.
- De instap is lager. Zo stap je makkelijker op je fiets. Zorg ervoor dat je fiets de juiste framehoogte heeft, zodat je met je voeten bij de grond kan. Dit zorgt voor extra veiligheid.
- Ze hebben een dubbele standaard. Door de dubbele standaard blijft je fiets beter staan als deze zwaar beladen is. Loop echter nooit weg van je fiets als je kind in de fietsstoel zit.
- Een stuurslot zorgt voor extra veiligheid. Het geeft je fiets meer stabiliteit wanneer je je kind in zijn zitje zet.
- Versnellingen maken het fietsen makkelijker. Met een baby op de fiets en misschien ook nog boodschappen erbij, kan je fiets behoorlijk zwaar worden. Dankzij versnellingen fiets je een stuk lichter.
Je eigen fiets babyproof maken
Blijf je het liefst je eigen fiets gebruiken? Door middel van onderstaande aanpassingen maak je je fiets veiliger en geschikter voor het vervoeren van je kleine.
- Moederstuur. Door middel van een moederstuur zit het fietsstoeltje ongeveer vijftien centimeter verder van je zadel verwijderd. Hierdoor heb je meer ruimte om op en af te stappen.
- Zadelpen. Een andere manier om meer ruimte tussen het voorzitje en je zadel te creëren, is door middel van een zadelpen. Met behulp van een zadelpen wordt je zadel meer naar achter geplaatst.
- Stuurdemper. Met een kind voorop kan je stuur behoorlijk zwaar worden. Een stuurdemper zorgt ervoor dat je stuur minder snel omzwenkt en dat je fiets minder snel valt.
- Jasbeschermers. Zit je kleine achterop? Dan zijn goede jasbeschermers onmisbaar. Ze zorgen ervoor dat de voeten van je kind niet tussen de spaken kunnen komen.
- Verlengde bagagedrager. Wil je dat je kind achterop wat meer ruimte heeft, of wil je twee zitjes op je bagagedrager bevestigen? Dit kan door middel van een verlengde bagagedrager.
- Dubbele standaard. Door een dubbele standaard staat je fiets stabieler. Hierdoor kan je veiliger je kleine in zijn fietsstoeltje plaatsen.
Fietsstoeltje: voor je oudere baby op de fiets
Zodra je baby zelfstandig rechtop kan zitten, kan hij in een fietsstoel. Tot maximaal 15 kg plaats je je kind voorop je fiets. Dit komt ongeveer overeen met de leeftijd van 3 jaar. Vergeet niet om zijn voeten vast te zetten zodra je kind langer wordt. Dit voorkomt dat ze tussen de spaken komen.
Oudere en zwaardere kinderen kan je in een stoeltje achterop je fiets vervoeren. Zorg ervoor dat je voetsteunen met riempjes gebruikt . Ook is het belangrijk om je wiel en de veren van je zadel goed af te schermen. Zo voorkom je beknelling van handen of voeten. Zorg er ten slotte voor dat je kind je slot niet kan dichtschoppen of bij de sleutels kan.
Fietsen met draagzak: doe het niet
Wanneer je baby nog te klein is voor een fietsstoel, is verleidelijk om met je kleine in de draagzak op de fiets te stappen. Doe dit niet: het is niet veilig. Als je valt, biedt een draagzak geen bescherming. Daardoor kan je bovenop je baby vallen. Daarnaast vangt je baby de klap op wanneer je onverwacht moet remmen. Zoek daarom naar een veilig alternatief dat bij jouw gezinssituatie en budget past.
Tips voor extra veilig fietsen met je baby
Fietsen met je kleine is een fijne manier van transport. Jullie kunnen samen genieten van de wind door jullie haar en van alles wat er in de natuur of de stad te zien is. Wel is het belangrijk dat je aan de veiligheid denkt. De volgende tips zorgen ervoor dat jullie fietstocht nóg veiliger verloopt.
- Oefen van tevoren. Fietsen met een baby kan best even wennen zijn. Oefen daarom van tevoren met fietsen zonder je baby. Dit kan je doen door bijvoorbeeld een zak aardappelen of potgrond in de fietsstoel, -kar of bak te leggen.
- Bouw het langzaam op. Ga je voor het eerst fietsen met je baby? Houd het dan bij een klein rondje. Zo kunnen jullie er allebei aan wennen.
- Voorkom gehobbel. Hoe minder je baby hobbelt, hoe veiliger. Kies daarom voor een beugel of houder met vering en plan je route over geasfalteerde fietspaden. Ook helpt het om je banden wat minder hard op te pompen.
- Schaf eventueel een slaaprol aan. Wanneer je kind in het voorzitje in slaap valt, bungelt zijn hoofd extra heen en weer. Stop daarom met fietsen of zorg dat hij wakker blijft. Merk je dat je kleine vaak in slaap valt op de fiets? Dan kan je overwegen om een slaaprol aan te schaffen. Dit is een schokabsorberende rol die je op het voorzitje plaatst. Hier kan je kind veilig zijn hoofd op laten rusten.
- Bescherm je kleine tegen het weer. Kleed je baby in de winter warm aan en gebruik bij regen een regenhoes. Schijnt de zon? Smeer je baby dan goed in en zet hem een zonnehoed op. Op een bakfiets kan je een zonnedak monteren.
- Plaats het stoeltje tegen de rijrichting in. Door je kind in een autostoel tegen de rijrichting in te vervoeren, is hij beter beschermd tijdens een botsing.
- Zet je fiets niet op de standaard terwijl je kind in de stoel zit. Door het extra gewicht valt je fiets sneller om.
- Zet je baby zo vroeg mogelijk een helm op. In Nederland zijn fietshelmen nog niet ingeburgerd, maar bij onze zuiderburen zie je ze al een stuk vaker. Het dragen ervan is niet verplicht, maar wel aan te raden. Ze beschermen je kleine bij een val tegen ernstig hoofdletsel. Fietshelmen zijn beschikbaar voor baby’s vanaf ongeveer 6 maanden.
- Zorg ervoor dat jullie goed zichtbaar zijn. Goede zichtbaarheid kan ongelukken voorkomen. Zorg daarom voor werkende verlichting, reflectoren en eventueel een vlaggetje.
- Vraag je fietsenmaker om advies. Twijfel je of je de stoel of hangmat op de juiste manier bevestigd hebt? Vraag je fietsenmaker dan om advies. Hij kan je helpen bij het bevestigen van een fietsstoel, autostoel of hangmat.
- Bevestig een fietsscherm of windscherm op je fiets. Dit zorgt ervoor dat je baby beschermd is tegen wind, regen en insecten. Ook biedt het je kind bescherming tijdens een val.