Vader en baby zijn aan het babyzwemmen

Babyzwemmen is erg leuk om te doen. Het versterkt de band tussen jou en je kindje, het is goed voor zijn ontwikkeling en jullie zijn allebei lekker in beweging. Wel is het net iets meer geregel dan wanneer je zelf even het water inspringt. Waar moet je allemaal aan denken?

Wanneer babyzwemmen?

Als je baby gezond is en goed groeit, kan je vanaf het moment dat hij 2 à 3 maanden oud is met hem gaan zwemmen. Voor die tijd kan je beter nog even wachten.

Je baby is dan nog erg kwetsbaar voor infecties en kan zichzelf nog niet goed warmhouden. Het zwembadwater lijkt voor jou misschien warm, maar voor je pasgeboren baby voelt het koud aan. Hij kan daardoor sneller onderkoeld raken.

Daarnaast komen er in een zwembad veel prikkels op je kleine af. Dit kan heel overweldigend zijn. Wanneer hij 2 tot 3 maanden oud is, kan hij deze wat beter verwerken. Kijk vooral ook hoe je kindje reageert tijdens zijn eerste zwembadbezoekje. Dan weet je of hij er klaar voor is of dat je beter nog wat langer kan wachten met babyzwemmen.

Is je baby te vroeg geboren of heeft hij gezondheidsproblemen? Overleg dan met je kinderarts wanneer je met zwemmen kan beginnen. Als je kindje verkouden of niet fit is, kan je beter thuisblijven.


Nieuw! Zwitsal water & care babydoekjes

Het tere huidje van je baby verdient de beste verzorging. Zwitsal water & care is verrijkt met verzorgende bestanddelen van natuurlijke oorsprong. Voor een milde reiniging en om luieruitslag te helpen voorkomen.

Lees meer

Waar babyzwemmen?

Het is aan te raden om onder deskundige begeleiding in een groep mee te doen aan een babyzwemprogramma. Je wordt niet alleen gerustgesteld door de begeleiding, ook leer je wat je kan doen met je baby in het zwembad. Op deze manier maakt je kleine op speelse wijze kennis met het water. Door in groepsverband mee te doen, leer je ook snel andere ouders en baby’s kennen. Wel zo gezellig!

Babybaden moeten beschikken over een minimum temperatuur van 31,5 graden. Bij voorkeur is het water 33 graden. Let daar goed op bij de keuze van een zwembad. Het is overigens belangrijk dat je niet langer dan 30 minuten met je baby zwemt. Deze en andere instructies worden je gegeven als je mee doet aan een babyzwemprogramma.

Wat neem je mee?

Als je gaat zwemmen met je baby, neem je een zwemluier voor hem mee en een zwembroekje of badpakje. Trek alles pas bij het zwembad aan. Verder neem je een flesje melk, een gewone luier en babydoekjes mee, voor na het zwemmen.

Daarnaast neem je een handdoek of grote hydrofiele luier mee voor je kleintje om hem af te drogen, eventueel een badjasje, en droge, warme kleding. Het is belangrijk dat je je baby goed inpakt na het zwemmen. Vergeet natuurlijk ook je eigen zwemspullen en handdoek niet! Denk daarbij ook aan een paar slippers, in het zwembad kan het namelijk behoorlijk glad worden.

Stapje voor stapje

Laat je baby stap voor stap aan het water wennen. Een goede manier om dat te doen, is om thuis lekker te badderen. Doe het in het zwembad ook rustig aan. Als je meedoet met een babyzwemprogramma, zal je stap voor stap worden begeleid. Merk je dat je kindje het spannend vindt, doe dan een stapje terug. Forceer niets, zwemmen moet leuk blijven!

Het is goed mogelijk dat alle geluiden en prikkels vermoeiend zijn voor je kindje, vooral de eerste keer dat jullie gaan zwemmen. Stop dan ook als je merkt dat je baby het zat begint te worden.

Na het zwemmen

Na het zwemmen ga je lekker samen douchen. Let goed op of je kindje het niet te koud of te warm heeft gekregen. Het is fijn om je baby na het zwemmen een flesje warme melk of borstvoeding te geven. Vóór het zwemmen voeden is minder handig, vanwege spuuggevaar. Ook is het verstandig om je baby na het afdrogen in te smeren met olie om zo een droge huid te voorkomen.

Waarschijnlijk heeft je baby een volle luier zodra je het water uitkomt, omdat hij tijdens het zwemmen wat water heeft binnengekregen. Dit is heel normaal. Na het douchen, verschonen en insmeren zal hij waarschijnlijk heerlijk in slaap vallen! Plan na het zwemmen liever geen (drukke) activiteiten meer, je baby zal erg moe zijn.

Voordelen babyzwemmen

Zwemmen is niet alleen leuk, maar het is ook goed voor de ontwikkeling van je kleine. Wat zijn precies de voordelen?

  • Het heeft een positieve invloed op de hart- en bloedvaten van je baby.
  • Het verkleint de kans op infecties.
  • Het bevordert zijn motorische ontwikkeling, coördinatie en waarneming. Zwemmende baby’s zouden een beter evenwicht ontwikkelen en beter kunnen grijpen dan baby’s die niet zwemmen.
  • Je kleintje leert dat hij op eigen kracht kan voortbewegen.
  • Samen zwemmen bevordert de band tussen ouder en kind.
  • Je bent allebei in beweging.
  • Het werkt ontspannend, zowel voor je baby als voor jou.

Wanneer niet zwemmen?

Als je kindje ziek is, blijf dan thuis. Let vooral op als je baby oorontsteking heeft: hij mag dan niet met zijn oren in het water.

In sommige gevallen is het verstandig om met een arts of het consultatiebureau te overleggen of je wel of nog niet kan gaan zwemmen met je baby:

Erna Rowij geeft baby– en peuterzwemles in het Vijf Meibad in Leiden, en vertelt in deze video alles over babyzwemmen