Luieruitslag bij je baby
Luieruitslag is één van de meest voorkomende babykwaaltjes. Bijna elke baby krijgt hier wel een keer mee te maken. Gelukkig is het onschuldig en meestal gemakkelijk te verhelpen. Toch kan je baby er flink last van hebben. Wat is het precies en hoe kan je luieruitslag behandelen?
Wat is luieruitslag?
Bijna elke ouder komt het weleens tegen bij het openen van de luier: vurige rode billetjes. De huid rondom de billen van je baby is geïrriteerd, rood, schraal en soms zelfs wat kapot. Er kunnen open, vochtige plekken en blaasjes zichtbaar zijn. Vaak is de uitslag ook zichtbaar op de binnenkant van de bovenbenen.
Je baby’tje heeft last van luieruitslag. Dit kan jeuk en pijn veroorzaken. Je merkt het aan je kindje doordat hij prikkelbaarder kan zijn, veel kan huilen en mogelijk minder eetlust heeft.
Zo verzacht je rode billetjes en luieruitslag bij je baby
Een huilend kindje bij het verschonen is hartverscheurend. Rode billetjes, een schrale huid en luieruitslag kunnen je baby veel last geven. Door de tere huid goed te verzorgen, verzacht en bescherm je deze. Voor een blije, pijnvrije baby!
Oorzaken
Luieruitslag, ook wel luierdermatitis genoemd, heet niet voor niks zo. De oorzaak heeft namelijk alles met de luier zelf te maken. In de luier is het vaak warm en vochtig, waardoor gemakkelijker irritatie van de huid ontstaat.
Ontlasting en urine maken de huid weker. Bovendien zitten hier stoffen in die de huid kunnen irriteren. Doordat de luier vervolgens langs het tere babyhuidje wrijft, zorgt het gemakkelijk voor irritatie en beschadiging van de huid. Als je baby lang een (flinke) poepluier heeft of last heeft van diarree, heeft hij meer kans op irritatie en luieruitslag.
Andere factoren die mee kunnen spelen bij het ontstaan van luieruitslag zijn:
- Niet vaak genoeg verschonen van de luier
- Een behandeling met een antibioticakuur
- Bij het doorkomen van tandjes zien we het vaker
- Het gebruik van luiers met een plastic broekje. Deze houden de warmte vast, waardoor het broeierig blijft in de luier
- Eczeem. Als je baby hier last van heeft, is de kans op luieruitslag ook wat groter
Luieruitslag behandelen
Zorg ervoor dat je de luier van je baby regelmatig verschoont (minimaal acht keer per dag), zodat de irritatie door vocht en ontlasting zo kort mogelijk duurt. Verschoon je kleine ook direct als je merkt dat je kindje een vieze luier heeft.
Maak het luiergebied grondig, maar voorzichtig schoon en dep de huidplooien goed droog (niet wrijven). Gebruik een washandje met lauw water of alcoholvrije ongeparfumeerde babydoekjes. Laat de billetjes ook ‘aan de lucht drogen’, dat is goed voor het babyhuidje.
Om de huid van je baby te beschermen tegen de irritatie van ontlasting en urine, kan je zijn billen insmeren met babyzalf. Dit is zonder recept verkrijgbaar bij de drogist.
Luieruitslag voorkomen
Bovenstaande adviezen zijn ook prima toe te passen om luieruitslag te voorkomen. Verder kan je extra absorberende luiers proberen. Wanneer je de luier omdoet, doe deze dan niet te strak. Op deze manier kan de lucht nog voldoende circuleren. Misschien zijn wasbare luiers ook fijner voor de huid van je kindje.
Luieruitslag of schimmel?
Als de uitslag na een week nog niet over of sterk verminderd is, is het mogelijk dat de gevoelige huid geïnfecteerd is geraakt met een gist (Candida albicans). Deze vindt de vochtige omgeving van de luier heerlijk. Je kan dan het beste even langs de huisarts gaan.
De schimmelinfectie veroorzaakt een hardnekkige vorm van luieruitslag. Naast irritatie zie je vrij scherp begrensde rode vlekken met een schilferend randje en daaromheen kleine rode vlekjes met een schilferend randje (de zogenaamde ‘eilandjes voor de kust’). Soms zijn er ook witte puistjes of blaasjes.
De huisarts kan dit gemakkelijk behandelen met een antischimmelcrème. Kijk ook eens in het mondje van je baby. Deze gist is ook de veroorzaker van spruw. Mogelijk heeft de gist zich ook naar de mond verspreid.
Auteur Lauri Hanewinckel