Autovakantie met kinderen: hoe pak je het aan (en in)?
Een autovakantie met kinderen heeft wat meer voorbereiding nodig dan een autoreis met z'n tweeën. Hoe bereid je een autovakantie met je baby of peuter goed voor? En waar kan je rekening mee houden?
Autovakantie met kinderen
Een autovakantie is een leuke manier om op pad te gaan met je gezin. Je ziet meer onderweg en je kan meer bagage meenemen dan wanneer je gaat vliegen.
Lang in de auto zitten met je kindje heeft ook minder leuke kanten. Waarschijnlijk heeft je kleine geen geduld om urenlang achter elkaar stil te zitten. Hierdoor ben je onderweg druk bezig om hem tevreden te houden. Door goede voorbereidingen te treffen vergroot je de kans dat de reis voor iedereen aangenaam blijft.
Voorbereidingen voor de autovakantie
Een goede voorbereiding is het halve werk, zeker als je met de auto op vakantie gaat. Door op tijd te beginnen met voorbereiden, voorkom je stress op het laatste moment. Haal bijvoorbeeld minstens twee dagen voor vertrek de boodschappen voor jullie vakantie in huis. Ook kan het handig zijn om de auto de ochtend van tevoren in te pakken. Mocht je iets vergeten zijn, dan heb je nog genoeg tijd om voor sluitingstijd naar de supermarkt te gaan.
Andere voorbereidingen die je kan treffen zijn het nalopen van de route en het inplannen van goede rustmomenten. Bepaal van tevoren waar jullie het beste onderweg kunnen stoppen. Zo houd je de autoreis overzichtelijk.
Veilig de weg op
Met een kindje op de achterbank is het extra belangrijk dat jullie veilig de weg op gaan. Boek een onderhoudsbeurt voor jullie auto en controleer het autostoeltje voordat jullie op reis gaan. Gaat de caravan mee? Dan is het handig om deze ook vakantieproof te maken en door de garage te laten nakijken.
Wanneer vertrekken?
Op welk tijdstip jullie in de auto stappen is afhankelijk van je eigen voorkeur en de duur van de autoreis. Vind je het niet erg om ’s nachts te rijden en kan je het rijden afwisselen met je partner? Dan is het wellicht een goede optie om ‘s nachts of ‘s avonds laat te vertrekken. Je vermijdt zo de meeste drukte op de weg en de kans is groot dat je kindje veel slaapt.
Rijd je liever in het daglicht? Dan kan je ervoor kiezen om vroeg in de ochtend te vertrekken. Voor je kindje is dit een handige optie omdat hij waarschijnlijk de eerste paar uur in de auto nog slaapt. De eerste stop kan dan het ontbijtmoment zijn.
De spits vermijden
Gaan jullie in de vakantieperiode op pad? Dan is het goed om jullie reis buiten spitstijden te plannen. Op de website van de ANWB kan je opzoeken wanneer de ‘zwarte zaterdagen’ verwacht worden. Op deze dagen wordt de meeste drukte op de snelwegen verwacht.
TIP: is je kindje wat ouder en rijden jullie overdag? Bekijk dan voor je vertrek welke tankstations een speeltuin hebben. Zo kan je heerlijk zijn energie kwijt voordat jullie weer verder moeten rijden.
Hoe ver rijden per dag?
Tijdens lange autoritten is het advies om minstens elke twee uur een pauze in te lassen. Met een kindje op de achterbank is dit ook zeker aan te raden. Hij kan zijn beentjes strekken en zijn energie kwijtraken. Je kan dit combineren met een eetmoment of toiletbezoek (als je kindje zindelijk is).
Autoritten met je baby
Baby’s mogen officieel maximaal twee uur per dag in een autostoeltje zitten. Dit is natuurlijk lastig als je vakantiebestemming verder weg ligt. Als je baby eenmalig langer in zijn autostoeltje zit, is dit niet gelijk schadelijk. Wel is het goed om hem elke twee uur uit zijn autostoeltje te halen. Leg hem minstens een kwartier op een speelkleed of in een campingbedje zodat hij vrij kan bewegen.
Vakantiebestemming met baby
Binnen Europa hoef je niet ver te rijden om een mooie vakantiebestemming te vinden. Je kan onze buurlanden opzoeken of verder doorrijden naar Frankrijk, Italië of Denemarken. Er zijn genoeg vakantieparken te vinden met leuke activiteiten voor jonge kinderen. Zo hebben de meeste parken een speeltuin, zwembad en misschien zelfs een kidsclub.
Sta je liever niet op een camping? Zoek dan een vakantiehuis of hotel op waar activiteiten voor kinderen in de buurt liggen. Een bezoek aan de dierentuin of het kindermuseum is altijd leuk!
Wat neem je mee voor onderweg?
De volgende spullen kunnen handig zijn om mee te nemen voor onderweg:
- Eten (babyvoeding en makkelijke snacks voor oudere kindjes)
- Drinken (eventueel water voor flesvoeding en drinkbekers)
- Bij flesvoeding: flesjes, flessenwarmer of thermoskan
- EHBO-doos (eventueel met iets erin tegen wagenziekte)
- Speelgoed
- Boekjes
- Tablet en/of dvd-speler
- Cd’s of digitale afspeellijst
- Deken
- (Nek)kussens
- Afvalzakken en overgeefzakjes (eventueel)
- Billendoekjes of andere vochtige doekjes
- Extra set kleding
- Zonnewering voor tegen het raam
- Knuffels (eventueel)
Fijne (auto)vakantie!
Auteur Laura Miller-Sijm