Pas bevallen moeder met baargoud oorbellen

Met baargoud geef je je pas bevallen partner een mooie herinnering aan de geboorte van jullie kind. Wat zijn baargoud ideeën waarmee je een pas bevallen vrouw blij maakt? En wat kan je als vrouw aan je partner geven als herinnering aan de bevalling?

Wat is baargoud?

Baargoud is een cadeau dat je als partner aan je pas bevallen vrouw geeft. Het wordt ook wel een baarcadeau, werpgoud of push present genoemd. Vaak geeft de partner het cadeau, maar het kan ook gegeven worden door familie of vrienden. Ondanks de naam hoeft baargoud geen gouden sieraad te zijn. Een baarcadeau kan bijvoorbeeld ook een tas of een weekendje weg zijn.

De oorsprong van baargoud

Het is niet precies bekend waar de traditie vandaan komt om een kersverse moeder baargoud te geven. Waarschijnlijk is het een oude gewoonte die ontstond in de rijkere kringen. Om de komst van nieuw leven te vieren, kreeg de vrouw een sieraad cadeau.

In deze tijd wordt de gewoonte om baargoud te geven steeds bekender. Zo’n 40 procent van de vrouwen krijgt een cadeau na de bevalling. Soms zijn dit cadeaus die al meerdere generaties worden doorgegeven. Het geven van baargoud zorgt dan voor een mooie familiegewoonte.

Push present ideeën

Ben je op zoek naar een baarcadeau voor je partner? Doe inspiratie op met de volgende ideeën.

 • Een sieraad. Sieraden zijn de meest bekende vorm van baargoud. Vrouwen krijgen bijvoorbeeld een ring, ketting of armband na de bevalling.
 • Sieraad met naam of letter. Een sieraad met de naam of voorletter van je kind is een extra bijzonder baarcadeau. Krijgen jullie een meerling? Of hebben jullie al een ouder kindje? Dan kan je kiezen voor een bedelketting of -armband met voor ieder kind een naambedel.
 • Geboortesteen. Bij iedere maand hoort een geboortesteen. Deze kan je verwerken in een sieraad. Wanneer jullie meer kinderen hebben, kan je voor ieder kind een steentje in een ring laten plaatsen.
 • Een tas. Is je partner niet zo’n fan van sieraden, maar wordt ze wel blij van een mooie tas? Dan kan je haar ook verrassen met een tas die misschien al een tijdje op haar verlanglijst staat.
 • Een dagje wellness. Baargoud hoeft niet iets te zijn dat je kan vasthouden. Je kan je partner ook een uitje of een activiteit geven, zoals een dagje wellness. Gaat je partner liever iets doen met jullie kindje erbij? Dan kan je haar een dagje babyspa cadeau geven.
 • 3D-beeldje van zwangere buik. Wil je je partner een herinnering geven aan haar zwangerschap? Dan kan je haar een 3D-beeldje van haar buik geven, of een beeldje van jullie samen. Zo heeft ze een blijvende herinnering aan die bijzondere tijd.
 • Een tatoeage. Als je een baarcadeau zoekt dat altijd met je meegaat, is een tatoeage misschien een idee. Denk aan een tatoeage met de naam of geboortebloem van jullie kind.
 • Moedermelksieraad. Een moedermelksieraad is niet alleen een mooie herinnering aan de bevalling, maar ook aan de periode dat je partner borstvoeding geeft. Van een beetje moedermelk wordt een hanger of steentje gemaakt, dat je aan een sieraad kan vastmaken.
 • Een lief kaartje. Dit cadeau kost bijna niets, maar is voor je partner waarschijnlijk onbetaalbaar. Schrijf op een kaartje hoeveel je van haar houdt en hoe trots je bent. Zit ze er af en toe even doorheen? Dan geeft je kaart haar een steuntje in de rug.

Wanneer baarcadeau geven?

Wanneer je het baargoud het beste kan geven, is per persoon en situatie verschillend. Als je partner in het ziekenhuis bevalt, is het meestal fijn om te wachten tot jullie weer thuis zijn. Je kan dan op een rustig moment je partner verrassen.

Kies het liefst voor een moment waarop de kraamverzorgende of kraambezoek niet in huis zijn. Je hebt dan rustig de tijd om je push present te geven en je partner te vertellen hoe trots je op haar bent.

Verschillende meningen over baargoud

Veel mensen vinden het geven van baargoud een mooie gewoonte. Een baarcadeau geeft je een herinnering aan een bijzondere gebeurtenis. Daarnaast kan je met het geven van een cadeau de geboorte van jullie baby een extra feestelijk tintje geven.

Toch zijn er ook mensen die het geven van baargoud onzin vinden. Ze vinden het een ouderwets idee of geven aan dat het krijgen van een kindje al een prachtig cadeau is. Ook vinden sommige mensen de woorden baargoud of werpgoud vervelend klinken.

Dat je na je bevalling je baby in je armen kan sluiten, is natuurlijk ook een prachtig cadeau. Het is dan ook zeker niet verplicht om een cadeau te geven. Je kan je waardering voor je partner ook op genoeg andere manieren laten blijken.

Vind je het wel leuk om dit te doen? Verras je geliefde dan gerust met een mooi presentje. Je partner zal het vast waarderen dat je die moeite doet, of je nu een gouden ketting of een bos bloemen geeft. Jij weet het beste waar je de nieuwe moeder blij mee kan maken.

Baargoud voor partner

Ben je pas bevallen en wil je jouw partner een herinnering geven aan de geboorte van jullie kindje? Of wil je hem of haar bedanken voor de goede zorgen tijdens de bevalling en kraamtijd? Dan kan jij als moeder natuurlijk ook een soort ‘omgekeerd baargoud’ geven aan je partner. Bijvoorbeeld een van de volgende cadeaus.

 • Een sieraad met de naam of geboortedatum van jullie kindje
 • Naambordje voor het huis
 • Een draagzak
 • Samen een tatoeage laten zetten
 • Een 3D beeld van de hand of voet van jullie baby
 • Een horloge
 • Manchetknopen (extra leuk met de voorletter van jullie kindje)
 • Een zonnebril

Bron hoofdfoto: Jaleesa Koelen Fotografie