De eerste echte tranen van je baby
Wist je dat de meeste baby’s de eerste weken huilen zonder tranen? Als die eerste tranen dan uiteindelijk over de wangen van je kleintje biggelen is dat misschien toch een bijzonder momentje. Nu huilt je baby écht. Maar wanneer kan je die eerste tranen verwachten? En hoe komt het eigenlijk dat je baby die eerste periode zonder tranen huilt?
Het eerste huilen van je baby
Zodra je baby geboren wordt, begint hij als het goed is meteen te huilen. Maar goed ook, want dit maakt deel uit van de welbekende Apgar-score: goed doorhuilen. Tranen zijn er op dat moment alleen meestal nog niet. Het verdriet van je kleine is in de eerste weken doorgaans zonder tranen. De ogen van je baby zijn gelukkig wel vochtig genoeg om ze gezond te houden.
Waarom huilt je baby zonder tranen?
Dat je baby in het begin nog niet met tranen huilt, heeft alles te maken met zijn traanbuisjes. Deze zijn namelijk nog niet volledig geopend. De traanbuisjes zitten in de hoeken van de oogjes, bij de neus. Ze zorgen samen met de traanwegen voor de afvoer van traanvocht en vuiligheid. Bij de opening van de traanbuis zit een vliesje. Als je baby geboren is, sluit dit vliesje de traanbuis nog (gedeeltelijk) af.
Als je baby tussen de 4 en 6 weken oud is, gaat het meestal vanzelf open en hebben de tranen vrij spel, maar er zijn ook baby’s waarbij het tot een jaar duurt voor de traanbuis volledig doorgankelijk is. Schrik dus niet als jouw kleintje nog niet traant, het komt vaker voor.
Huilt je baby op een later moment zonder tranen, terwijl ze eerst wel rijkelijk vloeiden bij verdriet, dan kan dit op uitdroging wijzen. Er zijn dan vaak ook andere verschijnselen, waardoor je aan je baby merkt dat hij zich niet lekker voelt, zoals spugen, diarree, koorts, hangerigheid, slecht drinken of weinig plassen. Neem bij een vermoeden van uitdroging altijd contact op met je huisarts.
Tranende vieze oogjes
Bij sommige baby’s (2-6%) leidt de aangeboren verstopping van de traanbuisjes juist tot tranende of vieze oogjes. Het traanvocht wat door het oogwit gemaakt wordt, kan namelijk niet weg en het oog loopt als het ware over. Dit zijn andere ‘tranen’ dan die bij huilen over je baby’s wangen stromen, want deze laatste worden door de traanklier uitgescheiden.
Als de tranen niet afgevoerd worden, hopen ze zich op in de traanzak en drogen ze in. Dit kan een vieze afscheiding geven. Ook bij een neusverkoudheid kan een verstopping van de traanwegen ontstaan doordat het gezwollen neusslijmvlies de traanbuisjes dichtdrukt. In beide gevallen zijn de vieze oogjes van je kleintje geen reden tot zorgen.
Als je kindje vieze oogjes heeft, kan je ze voorzichtig schoonmaken met kraanwater. Veeg met een wattenstaafje of gaasje over de dichte oogleden, van de buitenzijde van het oog naar de neus toe. Twee keer per dag is voldoende.
Heel soms kan een oogontsteking de oorzaak zijn van tranende vieze oogjes. Het nauwe traanbuisje kan bacteriën namelijk nog niet goed afvoeren. Een traanoogje zal dan niet snel vanzelf over gaan. Het ooglid is rood en gezwollen en er zit pus in de oogjes. Dit is wel een reden om langs de huisarts te gaan. Ook als het oogwit rood wordt, kun je het beste even naar de huisarts.
Huilen met tranen: best bijzonder!
Dat wij huilen met tranen is trouwens best bijzonder, want dieren kunnen dit niet. Zelfs onze naaste verwanten – de chimpansee en gorilla – zijn niet in staat tot huilen. Veel diersoorten produceren wel traanvocht, want zo blijven de ogen gezond. Maar echt huilen, huilen met tranen dus, doen zij niet.
Inmiddels weten we dat baby’s niet alleen huilen om hun behoeften kenbaar te maken, zoals de behoefte aan voedsel, troost of aanraking. Je baby huilt ook om alle prikkels te verwerken die hard bij hem binnenkomen. Het is een manier om stress te ontladen. Dat is merkbaar, want even flink huilen verlaagt de hartslag en de bloeddruk. Heel gezond dus, die tranen!
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Deniece Wildschut, van tekstbureau Wildschut