Tummy time: stimuleer je baby’s ontwikkeling
Tummy time is de tijd dat je baby op zijn buik ligt terwijl hij wakker is. Tijdens tummy time leert je baby zijn hoofdje optillen en zich opdrukken. Het zijn de eerste prille stappen richting het kruipen, zitten, staan en lopen. Het is dus belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje om hiermee te beginnen. Je kan met tummy time beginnen als je baby één week oud is en dit opbouwen tot een aantal keer per dag een paar minuten.
Waar is tummy time goed voor?
Tummy time heeft een positieve invloed op de motorische ontwikkeling en het evenwichtsgevoel van je baby. Alle spieren worden namelijk getraind wanneer hij zijn hoofdje gaat optillen en zich gaat opdrukken. Op een gegeven moment zal hij ook zijn beentjes onder zijn lichaam trekken. Hij hoeft dan alleen nog zijn armpjes en beentjes te strekken en zal het kruipen ontdekken. Vanuit het kruipen zal je baby gaan zitten, staan en lopen. De training van spieren tijdens de buikligging is dus van belang voor aanstaande mijlpalen van je kindje.
De positieve invloeden op je baby’s lijf op een rijtje:
- De nekspieren worden sterker door het optillen van het hoofdje.
- De armen worden sterker. Je baby grijpt namelijk naar speelgoed en zal zich gaan opdrukken.
- De rug wordt sterker door het omhoog houden van het hoofdje en door het opdrukken. Doordat de rug sterker wordt, ontwikkelt het postuur zich en komen de botten van het skelet in de juiste positie.
- Ook de beenspieren ontwikkelen zich. Belangrijk, want deze spieren zijn nodig om straks te kunnen kruipen.
- De spieren in de heupen strekken en worden sterker. Ook dit gaat je kleine straks helpen om goed te kunnen kruipen.
- Als je baby zich opdrukt, liggen zijn handjes plat op de grond. Dit is een goede oefening voor de motoriek van de handjes, omdat je baby van nature zijn handjes nog gebald houdt.
- De buikligging heeft niet alleen een positief effect op de motoriek en spieren van je baby, ook de kans op een plat hoofdje wordt kleiner. Door de buikligging ligt het hoofdje niet plat op de grond en zijn er dus even geen drukpunten die afplatting van het hoofd kunnen veroorzaken.
Tips voordat je begint met tummy time
- Je baby went het makkelijkst aan de buikligging als hij wakker en alert is. Het is nieuw voor je baby, waardoor hij misschien nog niet comfortabel ligt in het begin. Als je baby dan ook nog moe is, zal hij sneller gaan huilen en wordt tummy time geen prettige ervaring.
- Begin ongeveer een uur na de voeding met tummy time. De kans op spugen wordt hierdoor kleiner.
- Gebruik een stevige ondergrond. Leg je baby in de box of op een (speel)kleed op de vloer. Je baby moet zich kunnen opdrukken en dit lukt beter op een stevige ondergrond dan op een zachte ondergrond zoals een matras. Je kan je baby’tje ook op jouw schoot leggen.
- Houd je baby altijd in de gaten, zodat je het op tijd doorhebt wanneer hij gaat omrollen of wanneer hij niet meer comfortabel ligt.
Je baby helpen met tummy time
Baby’tjes vinden het niet altijd fijn om op de buik te liggen. Je merkt vanzelf aan je kleine wanneer hij het niets vindt. Vaak gaan baby’s dan huilen. Om je kindje te helpen met de buikligging hebben we een aantal tips:
- Als je baby elke keer hard gaat huilen als je hem op zijn buik legt, kan je als alternatief ‘vliegtuigje’ met je baby spelen. Houd je baby zo vast, dat hij horizontaal in de lucht hangt als een vliegtuigje. Hij moet nu zijn hoofdje omhoog houden. Zo traint hij zijn nekspieren, zonder dat hij op zijn buik hoeft te liggen.
- Je kan je kindje langzaam laten wennen aan de buikligging. Leg hem op zijn zij en draait hem voorzichtig door naar zijn buik. Dit kan je ook doen voordat je hem optilt.
- Rol een handdoekje op en leg deze achter de oksels van je baby als hij zijn hoofdje nog niet goed omhoog kan tillen. Eventueel kan je zachtjes op de billen drukken. Je baby kan zich hierdoor makkelijker afzetten. Let erop dat de handdoek en je baby niet verschuiven, zodat hij in de juiste positie blijft liggen.
- Er zijn ook speelkleden waar je mee kan trainen. Op zo’n speelkleed zitten bijvoorbeeld spiegeltjes of knopjes waar geluid uit komt. Je baby zal dit willen bekijken en aanraken en traint hiermee zijn nek-, rug- en armspieren. Er bestaan ook speelmatten voor baby’s, waar je baby in een U-vormig kussen ligt.
- Je kan je baby ook met zijn buik op jouw buik leggen. Zo raakt hij gewend aan het gevoel van de buikligging, maar hoeft hij nog niet veel moeite te doen om zijn hoofdje op te tillen.
- Tummy time kan ook tegelijk speeltijd zijn tussen jou en je baby. Ga tegenover hem liggen en trek gekke gezichten en maak geluidjes. Je baby hoort wat en zal kijken waar het geluid vandaan komt. Hij tilt zo zijn hoofdje op! Natuurlijk beloon je deze prestatie door nog eens extra enthousiast te doen. Doe ook eens voor hoe jij je hoofd optilt en je opdrukt. Jij bent zijn grote voorbeeld, dus hij zal jou na proberen te doen. Pret gegarandeerd!