baby in auto op autovakantie

Wil je binnenkort een autovakantie met je baby plannen? Misschien zie je tegen de reis op, maar met de juiste voorbereidingen zorg je voor een stressvrije autorit. Hoe je dit het beste aanpakt? Deze tips helpen je op weg!

1. Houd je reisdocumenten bij de hand

Neem een (hand)tas mee waar je alle belangrijke papieren in stopt en zet deze voorin de auto. Denk aan jullie paspoorten (als jullie naar het buitenland gaan), een kopie van jullie boekingsbevestiging en eventueel een toestemmingsverklaring (als je alleen reist met je kindje).

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

2. Trek je kindje comfortabele kleding aan

Zachte kleding, zoals een joggingbroek en luchtige trui zijn fijn tijdens een autoreis. Hierdoor voelt je kindje zich langer comfortabel op de achterbank. Neem hiernaast een extra set kleding voor je kindje en voor jezelf mee. Stop deze in een tas die binnen handbereik is. Dit voorkomt dat je onderweg in alle tassen moet graaien naar een schoon T-shirt.

3. Zorg voor genoeg vermaak

Neem voldoende spelletjes voor in de auto mee die passen bij de leeftijd van je kindje én die handig zijn voor in de auto. Neem liever geen speelgoed met kleine onderdelen mee. Deze raak je gemakkelijk kwijt. Leuke alternatieven zijn een magnetisch tekenbord en raamstickers. Voor oudere kindjes is auto bingo ook leuk om te spelen. Cd’s, audioboeken, dvd’s en eventueel een tablet bieden ook vaak fijn vermaak in de auto.

Voor je baby hoef je niet veel speelgoed mee te nemen. Waarschijnlijk slaapt hij het grootste gedeelte van de reis. Je kan wel een spiegel op de rugleuning van de stoel hangen zodat hij naar zichzelf kan kijken. Hiermee kan je hem onderweg ook beter in de gaten houden.

baby kijkt in spiegel auto tijdens autovakantie
Met een speciale spiegel voor in de auto kan je je baby goed in de gaten houden

4. Pak de auto slim in

Maak voordat je de auto inpakt een verdeling van jullie bagage. De tassen die je tijdens jullie autovakantie nodig hebt zet je voor- of achterin. De bagage die je pas bij aankomst hoeft uit te pakken, gaat in de kofferbak. Zo heb je tijdens de autorit alles bij de hand en kom je er niet na vertrek achter dat je de koeltas per ongeluk in de kofferbak hebt gezet.

5. Neem voldoende rust onderweg

Het is belangrijk dat jullie onderweg genoeg rustmomenten inlassen. Houd hier rekening mee bij het plannen van jullie aankomsttijd. Is je kindje al wat ouder? Bekijk dan of je parkeerplaatsen met een speeltuin op jullie route kan vinden. Dat is een prettige afwisseling voor je kleine na al die kilometers in de auto.

6. Ga uitgerust op reis

Een goede nachtrust kan uitdagend zijn als je kinderen hebt. Probeer toch zo uitgerust mogelijk de auto in te stappen. Ga je samen met je partner op vakantie? Wissel het rijden dan af. Ben je de enige die achter het stuur mag zitten? Zorg er dan voor dat je extra vaak een pauze neemt.

Baby drinkt water tijdens autovakantie
Door voldoende water mee te nemen, kan je de drinkbeker van je kindje onderweg bijvullen

7. Neem een gevulde koeltas mee

Je kindje zit een stuk relaxter in zijn autostoeltje als hij geen honger of dorst heeft. Bovendien zorgt een snackmoment voor de nodige afleiding. Zo kunnen jullie weer even een tijd rustig in de auto zitten.

Pas de inhoud van de koeltas aan op de leeftijd van je kindje. In de auto zijn vooral boterhammen en kleine snacks handig. Let er op dat je kindje deze zelfstandig kan eten. Neem daarnaast wat grote flessen water mee zodat je onderweg makkelijk de drinkbeker kan bijvullen.

Krijgt je baby flesvoeding? Dan is een thermoskan ideaal om het water in te vervoeren. Houd er rekening mee dat je je baby niet tijdens het rijden kan voeden. Plan daarom jullie pauzes in rondom zijn voedingsmomenten.

8. Neem een nekkussen mee

Je hebt vast weleens gemerkt dat het hoofdje van je kleine gaat hangen zodra hij naar dromenland vertrekt. Gelukkig zijn er nekkussens voor kinderen die dit kunnen voorkomen. Sommige autostoeltjes voor oudere kinderen hebben ook een slaapstand, waardoor je kindje tijdens het slapen iets lekkerder zit.

9. Gebruik een hydrofiele luier tegen de zon

Een andere handige oplossing voor in de auto is een hydrofiele luier tegen de zon. Deze klem je tussen het raam vast. Het biedt vaak net iets meer bescherming tegen de zon dan gewone zonneschermen. Een hydrofiele luier maakt de auto ook iets donkerder. Dit is fijn als je kindje moeilijk in slaap valt als het licht is.

10. Vermijd drukte op de weg

Zelfs zonder kinderen op de achterbank is filerijden geen pretje. Probeer daarom zoveel mogelijk de drukte te vermijden. Je kan bijvoorbeeld een groot deel van jullie reis ’s nachts afleggen of jullie autoreis plannen wanneer er geen drukte wordt verwacht. Kom je onverhoopt toch in de file terecht? Sla dan wat eerder af naar een parkeerplaats. Als je kindje tijdens de file slaapt, kan je gewoon doorrijden.

11. Neem een kruimeldief mee voor in de auto

Heb je nog plek over in de auto? Dan is het meenemen van een kruimeldief (op batterijen) aan te raden. Zeker met smullende kinderen in de auto verandert je auto snel in een kruimelige bende. Met een kruimeldief in de buurt kan je etensresten snel en gemakkelijk opruimen.

Fijne (auto)vakantie!