11 luierhacks die je eerder had willen weten
In de eerste levensjaren van je baby gaan er flink wat luiers doorheen, wel 8.000 voordat hij zindelijk wordt! Luiers zorgen vaak voor ongemakkelijke momenten. Gelukkig zijn er wat handigheidjes die de luiertijd en verschoonmomenten een heel stuk aangenamer kunnen maken. Dit zijn de 11 beste luierhacks die je véél eerder had willen weten!
1. Een goede voorbereiding is het halve werk
Voordat je de gevulde luier in volle glorie blootlegt, is het handig om wat voorbereidingen te treffen. Billendoekjes bij de hand, een schone luier klaargelegd en vrije ruimte waar je later de vieze luier kan neerleggen. Je maakt het jezelf makkelijker om dit na iedere verschoonsessie alvast te organiseren voor de volgende ronde.
2. Afdekken met billendoekjes
Vooral jongetjes hebben de neiging om te plassen zodra de luier open gaat. Om dit te voorkomen, kan je het beste de schaamstreek met een washandje of billendoekje afdekken. Wat ook nog weleens helpt, is met een billendoekje net onder het naveltje wrijven voordat je de luier opent. Omdat het doekje wat koud aanvoelt, is de kans aanwezig dat je kleine plast voordat je de luier verschoont. En hoe meer er in de luier belandt, hoe beter!
3. Het geheim van het rompertje
Ai! Je baby heeft een gezellige explosieluier geproduceerd! Wat doe je dan? Het rompertje kan je in ieder geval heel wat leed besparen. Wist je namelijk dat de zogenaamde ‘enveloppehals’ ervoor zorgt dat je het rompertje naar beneden kan uittrekken, in plaats van het over het hoofdje te moeten trekken? Deze flapjes maken de opening breder, waardoor je je kleine een ‘poepkapsel’ kan besparen. Handig!
4. Een schone luier onder de vieze luier leggen
Een handige tip voor ouders die de verschoontijd zo kort mogelijk willen houden: leg een schone luier open onder je kindje voordat je hem gaat verschonen. Zo heb je gelijk een nieuwe luier tot je beschikking als je de vieze luier wegtrekt. Let er bij een poepluier wel op dat de schone luier niet vies wordt voordat je hem dichtmaakt.
5. Vergeet de antilek-randjes van de luier niet
Denk je de luier goed te hebben vastgemaakt, maar lekt er altijd wat uit? Misschien zitten de antilek-randjes dan niet goed. Het is iets wat je makkelijk vergeet, maar het is belangrijk dat deze flapjes naar buiten gevouwen zitten. In de luier zelf zit ook een randje. Controleer ook extra of deze randjes langs de buitenkant van de billetjes van je kleine zitten. Grote kans dat je hierna geen last meer hebt van lekkende luiers
6. Vaseline smeren
Vaseline is een wondermiddel als je kind vaak ontlasting heeft die aan zijn billetjes blijft plakken. Daarnaast helpt het ook om luieruitslag te voorkomen en genezen. Smeer de billetjes van je baby na elke verschoning in met vaseline (niet te dik) en je hebt geen last meer van plakkende poep!
7. Bouw een dammetje
Door de bovenste rand van de luier zowel aan de voor- als achterzijde naar binnen te vouwen, verklein je de kans op een overstroming. Dit is vooral in de eerste maanden aan te raden, want dan plast je baby vaker en heeft hij dunnere ontlasting. Het is ook een fijne manier om de luier beter op het lijfje van je kleine te laten aansluiten als deze nog net iets te groot is.
8. Beentjes in de lucht
De beentjes van je baby kunnen bij het verschonen een flinke boosdoener zijn. Doordat ze alle kanten op vliegen, kan de ontlasting van je kindje zich verder verspreiden dan de luier. Door de beentjes van je kleine vast te houden, voorkom je dit en zorg je ervoor dat hij stil(ler) blijft liggen. Het is even oefenen om alles met één hand te doen, maar het is de moeite waard. Voordat je het weet, ben je een pro! Let er wel op dat je je baby niet aan zijn enkels omhoog tilt, dat is slecht voor zijn heupen.
9. Haastige spoed is nu eens wel goed
Ja, haastige spoed is zelden goed, maar je activiteiten rondom het aankleedkussen zijn een uitzondering. Het is natuurlijk belangrijk dat de luier goed vastzit, anders verschuif je het probleem naar een later moment, maar je wilt ook niet treuzelen. Zeker niet als je baby erg beweeglijk is. Geen zorgen, voordat je het weet verschoon je een luier met je ogen dicht (bijna, dan) en heb je de klus zo geklaard. Happy billetjes, happy life!
10. Wasbare luiers tegen een poeprug
Iedere baby heeft weleens last van dunne poep. Als een wegwerpluier niet helemaal goed aansluit op je kindje, kan de derrie zomaar langs het ruggetje naar boven glibberen. Een rug vol viezigheid is het gevolg. Wasbare luiers zorgen dat de ontlasting die niet op z’n plek blijft, verderop alsnog door de luier geabsorbeerd wordt. Ideaal dus om de schade beperkt te houden!
11. De luiertool is je beste vriend
Luiers zijn duur! Ze zijn de eerste levensjaren van je baby de grootste kostenpost. Je weet natuurlijk al dat je veel kan besparen door op de aanbiedingen te letten, maar je hebt ook wel betere dingen te doen dan elke week langs alle drogisterijen hoppen om te kijken waar je de goedkoopste luiers koopt. Check daarom voor je gaat shoppen de luiertool voor de actuele luieraanbiedingen. Makkelijk geld overhouden voor leukere dingen!
Auteur Laura Miller-Sijm