Kinderen spelen op het kinderdagverblijf

Je kindje naar de kinderopvang brengen kan best lastig zijn. Het liefst wil je 24/7 bij je kleine zijn en maak je al zijn belangrijke momenten mee, groot én klein. Het contact tussen jou en de pedagogisch medewerkers is dan ook erg belangrijk. Hoe blijf je op de hoogte en hoe verloopt dit contact?

Contact met het kinderdagverblijf

Wanneer je kindje voor het eerst naar het kinderdagverblijf gaat, kan dit best lastig zijn. Zeker de eerste keren. Het is dan prettig om te weten wat je kindje allemaal doet op zo’n dag. Heeft hij goed gegeten? En hoe zijn de slaapjes gegaan? Je baby is het belangrijkste in je leven en je wil graag dat alles goed met hem gaat. Het is dan ook fijn om op de hoogte gehouden te worden door de pedagogisch medewerkers. Dit doen zij op verschillende manieren.

1. Het eerste contact

Het eerste contact begint al voordat je kindje naar de kinderopvang gaat. Voordat je een kinderdagverblijf kiest, is het slim om eerst bij verschillende kinderdagverblijven langs te gaan voor een rondleiding. Door het gebouw, de groepen en de ruimtes te zien, voel je vaak snel of het wel of niet bij jullie past. Ook is het belangrijk dat jij je goed voelt bij de pedagogisch medewerkers. Zij zorgen voor je kindje en je wil je kleine met een gerust hart achterlaten.

Het is daarom handig om tijdens een rondleiding te vragen naar de pedagogische visie van het kinderdagverblijf. Dit is de manier waarop de medewerkers met je baby omgaan en hem verzorgen. Het is belangrijk dat deze visie past bij jouw ideeën over de opvoeding van je baby. Zo kom je te weten waarom een kinderdagverblijf dingen op een bepaalde manier doet en of je het daarmee eens bent.

2. De ‘overdracht’

Dit klinkt heel zakelijk, maar dat is het niet. Tijdens een overdracht bespreek je samen hoe het met je kindje gaat en waar de pedagogisch medewerkers die dag rekening mee kunnen houden.

In de ochtendoverdracht vertel je aan de pedagogisch medewerker hoe het met je kindje gaat. Heeft hij goed geslapen? Heeft hij ineens moeite met eten? Of heeft hij juist plotseling een grote stap gemaakt in zijn ontwikkeling? Door de overdracht weten de pedagogische medewerkers waar ze op moeten letten en wat extra aandacht nodig heeft. Hier richten ze het dagprogramma van je kleine op in.

Aan het einde van de dag vertelt de pedagogisch medewerker hoe je kindje het die dag gehad heeft. De middagoverdracht is een belangrijk moment en verdient ruim de tijd. Er wordt met je besproken welke ontwikkelingen de opvang heeft gezien bij je baby, wat hij allemaal gedaan heeft en of het goed is gegaan. Zo bekijk je samen wat je kindje nodig heeft om zich goed te kunnen ontwikkelen.

3. Speciale ouder app

De meeste kinderdagverblijven hebben een speciale ‘ouder app’. Via zo’n app kan je tijdens de dag in contact blijven met de pedagogisch medewerkers. Er wordt in bijgehouden wat je kleine de hele dag doet. Door de inlogcode met wachtwoord hoef je je geen zorgen te maken om de privacy van je kindje.

De volgende onderdelen zitten meestal in een ouder app:

Tijdlijn

In veel apps heeft je baby een eigen tijdlijn, waarop ieder belangrijk moment wordt geplaatst. Ook wordt hierop bijgehouden wanneer je kindje slaapt, wanneer en hoeveel schone luiers hij heeft gehad en wanneer en hoeveel hij heeft gegeten. Zo weet je precies hoe je kleine het doet op een dag.

Dagen ruilen of ziekmelden

Via de app kan je makkelijk en snel een dag ruilen of je kindje ziekmelden. Je hoeft hiervoor niet te bellen, maar krijgt snel reactie via de app.

Vragen stellen

Tijdens de dag heb je misschien nog wat extra vragen, of herinner je je ineens iets dat je wilde melden. Ook dit kan je eenvoudig via de app doorgeven.

Foto’s en verhaaltjes

Niet alleen praktische dingen worden in de ouder app gedeeld. Zo schrijven de pedagogisch medewerkers regelmatig een verhaaltje wat je baby die dag heeft gedaan, inclusief leuke foto’s en grappige uitspraken van je kindje.