Baby 16 weken oud

Hap, hap…smak, smak!

Baby van 16 weken oud ligt op zijn buikje en kijkt in camera

De afgelopen weken bestond het dieet van je kleine uit melk, melk en nog eens melk. Maar nu je baby 16 weken oud is, kan je binnenkort voorzichtig beginnen met het introduceren van andere voeding. Door deze oefenhapjes went hij alvast aan andere smaken en structuren dan melk, en jij ontdekt alvast wat hij lekker vindt. Hoe is het eigenlijk met je seksleven? Die onzekerheid over je vagina is helemaal niet gek, maar nergens voor nodig!

Mijlpalen baby

  • Ontwikkelt een eigen willetje
  • Verliest zijn grijpreflex
  • Rolt van zijn buik of rug op zijn zij en terug
  • Toont mogelijk interesse in jouw eten

Wist je dat...

…je baby zijn eigen gewicht vlak na de geboorte een aantal uur achter elkaar kan dragen? Dit komt door de aangeboren grijpreflex.

Ontwikkeling baby 16 weken

Baby van 16 weken oud krijgt zijn eerste hapjes

Je kleine is alweer bijna 4 maanden oud. Je kan volgende maand dan ook beginnen met de eerste hapjes. Deze oefenhapjes zijn eigenlijk niet meer dan een paar lepeltjes van een papje groente of fruit. Zo kan je baby alvast aan andere structuren en smaken wennen dan melk. De oefenhapjes vervangen borst– of flesvoeding nog niet. Met ‘echte’ maaltijden kan je beter nog even wachten tot hij tussen de 6 en 8 maanden oud is.

Hou jij niet van prakjes en wil jij je kleine volledig de controle geven? Dan is de Rapley-methode misschien wat voor jou. Met deze methode geef je je baby direct vast voedsel (geen prakjes of voorgesneden stukjes) en geef je hem de vrijheid het voedsel zelf te ontdekken. Houd er rekening mee dat je hier pas mee kan beginnen als je kleine 6 maanden oud is.

Jouw leven met een baby van 16 weken oud

Moeder van baby van 16 weken oud wordt gek van ongewenste adviezen

Je bent de laatste tijd weer wat vaker onder de mensen. Dat is natuurlijk hartstikke gezellig, maar brengt ook de nodige irritaties met zich mee. Ongewenste adviezen zijn jou vast niet onbekend! “Als ik jou was zou ik…”, “Je moet echt nooit…” of “Het beste voor je baby is…”. Adem diep in, en adem uit. Ene oor in, andere oor weer uit. Probeer te bedenken dat iedereen het goed bedoelt en het beste met je voorheeft. Haal de bruikbare tips eruit en doe verder vooral lekker wat jij denkt dat het beste is. Twijfel je over bepaalde dingen en kom je niet verder met de tips van opa en oma? Vraag dan advies op het consultatiebureau of bij je arts.

Hoe is het inmiddels met je seksleven? Veel vrouwen zijn na de geboorte van hun kindje onzeker over hun vagina. Dit hoeft absoluut niet! Het is normaal dat je vagina na de bevalling wat groter is dan daarvoor. Of hij weer helemaal terugkeert naar het ‘pre-bevallingsformaat’ hangt af van verschillende factoren. Zo is het genetisch bepaald, maar zijn ook de grootte van je kindje tijdens de geboorte, het aantal kinderen dat je gebaard hebt en het trainen van je bekkenbodemspieren van invloed op het herstel. Het trainen van je bekkenbodemspieren heeft overigens nog steeds veel nut: hiermee kan je incontinentie op latere leeftijd voorkomen.

Je vagina kan na de bevalling ook juist strakker zijn dan je gewend bent. Het is mogelijk dat je te strak gehecht bent, bijvoorbeeld na een episiotomie of ruptuur. Het litteken kan tijdens seks gevoelig zijn in het begin, maar meestal wordt de huid vanzelf weer wat soepeler. Na een paar keer proberen rekt deze weer mee. Door de verandering van je hormoonbalans kan je vagina ook droger zijn dan normaal. De natuur een handje helpen met glijmiddel is dan wel zo prettig. Blijft het bij jou pijn doen tijdens de seks? Dit zou niet zo moeten zijn. Zoek dan hulp en neem contact op met je huisarts. Deze kan je doorverwijzen naar een gynaecoloog.

100% Pindakaas voor je kindje

Eet je baby al de eerste hapjes? Het Voedingscentrum raadt aan om baby’s tussen 4 en 6 maanen af en toe 100% pindakaas te geven, om de kans op pinda-allergie eventueel te verkleinen. Tip: je kan het ook (af en toe) door een hapje roeren.

Lees meer

Doen met je baby van 16 weken oud

Baby-van-16-weken-oud-rolt-om-naar-speeltje

Vindt jouw kleine omrollen lastig? Dan kan je hem hierbij helpen. Leg je baby op zijn buik en leg een speeltje naast zijn hoofdje, net buiten zijn bereik. Hij zal het proberen te pakken en rolt misschien pardoes naar het speeltje toe! Je kan hem extra helpen door zijn onderlijfje voorzichtig de goede richting op te draaien. Als hij een beetje op zijn zij ligt, kan je zijn hoofdje met twee vingers lichtjes van de grond heffen. Dan draait zijn bovenlijfje meestal vanzelf mee en krijgt hij een idee hoe de beweging in elkaar steekt. Rol hem vervolgens rustig verder tot hij de rand van het kleed bereikt. Je baby vindt het namelijk erg leuk om de wereld vanuit een ander perspectief te bekijken.

Volgende week

Baby 17 weken oud

Sabbeltenen en filet americain

Baby 17 weken oud