Baby'tje bij moeder om toeschietreflex op te wekken

Als je borstvoeding geeft of kolft, spelen hormonen een belangrijke rol bij het toeschieten van melk. Wanneer je kindje aan je borst drinkt, zorgt hij ervoor dat de melk toeschiet. Wanneer je kolft, kan dit echter wat lastiger zijn. Een borstmassage, warmte en ontspanning kunnen je helpen bij het opwekken van de toeschietreflex.

Wat is de toeschietreflex?

Wanneer je baby aan je borst drinkt, begint hij met heel veel korte zuigjes. Door de zuigjes maakt je lichaam de hormonen prolactine en oxytocine aan.

Prolactine stimuleert de melkklieren in je borsten om melk aan te maken. Oxytocine zorgt ervoor dat de spiercellen rond de melkklieren in je borst zich samentrekken en de melkkanalen zich verwijden. Hierdoor stroomt de melk vanuit deze klieren en kanalen naar je tepeluitgangen. Dit is de toeschietreflex.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

De toeschietreflex zelf opwekken

Wanneer je baby aan je borst drinkt, wordt de toeschietreflex door je kindje opgewekt. Als je kolft, moet je deze soms zelf opwekken. Een 2-fasenkolf kan de toeschietreflex ook opwekken met snelle, korte zuigjes. Als dit bij jou niet werkt of lukt, kan je jezelf in het begin een handje helpen door je borsten te masseren of door zelf je tepels stimuleren.

Om zelf de toeschietreflex op te wekken, zijn ontspanning en warmte erg belangrijk. De volgende technieken kunnen je helpen bij het opwekken van de toeschietreflex.

Borstmassage

Om het toeschieten van melk te stimuleren, kan je je borsten masseren. Je kan ze allebei tegelijk of apart van elkaar masseren. Dit kan je op de volgende manieren doen:

 • Masseer met een draaiende beweging zacht de bovenkant van je borst met je vingers.
 • Masseer in cirkels je hele borst richting je tepelhof.
 • Strijk met je hand van de bovenrand van je borst tot je tepelhof, terwijl je zachtjes met je vingers roffelt.
 • Buig voorover en schud zachtjes met je borsten heen en weer.
 • Masseer met een draaiende beweging allebei je tepels met je vlakke hand.
 • Neem je borst tussen allebei je handen en beweeg je handen zachtjes heen en weer. Denk hierbij aan in je handen wrijven, maar dan met je borst ertussen. Wrijf zowel horizontaal als verticaal.
 • Strijk met de rug van je vingers langs je borst richting je tepel en tepelhof.

Warme borsten

Wanneer je borsten warm zijn en jij je comfortabel voelt, verwijden je bloedvaten en melkkanalen. Hierdoor stroomt de melk gemakkelijker. Daarnaast zorgt warmte ervoor dat je goed kan ontspannen. Je kan je borsten warm maken met:

 • Een hotpack of handverwarmer. Deze kan je in je bh stoppen of op je borst leggen.
 • Een zak met droge kersenpitten. Verwarm deze in de oven, magnetron of op de verwarming. Leg de zak vervolgens op je borst.
 • Spoel je borsten onder een warme douche. Dek je borsten daarna af met een warme doek en begin direct met kolven.
 • Een infraroodlamp.Die verwarmt niet alleen de oppervlakkige huid, maar verwarmt ook dieper in je borst. Neem wel voldoende afstand, zodat de huid van je borsten niet te warm wordt.
 • Een warme douche. Dek je borsten daarna af met een warme doek en begin direct met kolven. Deze manier is vooral handig wanneer je thuis oefent met kolven. Op je werk kan je waarschijnlijk niet douchen.

Ontspanning

Naast de warmte en het masseren van je borsten, kan je de toeschietreflex beter opwekken als je ontspannen bent. Je weet waarschijnlijk zelf het beste hoe jij goed kan ontspannen. Hier toch wat tips:

 • Zorg voor een omgeving waar jij je op je gemak voelt. Een prettige temperatuur is hierbij belangrijk, zodat je het niet koud krijgt. Ook een goede stoel waarin je lekker zit draagt bij aan ontspanning.
 • Zorg voor zo min mogelijk (drukke) afleiding en focus je op het kolven. Werkt dit juist averechts? Zoek dan een rustige afleiding: kijk een televisieserie of lees een boek als jij hierdoor beter ontspant.
 • Denk aan je baby, bekijk een foto van je baby, luister naar zijn geluidjes of ruik aan de kleertjes of een knuffeltje van je baby. Een filmpje bekijken van je baby die aan je borst drinkt kan ook goed werken.
 • Drink iets warms.

De toeschietreflex opwekken lukt niet

Als het laten toeschieten van moedermelk na een aantal keer proberen niet lukt, vraag dan hulp bij een lactatiekundige. Die kan, in overleg met jou, beoordelen of een neusspray met synthetische oxytocine je kan helpen. Ook kunnen jullie samen bekijken wat je verder kan helpen om de toeschietreflex op te wekken en het kolven soepel te laten verlopen.