moeder geeft haar kindje flesvoeding

Hoe vaak moet je je baby voeden? En hoeveel kan je baby drinken? Vragen waar iedere ouder mee zit. Een voedingsschema waarop staat wanneer en hoeveel je kindje moet drinken lijkt dan makkelijk. Maar geen kind is gelijk en jouw baby heeft ook zijn eigen voorkeuren.

Voedingsschema of voeden op verzoek

Je baby zal zelf aangeven wanneer hij behoefte heeft aan flesvoeding. Een voedingsschema met vaste tijden is dan ook niet nodig. Wanneer je kindje honger heeft kun je dat al snel aan hem zien. Je baby kan bijvoorbeeld een veranderende ademhaling hebben, zich uitstrekken of zoekgedrag vertonen. Hij draait dan bijvoorbeeld zijn hoofdje richting je hand als je hem streelt.

Ook als je baby slaapt kan hij hongersignalen afgeven. Hij slaapt minder diep, vertoont zoekgedrag of zuigt op z’n handjes. Als je je kindje vervolgens niet oppakt kan hij wakker worden, steeds onrustiger worden en uiteindelijk gaan huilen. Dat je baby af en toe huilt is natuurlijk heel normaal, maar vaak en langdurig huilen zorgt ervoor dat je baby minder goed drinkt en is slecht voor zijn ontwikkeling. Probeer dus zo snel mogelijk voeding te geven als hij daarom vraagt.

Hoeveel flesvoeding is genoeg?

Ook hier zal je baby zelf aangeven dat hij genoeg gedronken heeft. Verschillende baby’s hebben verschillende behoeften en je kindje zal de ene keer meer willen dan de andere keer.

Gemiddeld kun je zeggen dat een baby zo’n 150 milliliter flesvoeding per kilo lichaamsgewicht per dag nodig heeft. Als je kindje genoeg plast, goed groeit en levendig is zijn dat ook tekenen dat hij voldoende drinkt. Als je baby na een flesje om meer voeding vraagt kun je dat geven, maar geef niet meer dan hij wil drinken.

Hoe vaak en hoelang voeden is ‘normaal’?

Een strak voedingsschema is niet nodig, maar je wilt toch weten wat ‘normaal’ is. In de eerste twee maanden zullen de meeste kinderen zo’n 6 tot 8 keer per dag gevoed willen worden. Daarna bouwen jullie dit rustig af tot 5 keer per dag na 2-3 maanden.

Het geven van flesvoeding duurt meestal niet langer dan 20 minuten. Geef de fles niet langer dan 30 minuten en dring voedsel niet op. Als het voeden langer duurt controleer dan of je wel een geschikte speen hebt en neem eventueel contact op het consultatiebureau.