40 weken zwanger

De uitgerekende datum en losse schedelplaten

De ontwikkeling van de embryo na 40 weken zwanger

Spannend, dit is dé week van je uitgerekende datum! Zou het kloppen? Heb jij je baby deze week eindelijk in je armen? Het is hoe dan ook een spannende week! Na 40 weken zwangerschap bestaat de schedel van je baby nog uit ‘losse platen’. Gelukkig maar, want dat is erg handig tijdens de bevalling…

Je baby is zo groot als een..

50,8 cm 3400 gram
  • zo groot als een pompoen
  • zo zwaar als een angorakonijn
  • de foetushouding is zijn favoriete houding

Je bent nu..

Uitgerekende datum is tussen 13 en 19 mei
  • 280 tot 286 dagen zwanger
  • in je negende maand
  • in het derde trimester

Je baby in week 40 van je zwangerschap

De schedel van je baby bestaat in week 40 van je zwangerschap als het ware uit ‘losse platen’. Dat is best een prettig idee als je bedenkt waar dat hoofdje doorheen moet… De losse platen kunnen iets over elkaar schuiven wanneer je baby’s hoofdje door je geboortekanaal gaat. Scheelt toch weer wat!

Vlak na de geboorte kan je baby nog niet heel goed zien. Hij ziet jou nog erg wazig. Je stem herkent hij waarschijnlijk wel gelijk, die heeft hij in de baarmoeder immers al vaak gehoord. De foetushouding blijft ook buiten de baarmoeder zijn favoriete houding. Het duurt nog even voordat je kleine doorheeft dat hij dan meer ruimte heeft! Daarnaast voelt deze houding vertrouwd en veilig voor je baby.

Je weet inmiddels een klein beetje wat je tijdens de bevalling kan verwachten, maar het is ook wel prettig om nu al te weten wat je kan verwachten in de momenten vlak na de geboorte van je kindje. Direct na zijn geboorte wordt je baby namelijk al onderworpen aan een test, de Apgar-score. De uitslag van de Apgar-score geeft inzicht in de gezondheid van je baby. Na 5 en na 10 minuten wordt de test herhaald.

Jij in week 40 van je zwangerschap

Vrouw van 40 weken zwanger is nog niet bevallen

Aan het eind van de 40e week van je zwangerschap ben je aanbeland bij je uitgerekende datum. Dit betekent niet dat je per definitie op die dag bevalt. Sterker nog, minder dan 5% van de vrouwen bevalt precies op de uitgerekende datum. De kans is dus groter dan 95% dat je op een andere dag bevalt. Het kan zelfs nog twee weken duren. Probeer je geduld te bewaren, er is, alle bakerpraatjes ten spijt, bijna niets dat je zelf kan doen om de bevalling op te wekken. Seks hebben met partner kan bijdragen, ja écht, maar of je daar nu nog zin in hebt…

Toch komt de bevalling nu steeds dichterbij. Heb jij in je geboorteplan opgenomen of je pijnbestrijding wilt tijdens de bevalling? Je hebt hiervoor verschillende opties. Pijnbestrijding is doorgaans alleen mogelijk bij een ziekenhuisbevalling, houd hier rekening mee. Toch heb je ook bij een thuisbevalling natuurlijke vormen van pijnbestrijding en alternatieve vormen van pijnbestrijding.

Veiligheid van baby wordt beschermd door traphekje

Is jouw huis babyproof?

De veiligheid van je baby is natuurlijk erg belangrijk. Helaas zitten ongelukjes in een klein hoekje! Op deze pagina vind je de handigste veiligheidsproducten om in huis te halen.

Lees meer >

Tip bij 40 weken zwanger

40 weken zwanger, vrouw leest boek en ontspant

Dat je nu hoogzwanger bent is een understatement. Alle voorbereidingen op de komst van je baby zijn als het goed is getroffen. De eventuele last minute klussen kan je partner mooi doen. Jij hebt je rust verdiend. Geniet nog even van je buik (je gaat hem straks stiekem toch een beetje missen!), kijk een film, lees een boek en relax!

Volgende week

41 weken zwanger

De uitgerekende datum voorbij en leuke activiteiten

Naar 41 weken zwanger