Ervaringsexperts
Baby eet babyvoeding hapje

Als ouders wil je het beste voor je baby, ook met zijn voeding. Maar altijd vers koken lukt niet iedereen. Babyvoeding uit potjes kan gemakkelijk zijn als je weinig tijd hebt of als je op pad bent. Zo krijgt jouw kindje alle voedingsstoffen binnen die hij nodig heeft. Geef jij je kleine weleens babyvoeding uit potjes of niet? En waarom wel of niet? Dit vinden jullie.

Forumvraag:
Geven jullie je kindje babyvoeding uit potjes? En waarom wel of niet?

Ook je mening geven? Praat mee over dit onderwerp >>

Wel of geen babyvoeding uit potjes: dit doen jullie

1. Gemakkelijk voor nood en onderweg

Ik heb altijd het meeste eten zelf gemaakt, maar voor nood en onderweg is babyvoeding uit potjes handig. Door het zelf te maken krijgt mijn kind veel verschillende smaken en vitamines binnen. De potjes fruit bevatten vooral appels en de potjes warme maaltijden veel wortel. Hierdoor zal het niet mijn eerste keus zijn om alleen kant-en-klare potjes babyvoeding te geven. Plus: in sommige fruitpotjes stoppen ze ook geconcentreerde appelsap. Dat lijkt mij vooral veel suiker. Ik weet niet of dit nog steeds zo is, maar dat wil ik niet.

Mijn dochter krijgt zelfs nu ze 2 jaar is af en toe nog een potje als ze niks wil weten of ziek is. Er is 1 potje dat ze nog steeds lekker vindt en dat meestal wel eet.
– Melanie Way


Download de 24Baby App nu!

Download nu de 24Baby App en volg de ontwikkelingen van je baby, word lid van je geboorteclub en praat mee op het forum.

Download de app >>

2. Persoonlijke voorkeur

Ik heb in het begin alles vers gemaakt voor mijn baby, maar ze moest hier niks van hebben. Ik heb alles gemaakt wat je maar kan bedenken, maar ze vond het echt niks. Babyvoeding uit potjes gingen er wel heel goed in. Dus ja, toen ben ik maar overgestapt op potjes. Daar is echt niks mis mee! Er zitten in babyvoedingpotjes misschien wel nog meer vitamines dan je eigen doorgekookte prakje.

Mijn advies: als je het leuk vindt hapjes te maken: zeker doen. Maar als je baby het niks vindt, voel je dan niet schuldig om over te stappen op een potje.
-Peetje12345

3. Precies weten wat je baby binnenkrijgt

Ik heb altijd alle groente- en fruithapjes zelf gemaakt. Beide hapjes kan je in de koelkast bewaren en eventueel zelfs invriezen. Als ik weg ging, nam ik altijd gewoon een bakje mee. Mijn zoontje vindt dit ook lekkerder dan uit een potje. Ook vond ik het zelf fijn om te weten wat hij precies binnenkrijgt.
– R.mse

4. Pinda-allergie

Mijn zoontje van 1,5 jaar heeft tot zijn 1e verjaardag potjes gehad. Dit had te maken met zijn pinda-allergie. Zo wisten wij zeker dat er geen pinda(sporen) in zijn eten zou komen. Verder raadde zijn diëtist dit ook aan. Ik weet niet wat we bij de volgende gaan doen. Ik denk zelf maken, maar ik ben zeker niet tegen potjes.
– Sojaboon

5. Gebruik kookboeken

Het boek Opperdepop kookboek is echt een aanrader voor als je zelf niet van potjes houdt, zoals ik. In het boek staan superleuke, makkelijke recepten per leeftijd.

Ik maakte ook altijd zelf bouillon en vroor het dan in in ijsblokjesbakjes. Heel handig om mee te koken en nog zoutloos ook.
– Més

6. Thuis eten wij altijd vers

Mijn voorkeur gaat niet uit naar potjes. Ik eet zelf ook alles vers, dus waarom mijn kleine meid niet? Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik misschien nog van gedachten kan veranderen. Een potje kan makkelijk zijn, zeker voor onderweg.
– Lisanne08

7. Stikken in verse babyvoeding

Op de crèche kreeg mijn zoontje altijd verse hapjes en thuis babyvoeding uit potjes. Ik heb er bewust voor gekozen om thuis potjes te geven, omdat hij een paar keer bijna is gestikt tijdens het eten. Gelukkig hebben mijn man en ik beide ‘Levensreddend handelen bij baby’s en kinderen’ gevolgd. Daarom ben ik 100% overgestapt op potjes. Ik wou het niet riskeren dat ik toch weer een stukje over het hoofd had gezien. Ik heb mijn zoontje babyvoeding uit potjes gegeven tot ongeveer 10 maanden. Vanaf toen begon hij met kauwen. Wij hadden het nog wel even aan de kinderarts gevraagd en die stond er 150% achter.

Mijn oudste at altijd vers mee en bij haar heb ik gelukkig nooit zoiets meegemaakt. Zij kon vrij snel en goed vast voedsel eten.
– Lori

8. Makkelijke eter

Onze dochter wordt volgende week 1 jaar en heeft nog nooit eten uit een potje gegeten. Ook wij vonden het een fijn idee dat we precies zelf konden bepalen wat wij haar te eten gaven. Eerst groentehapjes en later ook fruithapjes, vlees, vis en smoothies. Verse babyhapjes zijn gemakkelijk te maken en het kost niet veel tijd.

Voor ons is het misschien makkelijk praten, omdat onze dochter een hele goede eter is en vrijwel alles lust. Sinds zij 9 maanden oud is eet zij met ons mee. Ik deed even de staafmixer erin en klaar. Nu is dat niet meer nodig, omdat ze al wat ouder is en meer tandjes heeft. Ik hoop dat het met ons tweede kindje ook zo kan.
– Jeep

9. Gevarieerd eten is belangrijk

Wij willen zelf babyhapjes gaan maken voor mijn kleine. Ik heb al een leuk babykookboek aangeschaft en zal daar vast leuke en lekkere dingen uithalen. Ik sluit niet uit dat er ook af en toe een potje gegeven zal worden voor onderweg. Wij willen graag een gezonde start voor ons kindje en in kant-en-klare potjes zitten toegevoegde stoffen die wij onnodig vinden. Daarnaast ben ik van mening dat het erg gepureerd is en veel wortels bevat. Ik vind het belangrijk dat mijn kind gevarieerd en gezond eet, maar ook met verschillende smaken en structuren in aanraking komt.
– Coco88

De rol van vaste voeding bij je baby

Vanaf ongeveer 6 maanden gaat vaste voeding een belangrijke rol spelen in het voedingsschema van je baby. Vanaf dat moment gaat hij meer vaste voeding binnenkrijgen en minder melk drinken. Na een tijdje veranderen de oefenhapjes zelfs in kleine maaltijden. Er zijn een aantal dingen waarop je kan letten bij het kopen van babyvoeding uit potjes. Daarnaast zijn er een aantal voedingsmiddelen die je je baby beter nog niet kan geven.

Waar kan je op letten bij het kopen van babyvoeding uit potjes?

Je baby heeft de voorkeur voor een zoete smaak, dus een fruithapje gaat er meestal wel in. Aan de verschillende smaken van groente moet je baby vaak wennen. Hij moet dit leren eten. Probeer groentehapjes en fruithapjes af te wisselen. Begin je alleen met zoete fruithapjes, dan kan de overgang naar groentehappen lastig zijn voor je kleine.

Het advies is om op tijd te beginnen met het geven van groente- en fruithapjes. De meeste baby’s zijn tussen de 4 en 6 maanden klaar voor hun eerste hapjes. Is jouw kleine toe aan vaste voeding? Dan kan je beter niet gelijk starten met gemengde smaken. Begin liever met groentehapjes waar één smaak in zit, bijvoorbeeld alleen wortel. Pas wanneer je baby gewend is aan losse smaken, kan je hem gecombineerde babyhapjes voorschotelen.

Wat kan je baby beter niet eten en drinken? Je baby mag bijna alle gezonde producten eten die jij ook eet of drinkt. Er zijn wel een aantal producten die je hem beter nog niet kan geven. Je kan hierbij denken aan voedingsmiddelen, zoals zoete producten en toegevoegde suikers, rauw vlees of rauwe vis en zoete drankjes zoals sap, siroop en diksap. Let ook op producten die kunnen zorgen voor verstikking.

Babyhapjes zelf maken

Je kan ook zelf aan de slag met het maken van babyhapjes. Dit kunnen groentehapjes, fruithapjes of andere hapjes zijn met producten uit de schijf van vijf. Na het maken van de hapjes kan je één portie afgedekt in de koelkast bewaren voor de volgende dag. De overige hapjes kan je bewaren in diepvrieszakjes of doosjes en invriezen. Je kan de hapjes ook in een bakje voor ijsblokjes doen. Het is wel belangrijk dat je de ijsblokjeshouder goed afsluit. Schrijf vervolgens de datum erop en wat erin zit. Als de hapjes zijn ingevroren zijn ze 3 maanden houdbaar.