Omrollen: zo help je je baby om dit te leren
Het is een grote mijlpaal in de ontwikkeling van je baby: omrollen! Je baby kan zijn hoofdje optillen en zijn spieren zijn sterker. Vanaf nu zal je baby beginnen met meer bewegen en de eerste stap hierbij is omrollen.
Spierkracht
Het belangrijkste wat je baby nodig heeft om te leren omrollen, is spierkracht. Dit traint je baby al vanaf de geboorte en zijn spieren worden steeds sterker. Wat zullen jij en je baby verrast zijn als hij zich voor het eerst omrolt!
Wanneer begint je baby met omrollen?
Als je baby zijn hoofd goed rechtop kan houden in buikligging, begint hij vrij snel met omrollen. Sommige baby beginnen hier al mee rond 4 maanden, maar de meeste baby’s leren het omrollen als ze ongeveer 6 maanden oud zijn.
Vaak rolt hij eerst van zijn buik naar zijn rug. Het kost je baby namelijk meer kracht om van zijn rug naar zijn buik te rollen. Rolt je baby eerst van zijn rug naar zijn buik in plaats van andersom? Maak je niet druk, iedere baby ontwikkelt op zijn eigen manier.
Als je kindje begint met omrollen, moet je hem goed in de gaten houden. Leg hem bijvoorbeeld in zijn box of op een (speel)kleed op de vloer. Dan ligt hij veilig en kan hij nergens van af rollen. Zo voorkom je vervelende ongelukken.
Tijdens het verschonen van de luier is het slim om je baby op een aankleedkussen te leggen. Door de ‘kuil’ in het kussen, rolt je kindje er niet gemakkelijk af. Verlies hem alsnog niet uit het oog. Als hij gaat rollen, ben je er op tijd bij en kan je hem tegenhouden.
Je baby leren omrollen
De spierkracht van je baby is belangrijk voor het omrollen. Er zijn een aantal manieren waarop jij je baby kan helpen zijn spieren te trainen:
- Tummy time. Vanaf week 1 dat je baby geboren is, kan je hem trainen door iedere dag aan tummy time te doen. Je legt je baby op zijn buik op een stevige ondergrond. Doe dit als hij wakker en alert is. Hij zal proberen zijn hoofd op te heffen. Hiermee train je zijn nekspieren. Ook traint hij zo zijn armen en bovenlichaam, omdat hij zich moet opdrukken. Bouw de tummy time op tot een aantal keer per dag een paar minuten. Niet alle kindjes vinden het prettig om op hun buik te liggen. Merk je dat je baby zich verzet of begint hij te huilen? Begin dan met één tot vijf minuten en bouw dit langzaam op.
- Buikligtrainers. Er zijn speciale buikligtrainers. Deze speelmatten zetten je baby aan tot opdrukken. Dit is voor je baby een leuke en veilige manier om de tijd liggend op zijn buik door te brengen.
- Samen spelen. Als je baby comfortabel op zijn buik ligt, kan je hem aanmoedigen om te rollen. Beweeg speelgoed naast de baby. Hij wil die kant op en probeert dan te rollen. Hiermee bouwt hij ook kracht in zijn armspieren op.
- Voordoen. Ga eens naast je baby liggen en doe het rollen voor. Je baby ziet jou als voorbeeld en probeert je misschien na te doen.
- Handje helpen. Als je baby de beweging niet vanzelf maakt, kan je hem ook een handje helpen. Dit doe je door je baby op zijn linker zijkant te leggen, met de linkerarm omhoog gestrekt. Deze arm ligt nu niet in de weg voor de rol. Trek zachtjes aan de rechterarm zodat je baby omrolt. Wat zal hij verbaasd kijken! Herhaal dit nog een paar keer. Je baby herkent dan de beweging en zal ook zelf proberen om te rollen.
Mijn baby rolt niet om
Niet alle baby’s rollen even snel om. Het ene kindje begint ermee als het 3 maanden oud is, terwijl de andere baby het omrollen pas na 6 maanden onder de knie heeft. Sommige baby’s slaan deze stap zelfs over en beginnen direct met kruipen of zitten. Dit geeft niet. Iedere baby ontwikkelt zich op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo. Geniet vooral van de stappen vooruit die je baby maakt!