Lactatiekundige: wat doet deze deskundige allemaal?
Borstvoeding geven is niet voor iedereen gemakkelijk. Soms verloopt het voeden niet zo soepel of loop je tegen vragen aan. Je kan daarvoor terecht bij een lactatiekundige. Wat doet deze expert precies en hoe vind je een geschikte borstvoedingsdeskundige?
Wat is een lactatiekundige?
Een lactatiekundige is een deskundige op het gebied van borstvoeding. Deze expert kan je helpen met problemen rondom het voeden van je kindje. Daarnaast kan je bij haar terecht voor algemeen advies en tips over borstvoeding en alles wat daarbij komt kijken.
Je kan langsgaan tijdens het spreekuur, maar ook een afspraak maken bij jou thuis. Een telefonisch consult is ook vaak mogelijk. Wat handig is, hangt af van je vraag. Heb je vooral vragen over kolven? Bij veel lactatiekundigen kan je een borstkolf kopen of huren en advies inwinnen over het gebruik daarvan.
6 onmisbare musthaves voor je borstvoeding
Wanneer je borstvoeding geeft, doe je dit graag zo comfortabel en makkelijk mogelijk. Benieuwd naar de 6 onmisbare musthaves van Medela voor een onbezorgde borstvoeding?
Wanneer naar de lactatiekundige?
In je kraamweek geeft je kraamverzorgende uitleg over borstvoeding. Vaak is dit voldoende om de voeding goed te starten. Soms zijn er echter problemen met het voeden. In de volgende gevallen kan een lactatiekundige je helpen:
- Je hebt een borstoperatie gehad.
- Je baby heeft een aangeboren afwijking, waardoor voeden lastiger gaat.
- Je kindje groeit niet voldoende.
- Je kleine is prematuur of dysmatuur.
- Je hebt last van een schimmelinfectie.
- Je hebt een meerling.
- Je bent onzeker over het moederschap of het voeden.
- Je gebruikt medicatie die borstvoeding geven moeilijker maakt.
- Je wil een tepelhoedje gaan gebruiken.
- Je maakt je zorgen over je voeding en wil professioneel advies.
Het kan gebeuren dat je pas later tegen vragen of problemen aanloopt. Denk aan tepelkloven, borstontsteking of een lagere melkproductie. In dat geval kan je via je huisarts of consultatiebureau een verwijzing krijgen voor de lactatiekundige. Je kan ook op eigen houtje een afspraak maken.
Wat doet de lactatiekundige?
Als je bij de lactatiekundige aanklopt met een probleem, zijn er drie opties. Wat de deskundige precies doet, is afhankelijk van de reden dat je hulp zoekt. De volgende scenario’s zijn mogelijk.
Telefonisch consult
Heb je een korte vraag, waarbij het niet nodig is dat de lactatiekundige jou ziet? Dan is een telefonisch consult meestal voldoende. Je krijgt een korte uitleg en wat tips, die waarschijnlijk je probleem zullen oplossen.
Spreekuur bezoeken
Veel lactatiekundigen hebben een spreekuur. Je komt dan langs bij de deskundige voor een gesprek. Dit duurt een half uur tot een uur. Hierin kan je jouw probleem voorleggen en advies krijgen over je voedingstechniek.
In het geval van pijnklachten of een borstontsteking kan de lactatiekundige je onderzoeken. Heb je medicijnen nodig? Dan krijg je het verzoek om naar je huisarts terug te gaan. Deze kan de juiste medicatie voorschrijven.
Huisbezoek lactatiekundige
In sommige gevallen is het handig als de lactatiekundige je kan observeren terwijl je voedt. Hiervoor is een huisbezoek van een tot vier uur gebruikelijk. Zo kan de deskundige goed zien welke factoren invloed hebben op jouw borstvoeding. Hierover schrijft ze een rapport, met daarin haar adviezen.
Lactatiekundige vinden
Vrijwel overal in Nederland vind je een lactatiekundigen. Er is er dus altijd wel een bij je in de buurt. Let er bij het zoeken van een borstvoedingsdeskundige op dat deze IBLCE-gecertificeerd is. Zo weet je zeker dat de zorg die je krijgt aan alle standaarden voldoet. In het register van de Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen kan je opzoeken of jouw lactatiekundige geregistreerd staat.
Kosten lactatiekundige
De kosten voor een consult verschillen sterk. Dat komt omdat lactatiekundige zorg erg persoonlijk is. Heb je genoeg aan een telefonisch advies, dan ben je vaak niet zoveel geld kwijt. Een huisbezoek kost wat meer, omdat hier meer tijd voor nodig is.
De kosten van een lactatiekundige worden niet vanuit de basisverzekering vergoed. Heb je een aanvullende verzekering? Dan is de kans groot dat je kosten wel worden vergoed. Soms is het dan wel nodig dat je een verwijsbrief hebt van je huisarts, verloskundige of het consultatiebureau. Dit kan je lezen in je polisvoorwaarden of navragen bij je zorgverzekeraar.
Let op: dit is de tijd van het jaar dat je kan overstappen van zorgverzekering. Tijdens je zwangerschap heb je andere zorgkosten. Daarom is het verstandig om nu goed naar je zorgverzekering te kijken. Lees hier alles over in het artikel zorgverzekering en je zwangerschap. Je kan zorgverzekeringen bijvoorbeeld vergelijken bij Independer.