Baby in slaapzak

Je pasgeboren baby blijft netjes onder een lakentje op zijn rug liggen, maar er komt een moment dat hij begint te draaien en woelen in bed. Een baby slaapzak is dan een handig middel om je kindje lekker warm te houden én veilig te laten slapen.

Waarom een baby slaapzak?

Slapen in een baby slaapzak is een veilige en comfortabele manier van slapen voor je kleine. In de eerste weken is een lakentje en dekentje ook prima, maar zodra je kindje beweeglijker wordt, kan hij zijn hele bed al slapend door schuiven. Voor je het weet tref je hem ondersteboven bij het voeteneinde aan!

Dit kan voor minder praktische en onveilige situaties zorgen. Hij kan zich blootwoelen of juist onder de deken kruipen, wat tot een adembelemmering kan leiden. Geen fijn idee! Een slaapzak voor je baby heeft een aantal voordelen ten opzichte van een lakentje en dekentje:

 • Je baby kan niet met zijn hoofdje onder het beddengoed terechtkomen, waardoor je ademproblemen voorkomt.
 • Je baby rolt minder makkelijk om van de rug naar de buik, wat veilig is in verband met het risico op wiegendood in buikligging.
 • Je kindje kan zich niet blootwoelen en het daardoor koud krijgen.
 • Is je kleine een klauteraar? Een slaapzak zorgt ervoor dat hij minder makkelijk uit bed kan klimmen. Zo voorkom je een nare val.

Wanneer mag je baby in een slaapzak?

In principe mag je baby vanaf de geboorte al in een slaapzakje slapen. Je kan hem dus gerust in een slaapzak leggen op het moment dat je denkt dat hij daar baat bij heeft, omdat hij zijn hele bedje door ‘wandelt’ of steeds de dekens wegtrapt. Let er wel goed op dat je bij de aanschaf van een baby slaapzak de juiste maat koopt.

Heerlijk zachte slaapzakjes met de leukste printjes koop je hier >>

Het belang van de juiste maat

Een goede maat baby slaapzak is erg belangrijk voor je kleine actieveling. Bij een te grote maat kan je kindje in de slaapzak wegzakken, vooral als de nekopening en de armsgaten te groot zijn. Je krijgt dan alsnog hetzelfde effect als wanneer hij onder een deken terecht zou komen. Een te kleine slaapzak is ook niet fijn, want dit beperkt de bewegingsruimte voor zijn beentjes en zit niet comfortabel.

Maar welke maat moet je dan kopen? Veel winkels gebruiken voor slaapzakken een iets andere maataanduiding dan voor babykleding. Soms worden wel dezelfde maten als kleding gebruikt, maar de maatmarges zijn dan vaak wat ruimer, bijvoorbeeld 50/62 en 68/80. Wel zo fijn, want je baby groeit hard en zo doet hij wat langer met zijn slaapzak dan hij met een gemiddeld truitje doet.

Grofweg kan je de volgende indicaties voor de maat aanhouden:

Leeftijd baby Lengte baby Maat slaapzak
0-3 maanden 50-60 60 cm of 50/62
3-6 maanden 60-70 70 cm of 68/80
6-12 maanden 70-80 80 cm of 68/80
12-18 maanden 80-90 90 cm of 86/104
18-24 maanden 90-110 110 cm of 86/104

Elk kindje groeit echter anders en soms valt je kleine niet precies in de maatverdeling of valt de slaapzak groter of juist kleiner uit. Controleer daarom na aanschaf goed hoe de slaapzak bij jouw baby zit.

Kan je de slaapzak niet over het hoofdje krijgen zonder de rits te openen (dit zie je gauw genoeg, dus je hoeft niet aan je baby te sjorren)? Dan is de hoofdopening de juiste maat. Kan je daarnaast ongeveer 2 vingers tussen de armsgaten krijgen en kunnen de armpjes niet gemakkelijk terug in de mouw zonder de slaapzak open te maken? Dan zijn ook deze goed. Check!

Soorten baby slaapzakken

Babyslaapzakken zijn er in allerlei soorten. Het belangrijkste onderscheid is op basis van het seizoen. Omdat een goede (omgeving)temperatuur essentieel is voor je baby, is het goed om een slaapzak te gebruiken die bij het seizoen past.

Baby slaapzak zomer
Jollein via bol.com

Zomerslaapzak

In de zomer kan de temperatuur in huis behoorlijk oplopen. Door een zomerslaapzak te gebruiken ligt je baby koel te slapen, zonder dat je alles open hoeft te zetten en hij mogelijk kou vat. Een zomerslaapzak is niet gewatteerd en heeft vaak mouwen die je kan afritsen.

Baby slaapzak winter
Taftan via bol.com

Winterslaapzak

Een winterslaapzak zorgt ervoor dat je baby er in de winter warm bij ligt. Deze is gewatteerd, ook in de mouwen. Vaak kunnen de mouwen afgeritst worden om de voor- en najaarsperiode te kunnen overbruggen.

baby slaapzak 4 seizoenen
Hema

Vierseizoenenslaapzak

Een vierseizoenenslaapzak kan het hele jaar door gebruikt worden. Dit komt doordat deze variant een binnen- en buitenvoering heeft en hierbij de mouwtjes altijd afritsbaar zijn. Voor de zomerperiode gebruik je alleen de binnenvoering zonder mouwtjes en voor de winter hijs je je baby in het totaalpakket.

Temperatuur en een slaapzak voor je baby

Het is dus goed om erop te letten welke slaapzak je in welk jaargetijde gebruikt. Maar ook de temperatuur in de babykamer bepaalt je keuze. Een ideale temperatuur voor het kamertje van je baby is tussen de 16 en 18 graden. In de eerste 6 à 8 weken mag het zelfs nog wat warmer zijn, namelijk 20 graden. Je kan controleren of je baby het niet te warm of te koud heeft door in zijn nekje te voelen. Voelt dit aangenaam warm en niet klam, dan zit je goed met je keuze.

Waar voldoet een veilige en fijne baby slaapzak aan?

Er zijn honderden verschillende slaapzakken op de markt. Hoe weet je nu dat je een fijn en veilig exemplaar in handen hebt? Gelukkig zijn de meeste slaapzakken wel geschikt. Je baby slaapzak is veilig en comfortabel wanneer hij voldoet aan de volgende punten:

 • Sluiting. De sluiting van de baby slaapzak bestaat uit een rits, niet uit knopen. Knopen kunnen loslaten en voor verstikkingsgevaar zorgen. Het beste is een rits die naar beneden toe sluit, zodat je kindje niet gemakkelijk zelf de rits opent en de halsopening zo vergroot.
 • Juiste maat. Zoals hierboven beschreven is een goede maat onmisbaar voor het veilig gebruik van een baby slaapzak.
 • Wijde uitloop. De zak rondom de benen is wijd genoeg om een kikkerstand van de benen mogelijk te maken. Dit is goed voor de heupontwikkeling.
 • Materiaal. Het materiaal waar de slaapzak van gemaakt is, is ademend. Dit is nodig, omdat je kindje dan zijn overtollige warmte kwijt kan. Met een katoenen slaapzak zit je eigenlijk altijd goed.
 • Armsgaten. De baby slaapzak bevat armsgaten. Klinkt logisch, maar er zijn ook varianten op de markt zonder armsgaten. Deze dienen om de beweging van je baby te beperken als hij onrustig is en zichzelf wakker houdt met zijn armbewegingen. Vanaf 3 maanden is dit echter ongewenst, omdat je baby op zijn buik kan rollen en dan niet makkelijk meer terugkomt in de veilige rugligging.
 • TOG-waarde. De TOG-waarde (Thermal Overall Grade) is een maat die aangeeft in welke mate een product lichaamswarmte vasthoudt. Deze waarde is prettig om te weten, omdat te veel lichaamswarmte vasthouden tot warmtestuwing kan leiden. Idealiter heeft een zomerslaapzak een TOG van 0,3-1,0 en een winterslaapzak een TOG van 2,5-3,0.

Speciale baby slaapzakken

Elk kindje groeit anders, maar elk kindje ís ook anders. Om ieder kindje in een baby slaapzak te kunnen laten slapen, zijn er ook speciale slaapzakken:

baby slaapzak voor baby met heupdysplasie
Kiek Hip Wear

Voor kindjes met heupdysplasie. Baby’s met heupdysplasie worden behandeld met een spreidbroek, waardoor ze niet meer in een gewone baby slaapzak passen. Gelukkig zijn er verschillende baby slaapzakken op de markt speciaal voor deze kindjes. Dankzij een extra breed uitlopende onderkant kunnen ook zij comfortabel slapen.

Baby slaapzak grote maat
Baby inn

Voor grote kindjes die nog een slaapzak nodig hebben. Sommige peuters hebben erg veel moeite om van een slaapzak naar een dekbed te gaan, of misschien zijn er medische redenen waarom je kindje beter in een slaapzak kan slapen. Voor deze slaapzakliefhebbers zijn er ‘baby slaapzakken’ in grote maten.

Tips voor het gebruik van een baby slaapzak

Hoe ingewikkeld kan het zijn, denk je wellicht. Toch zijn er nog een aantal dingen handig om aan te denken wanneer je kiest voor een baby slaapzak.

 • Was de slaapzak regelmatig. Net zoals je het beddengoed regelmatig wast, is het ook hygiënisch om de babyslaapzak regelmatig te wassen. Zorg ervoor dat je er 2 hebt, dan is er altijd eentje schoon en droog.
 • Slaapzakcheck. Controleer de baby slaapzak met enige regelmaat op loslatende stiksels, losse draadjes kunnen de kleine vingers van je kindje afknellen. Bij nylon stiksel moet je hier extra op bedacht zijn.
 • Overig beddengoed. Bij het gebruik van een baby slaapzak is ander beddengoed zoals een lakentje of dekentje vaak overbodig en te warm. Een dunne slaapzak zou je eventueel nog wel met een lakentje kunnen combineren, maak het lakentje dan wel kort en strak op.
 • Geen slaapzakriem. Sinds juli 2004 zijn slaapzakriemen door de Voedsel en Waren Autoriteit uit de handel genomen, omdat baby’s hierin verstrikt raakten. Een slaapzakriem om je kindje vast te leggen in bed is dus gevaarlijk. Wil je je onrustige baby toch beperken in zijn beweging, kies dan liever voor een veilige inbakermethode.
 • Slaapkleding. Pas de slaapkleding van je kleine aan op de temperatuur en combineer het met zijn slaapzak. Is het erg koud, gebruik dan een wat warmere pyjama en romper onder zijn slaapzak. Valt het mee, dan kan een dunne pyjama of zelfs alleen een romper genoeg zijn.