Babyboek: de leukste invulboeken voor het eerste jaar
In een babyboek kan je alles over het eerste jaar van je baby bijhouden. Zo hoef je de mooie herinneringen die jullie maken nooit meer te vergeten. Welke soorten babyboeken zijn er? En hoe zorg je ervoor dat het bijhouden van zo’n invulboek een succes wordt?
Wat is een babyboek?
Een babyboek is een invulboek waarin je de mijlpalen van je kindje kan bijhouden. Je kan vragen over je baby beantwoorden, foto’s en het geboortekaartje inplakken en belangrijke data opschrijven. Denk aan de dag waarop het eerste tandje doorkwam of het moment waarop je baby voor het eerst zijn schaterlach liet horen.
Waarom een babyboek in het eerste jaar?
Je baby ontwikkelt zich razendsnel in het eerste jaar. Van een verfrommeld pakketje groeit hij uit tot een beweeglijke en nieuwsgierige dreumes. Deze ontwikkelingen gaan zo snel, dat het lastig kan zijn om ze bij te houden. Een babyboek helpt je om die bijzondere momenten te onthouden. Zo hebben jij en je kindje later een mooi boek om herinneringen mee op te halen.
Verschillende soorten
Babyboeken zijn te koop in alle soorten en maten. Van een klein boekje dat je makkelijk meeneemt tot een luze babyboek met houten kaft. Bij verschillende babywinkels liggen inkijkexemplaren van invulboeken. Het bekijken hiervan kan je helpen bij het maken van een keuze.
Wil je een boek dat net wat extra’s heeft? Dan kan je denken aan de volgende soorten.
Opgroeiboek
Wil je een babyboek waarin je ook na het eerste jaar belevenissen en mijlpalen kan opschrijven? Dan kan je kiezen voor een opgroeiboek. In veel opgroeiboeken kan je de mijlpalen van je kind bijhouden tot hij 4 jaar wordt. Maar er zijn ook boeken waarin dit kan tot je kindje 12 wordt. Zo heb je de mooiste mijlpalen en herinneringen van de hele kindertijd bij elkaar.
Digitaal invulboek
Wanneer je niet zo handig bent met pen en papier of liever digitaal aan de slag gaat, is een online invulboek een goede keuze. Via de 24Baby-app kan je een eigen dagboek bijhouden over de mijlpalen van je kind en deze delen met vrienden en familie. Download de app >>
Babyboek met naam
Via verschillende webshops kan je een babyboek met de naam van je kindje laten maken. Deze wordt op de kaft afgedrukt of geplakt met speciale letterstickers. Hiermee maak je het boek extra persoonlijk.
Opa en oma invulboek
Niet alleen voor jou als papa of mama is het leuk om een babyboek in te vullen. Ook voor je (schoon)ouders is dit een leuke activiteit om mooie herinneringen samen te voegen. In een opa en oma invulboek kunnen grootouders de mooiste foto’s met hun kleinkind plakken en schrijven over hun belevenissen. Zo hebben ze een mooi boek om later nog eens met je kindje doorheen te bladeren.
Zelf een invulboek maken
Ben je graag creatief bezig? Dan kan je er ook voor kiezen om zelf een babyboek te maken. Je kan dan helemaal zelf beslissen wat je er wel en niet in plaatst. Hiervoor heb je een fotoboek met lege pagina’s nodig en wat creativiteit.
Je kan bijvoorbeeld het boek als een soort dagboek gebruiken, waarin je foto’s afwisselt met tekst. Ook kan je themapagina’s maken, zoals een pagina met de favoriete outfits van je kindje of met blunders die je gemaakt hebt. Wanneer je kindje wat ouder is, kan je er tekeningen van je kleine kunstenaar inplakken. Persoonlijker dan dit wordt een babyboek niet.
Babyboek maken als fotoalbum
Foto’s zeggen meer dan duizend woorden. Daarom is het ook een idee om tekst weg te laten en een babyboek te maken met alleen foto’s. Of om een fotoalbum te maken naast een babyboek. Je kan foto’s in een fotoalbum plakken of een digitaal fotoalbum maken. Hier is handige software voor te vinden. Zo heb je snel en makkelijk de mooiste foto’s van je kleine samen in één boek.
De 5 leukste babyboeken
Het kiezen van een invulboek kan best lastig zijn. Daarom vind je hier de 5 leukste babyboeken op een rijtje.
Maan Amsterdam babyboek
In dit mooi vormgegeven invulboek kan je alles over het eerste jaar van je kindje kwijt. Hoe gaat het met je kindje, hoe ziet de babykamer eruit en hoe verloopt een dag in jullie kersverse gezin? Dankzij de handige checklists kan je de groei en ontwikkeling van je baby bijhouden. Is je kindje 1 jaar geworden? Dan kan je verder schrijven in de opvolger: ‘Mijn opgroeiboek’.
O’Baby by Pauline invulboek
In dit invulboek vind je veel leuke, afwisselende vragen. Hierdoor schrijf je herinneringen op die je anders misschien zou vergeten. Ook heeft het boek veel ruimte om foto’s in te plakken. De verloskundige en kraamverzorgende krijgen in dit boek ook een pagina om iets op te schrijven.
Baby Bunny invulboek
Dit babyboek is lekker klein, waardoor je het makkelijk in de luiertas stopt. Zo heb je het altijd bij je. Hierin kan je niet alleen foto’s, bijzondere momenten en mijlpalen kwijt, maar ook notities. Denk aan het bijhouden van het aantal voedingen en luiers in de kraamtijd. Dit maakt het boekje extra handig.
Kleine Beer invulboek
Ben je fan van de boeken over Kleine Beer en zijn papa? Dan is dit babyboek perfect voor jou. Hierin kan je alles kwijt over de eerste twee jaren van je kind. Wanneer kreeg jouw kleine beer bijvoorbeeld het eerste hapje? En hoeveel groeit hij per maand? De prachtige tekeningen maken dit invulboek helemaal af.
Baby plakboek
Dit plakboek staat vol leuke opdrachten die je kan uitvoeren. Plak bijvoorbeeld bonnetjes van baby-aankopen in, schrijf de grappigste opmerking van kraambezoek op of schrijf op welke kleur de poepluier van je kleine had. Ook lees je meer over de ontwikkeling van je baby en vind je achterin mooie stickers.
Tips bij het invullen van een babyboek
Ga je een invulboek gebruiken om de mijlpalen van je baby bij te houden? Dan kunnen de volgende tips je helpen.
- Maak veel foto’s. Je baby groeit ontzettend hard in het eerste jaar. Dat kleine hummeltje van die eerste dagen herken je na een jaar waarschijnlijk bijna niet meer terug. Daarom is het leuk om regelmatig foto’s te maken.
- Maak notities van herinneringen. Doet je kindje iets dat je graag wil onthouden? Maak er dan een notitie van in je telefoon of schrijf het op in een notitieboekje. Zo kan je het niet vergeten.
- Zorg dat je het niet vergeet. Het bijhouden van een babyboek is iets dat je misschien snel vergeet. Een herinnering in je telefoon die je er iedere maand aan doet denken, kan ervoor zorgen dat je er sneller aan denkt.
- Sorteer je foto’s. Je herkent het waarschijnlijk wel: de oneindige hoeveelheid foto’s op je telefoon. Om het overzicht te bewaren, is het handig om ze regelmatig te sorteren. Verwijder de foto’s die je niet gaat gebruiken en sla de mooiste op in mapjes. Dit bespaart tijd.
- Laat regelmatig foto’s afdrukken. Houd je het afdrukken van foto’s niet bij? Dan kost dit klusje je steeds meer werk. Probeer het daarom iedere maand of paar maanden te doen. Zo blijft je bij.
- Houd het goed bij. Als kersverse ouder heb je een druk leven. Het babyboek van je kindje bijhouden stel je dan misschien uit. Probeer er toch regelmatig voor te gaan zitten. Je vergeet dan minder en bent er minder tijd aan kwijt.
- Neem er de tijd voor. Slaapt je kindje en heb je even tijd voor jezelf? Pak het babyboek er dan bij en vul wat pagina’s in. Met een muziekje, thee of koffie en iets lekkers maak je er een leuk klusje van.
- Denk ook aan andere boeken. Naast babyboeken zijn er ook andere invulboeken die leuk zijn om bij te houden. Denk aan een zwangerschapsdagboek, kraambezoekboek of een babyshower invulboek.