Muziek spelletjes met je kindje
Muziek spelletjes zijn een leuke manier om je kindje kennis te laten maken met nieuwe geluiden. Het is niet alleen gezellig om samen muziek te maken, maar het stimuleert ook de cognitieve en emotionele ontwikkeling van je kleine. Hoe kan je muziek al voor de geboorte op een leuke manier introduceren, en waar zijn muziek spelletjes verder goed voor?
Waarom is muziek belangrijk?
Je baby is in de baarmoeder al gevoelig voor geluiden. Hij kan dan nog niet zo goed horen, maar hij herkent wel de kalmerende stem van zijn moeder. Na de geboorte maakt je kleine al onderscheid tussen hoge en lage klanken en de lengte van geluiden. Pasgeboren baby’s zijn daarnaast gevoelig voor ritme, waardoor ze al vroegtijdig kunnen genieten van muziek.
Zelf muziek maken heeft een nog grotere impact dan luisteren naar muziek, omdat het je kindje ook verbanden leert begrijpen. Dat betekent echter niet dat alleen naar muziek luisteren nutteloos is; het draagt ook bij aan zijn ontwikkeling. Je hoeft echter niet de hele dag Mozart aan te zetten met het idee dat je kindje er slimmer van wordt; het maakt niet uit naar welke muziek je kleine luistert.
Muziek stimuleert onze emotionele intelligentie, we kunnen er beter door luisteren en het zorgt voor extra prikkels in de hersenen. Andere voordelen zijn:
- Muziek laat de hersengebieden beter integreren. Zo ontstaan er allerlei nieuwe verbindingen tussen de verschillende hersendelen. Dit heeft een positieve invloed op de creativiteit en verbeeldingskracht van je kleine en het leren lezen.
- Door muziek schijnt je kindje een betere aandachtsboog te krijgen. Ook kan hij problemen makkelijker oplossen.
- Muziek draagt bij aan de ontwikkeling van jonge hersenen, waaronder de taal- en spraakontwikkeling. Dit heeft ermee te maken dat je door muziek – letterlijk – beter leert luisteren.
Muziek spelletjes voor de geboorte
Net zoals een ongeboren baby al de stem herkent van zijn moeder, kan hij ook liedjes herkennen. Luister je tijdens je zwangerschap vaker naar dezelfde playlist? Grote kans dat je baby na de geboorte anders op deze liedjes reageert.
Je kan hierop inspelen door regelmatig hetzelfde liedje te zingen voor je baby in je buik, of de buik van je partner. Denk bijvoorbeeld aan een liedje waarmee je hem later ook in slaap kan wiegen. Je zal zien dat hij hier rustig van wordt.
Muziek spelletjes vanaf de geboorte
Met je pasgeboren baby kan je nog niet zo goed samen muziek maken, maar je kan hem wel al veel met muziek in aanraking brengen. Behalve dat het zijn cognitieve vaardigheden stimuleert, kan het hem ook kalmeren. Denk bijvoorbeeld aan:
- Een muziekmobieltje boven zijn box of bedje ophangen. Je kindje vindt het heerlijk om naar alle bewegingen boven zijn hoofdje te kijken en met de muziek kan hij lekker in slaap doezelen.
- Een rammelaar. Ook al kan je kleine pas rond 4 maanden dingen goed vastpakken, je kan hem al wel entertainen met een rammelaar. Door de rammelgeluidjes stimuleer je zijn luistervaardigheden en later kan hij hiermee ook zijn oog-handcoördinatie verbeteren.
- Een muziekdoosje. Maak van het verschoningsmoment een feestje door bij het aankleedkussen een muziekdoosje neer te zetten, of op te hangen. Je kleine wordt er rustig van en identificeert zo het verschonen met iets leuks.
- Een trappelpiano. Een trappelpiano is een kussen dat je kan bevestigen aan de box. Zo maakt je baby muziek zodra hij met zijn voetjes ertegen begint te trappelen. Later kan je het ook voor hem op de grond leggen, zodat hij met zijn handjes muziek kan maken. Eindeloos vermaak gegarandeerd!
Muziek spelletjes vanaf 6 maanden
Vanaf 6 maanden is je baby een stuk actiever geworden. Hij kan rollen, zitten en misschien al kruipen. Je kindje komt niet alleen meer in beweging, maar hij maakt ook veel meer geluid door te brabbelen. En hij vindt speelgoed dat geluid produceert ook ontzettend interessant! Door muziek spelletjes regelmatig te herhalen, gaat hij ze op een gegeven moment herkennen. Weer een sprongetje in zijn ontwikkeling!
Met deze muziek spelletjes kan je hem op een leuke manier bezighouden en zijn zintuigen prikkelen:
- Babyachtbaan. Bouw een achtbaan in de woonkamer voor je kindje. Laat hem over een (fitness)bal kruipen terwijl je hem vasthoudt en begeleidt, bouw een kruiptunnel met speelgoed en laat hem over kussens racen. Maak er een muzikaal feestje van door hier en daar belletjes en rammelaars op te hangen, of speelgoed met piepjes en geluidjes toe te voegen aan zijn achtbaan. Zo zijn jullie samen actief bezig en wordt hij op een leuke manier geprikkeld door allerlei (nieuwe) geluidjes.
- Zingen én bewegen. Je baby gaat steeds meer verbanden begrijpen, wat je ook tijdens het zingen kan stimuleren. Klap eens in je handjes, blij, blij, blij! Een paar keer herhalen en hij klapt de volgende keer zo met je mee! Dat is niet alleen beregezellig, maar het draagt ook bij aan zowel zijn cognitieve en emotionele als zijn taal- en motorische ontwikkeling.
- Keukengerei. Haal wat (oude) potten, pannen en schalen uit de kast en bouw een drumstel voor je kleine trommelaar. Geef hem een paar houten pollepels waarmee hij lekker kan tikken. Laat hem ook zien hoe verschillende potten en pannen anders klinken en doe voor hoe je in een ritme slaat.
- Muziek tijdens de maaltijden. Vanaf 6 maanden zit je kindje vaker bij jullie aan tafel. Combineer zijn eetmoment met muziek, bijvoorbeeld door tijdens de lunch kinderliedjes op te zetten. Zo associeert hij het eten met iets leuks én heb je gelijk muziek geïntegreerd in zijn dag.
Muziek spelletjes vanaf 1 jaar
Je kleine muzikant is rond zijn eerste verjaardag al behoorlijk bezig om de wereld om hem heen verder te ontdekken. Hij wordt een echte peuter en dat betekent zelf doen, maar wel met mama/papa in de buurt! Samen spelen met spelletjes waarmee je hem kan uitdagen om dingen zelf te ontdekken, wordt nog belangrijker. Behalve hem een muziekinstrument als een trommel, tamboerijn of xylofoon als verjaardagscadeau te geven, kan je denken aan de volgende muziek spelletjes:
- Verbanden leggen. Het koppelen van muziek aan een bepaald moment op de dag, helpt je kindje verbanden te leggen en te begrijpen. Zing bijvoorbeeld elke avond een liedje voor het slapen gaan. Of zing een liedje voor het avondeten. Smakelijk eten, smakelijk drinken, hap, hap, hap! Je kindje kan zo beter begrijpen wat er gebeurt en gaat het sneller leuk vinden.
- Peuterhandtas. Als jullie samen op pad gaan, draag je waarschijnlijk al een luiertas voor je kindje met je mee. Heb je nog ruimte over? Neem dan een tasje mee met allerlei leuke voorwerpen die ritselen, rinkelen en geluid maken. Eenmaal aangekomen op jullie bestemming kan je kindje de tas openritsen en ontdekken wat er allemaal in zit. Benoem wat het is en welk geluid het maakt. Een doosje met pepermuntjes, schudden maar! Welk geluid is dat? Rinkel, rinkel, rinkel!
- Samen dansen. Bij muziek hoort natuurlijk beweging. Zodra je kindje kan staan of lopen, kan je met hem dansen. Pak hem bij zijn handjes vast en laat jullie heupen lekker swingen op het ritme van de muziek. Of til hem op en tover de woonkamer om tot een ware dansvloer. Het maakt niet uit als je zelf geen moves like Jagger hebt, je kindje geniet al van jullie momentje samen én leert zo verschillende ritmes te herkennen.
- Kinderliedjes levendig maken. Breng een kinderliedje tot leven, door de voorwerpen, dieren of kleuren waar jullie over zingen te laten zien. Pak zijn speelgoeddieren er bijvoorbeeld bij als je het liedje Op de kinderboerderij gaat zingen, of zijn speelgoedbus als je De wielen van de bus zingt. Zo leert je kindje sneller welke geluiden bij welke voorwerpen en dieren horen.
Zo zie je maar; onbewust heb je waarschijnlijk al veel muziek en verschillende klanken geïntroduceerd in het dagelijkse leven van je kindje. Samen muziek maken moet vooral leuk zijn, dat het ook bijdraagt aan de cognitieve en emotionele ontwikkeling van je kleine trommelaar is een mooie bijkomstigheid!
Auteur Laura Miller-Sijm
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app