Meisje tekent op kinderdagverblijf

De keuze voor een kinderdagverblijf is één van de eerste belangrijke keuzes die je maakt voor je kind. Maar hoe kies je tussen alle verschillende kinderdagverblijven? Dit zijn 11 tips die kunnen helpen.

1. Bezoek een aantal kinderdagverblijven

De verschillen tussen kinderdagverblijven kunnen behoorlijk groot zijn. Zelfs als ze tot dezelfde organisatie behoren. Hoe een kinderdagverblijf echt is, lees je niet op een website. Je kan internet goed gebruiken voor de eerste oriëntatiefase, maar beslis pas als je daadwerkelijk bij een aantal kinderdagverblijven hebt gekeken.

2. Ga in gesprek met de pedagogisch medewerkers

De pedagogisch medewerkers zijn degenen die straks de zorg voor jouw kind op zich nemen. Zijn dit vaste, goed opgeleide medewerkers? Heb je er vertrouwen in dat ze je kind goed kunnen verzorgen en de aandacht kunnen geven die nodig is? Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat jij goed met ze kan communiceren. Je zal namelijk vaak contact met ze hebben over je kind.


In samenwerking met Partou

Hoe kies je een kinderdagverblijf?

Weet jij waar je op kan letten bij de keuze van een kinderdagverblijf? Ontdek de checklist voor kinderdagverblijven. Zodat jij je baby straks met een goed gevoel naar de opvang brengt.

Bekijk de checklist

3. Bekijk het kinderdagverblijf goed

Kijk goed naar alle ruimtes van het kinderdagverblijf. Laat jij je kind hier graag achter? Kijk onder andere naar oppervlakte, slaapmogelijkheden, speelgoed, de mogelijkheden om buiten te spelen en veiligheid. Het is ook altijd goed om even te kijken of je alles netjes, schoon en hygiënisch vindt.

4. Vraag naar de samenstelling van de groepen

Hoeveel kinderen zitten er maximaal in een groep? Hoeveel begeleiders heeft een groep? Is het een horizontale groep (allemaal kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd) of een verticale groep (kinderen van verschillende leeftijden door elkaar)? Zowel een horizontale als verticale groep heeft zijn voordelen. Als je voor een verticale groep gaat, is het in geval van peuters wel prettig als er kinderen zijn die ongeveer even oud zijn als jouw kind.

5. Vraag naar de dagindeling en de pedagogische visie

Volgt het kinderdagverblijf het ritme van jouw kind? Zeker bij baby’s is het belangrijk dat ze niet te veel prikkels krijgen. Als het ritme hetzelfde is als thuis, scheelt dat een hoop. Peuters volgen meestal het ritme van de groep. Hoe ziet hun dagindeling eruit? Welke activiteiten zijn er en welk ontwikkelingsmateriaal wordt gebruikt? Vraag ook naar de pedagogische visie, sluit deze aan bij jouw ideeën?

6. Vraag hoe het kinderdagverblijf communiceert met ouders

Als ouder wil je graag op de hoogte blijven van het wel en wee van je kind. Het is daarom belangrijk dat de pedagogische medewerkers regelmatig de tijd nemen voor jouw vragen. Daarnaast mag je verwachten dat ze regelmatig de ontwikkeling van je kind met je bespreken.

7. Kies een kinderdagverblijf op een gunstige locatie

Het is ideaal als een kinderdagverblijf min of meer op jouw route van huis naar werk ligt. Dat kan een hoop reistijd en planning schelen.

8. Bekijk de kosten

De kosten kunnen per kinderdagverblijf verschillen. Let er ook op wat bij deze kosten zit inbegrepen. Hoe zit het bijvoorbeeld met luiers, het eten en extra activiteiten?

9. Vraag naar de mogelijkheden als je kind ziek is

Bij veel kinderdagverblijven is je kind welkom op het moment dat hij ziek is, maar niet als hij zich te slecht voelt om mee te draaien of zoveel verzorging nodig heeft dat hij thuis beter af is. Als dit het geval is, hebben zij dan eventueel een ander soort opvang achter de hand?

10. Verdiep je in de organisatie achter het kinderdagverblijf

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar het is goed om meer te weten van de organisatie achter het kinderdagverblijf. Normaal gesproken kies je een kinderdagverblijf namelijk voor meerdere jaren. Het is dan prettig als het een stabiele organisatie is.

11. Volg je intuïtie

Houd de eerste 10 tips in je achterhoofd, maar vertrouw ook op je intuïtie. Een kinderdagverblijf moet vooral goed voelen. Is dat niet het geval? Dan kan je beter verder kijken. Het is zowel voor jou als je kind van belang dat je hem daar met een gerust hart kan achterlaten.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app