Pasgeboren baby met baby acné

Direct na de geboorte zien de meeste baby’s er bepaald niet uit als fotomodellen - al zal jij daar als moeder anders over denken. En net als het hoofdje een beetje begint ‘bij te trekken’, komt het gezicht ineens onder de puistjes te zitten. Die hoort je kindje toch pas in de puberteit te krijgen? Nee dus… baby acne!

Binnen enkele weken na de geboorte krijgen veel baby’s pukkeltjes in het gezicht, die lijken op jeugdpuistjes. Dit verschijnsel heet baby acne (ook wel acne infantum of acne neonatorum).

Oorzaak baby acne

De puistjes in het gezicht van je pasgeboren baby worden veroorzaakt door hormonen. Anders dan veel mensen denken, komen deze hormonen niet in het lichaam van de baby door het drinken van borstvoeding. Het ‘kwaad’ is al geschied in de baarmoeder.

Via de navelstreng stond je baby tijdens de zwangerschap in contact met jouw bloedbaan. De hormonen die op deze manier zijn doorgegeven, blijven na de geboorte nog een aantal weken in het lichaam van je kindje aanwezig.

De pukkeltjes die hiervan het gevolg zijn, zijn eigenlijk kleine verstoppingen van de poriën door een opeenhoping van talg. Omdat het talg (huidsmeer) niet afgevoerd kan worden, raken de talgklieren soms ontstoken. Meestal ontstaan de pukkeltjes bij je baby binnen twee tot vier weken na de geboorte.

Baby acne behandeling

De puistjes zijn volkomen onschuldig. Toch vinden veel ouders ze niet bepaald mooi. Tegen baby acne kun je echter helaas niets doen. Maar wees gerust: in veruit de meeste gevallen verdwijnen de puistjes binnen enkele weken vanzelf.

Weersta tot die tijd de aandrang om de pukkeltjes uit te knijpen, met middeltjes te gaan behandelen of het gezicht van je baby te wassen met zeep. Het herstellend vermogen van een babyhuid is enorm groot. Toch is het beter om er zoveel mogelijk vanaf te blijven. Zo voorkom je dat er littekens ontstaan. Mocht er toch sprake zijn van littekens, dan zullen deze meestal vanzelf vervagen. Dit kan echter jaren duren.

Een ander soort baby acne: ENT

Zien de puistjes er anders uit dan ‘gewone’ (jeugd)puistjes en zitten ze ook in de hals en op de schouders (of over het hele lichaam)? Dan is er mogelijk sprake van een ander soort baby acne, namelijk erythema neonatorum toxicum (ENT). ENT is te herkennen aan de lichtgele of witte bultjes die vast aanvoelen. Het is, net als de ‘gewone’ baby acne, onschuldig.

De precieze oorzaak van ENT is niet bekend. Wel staat vast dat het niet wordt veroorzaakt door overgevoeligheid voor een bepaalde soort babyolie of -crème of (borst)voeding. In veruit de meeste gevallen hoeft er niets tegen ENT te worden gedaan en verdwijnt het binnen een week vanzelf. Heel soms houdt ENT enkele maanden aan. Ook dan is er niks aan de hand.

Wanneer naar de huisarts?

Beide vormen van de hiervoor beschreven baby acne zijn onschuldig. Twijfel je of het wel acne is op de huid van je baby? Dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Dit is zeker aan te raden als er rond de neus en mond van je kindje gele korsten ontstaan (dit is mogelijk krentenbaard) of als je met vocht gevulde blaasjes ziet van verschillende grootte.

Krijgt je baby plotseling over het hele lichaam vlekjes en heeft hij enkele dagen geleden koorts gehad? Dan is er mogelijk sprake van de zesde ziekte. Bij een normaal verloop hiervan is het niet nodig om je huisarts te raadplegen.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app