Nanny opvang

Nanny opvang: je hoort het steeds vaker en steeds meer gezinnen maken er gebruik van. Maar wat houdt deze manier van kinderopvang aan huis in en wat zijn de voor- en nadelen? Wendy van den Ende, eigenaresse van een nanny bemiddelingsbureau, legt het uit.

Wat is nanny opvang?

Nanny opvang is kinderopvang aan huis. Een nanny komt bij je thuis en neemt de zorg voor je kinderen en het huishouden over als je aan het werk bent. Veel mensen denken dat ze, net als een au pair, bij je in huis komt wonen, maar dit is niet het geval. Wendy: “De nanny is alleen aanwezig wanneer de ouders aan het werk zijn. Je kunt het eigenlijk vergelijken met een pedagogisch medewerkster op een kinderdagverblijf, maar dan bij je thuis.”

Samen met de nanny bespreek je wat de ‘huisregels’ zijn en welke huishoudelijke taken de nanny op zich neemt.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Een oppas vs. een nanny

Een nanny lijkt dus eigenlijk een beetje op een oppas. Wat is dan het verschil? Wendy: “Een nanny is niet een ‘gewone’ oppas: dit kan namelijk ook je buurmeisje zijn die wat bij wil verdienen. Een nanny heeft altijd een pedagogische achtergrond en is ervaren in werken met kinderen.”

Daarnaast moet een nanny aan verschillende eisen voldoen:

 • Een VOG bezitten (Verklaring Omtrent Gedrag)
 • Ingeschreven staan bij het Landelijk Register Kinderopvang & Peuterspeelzaal (LRKP)
 • Een EHBO-diploma bezitten en ieder jaar een herhalingscursus volgen

Wendy: “Het bemiddelingsbureau beoordeelt de nanny meerdere keren per jaar op haar pedagogisch handelen. Dit gebeurt zowel gepland als onverwachts, om een reële en volledige indruk te krijgen.”

Wat kost nanny opvang?

Een nanny kost gemiddeld tussen de 12 en 15 euro per uur. Naast dit uurtarief, betaal je nog bemiddelingskosten aan een bemiddelingsbureau. Deze kosten verschillen per bureau: sommige rekenen een uurtarief en andere rekenen elke maand een vast bedrag.

Wendy: “Voor een gezin met één kind is deze vorm van kinderopvang dus behoorlijk prijzig. Maar hoe groter het gezin, hoe voordeliger het is om voor nanny opvang te kiezen. Vanaf drie kinderen is het in bepaalde gevallen zelfs goedkoper dan een kinderdagverblijf of gastouder.”

Nanny opvang en kinderopvangtoeslag

Als een nanny staat ingeschreven bij het LRKP en een bemiddelingsbureau, heb je recht op kinderopvangtoeslag.

Als je een nanny hebt die staat ingeschreven bij het Landelijk Register Kinderopvang en bij een bemiddelingsbureau, heb je als gezin recht op kinderopvangtoeslag. Dit maakt deze manier van kinderopvang een stuk betaalbaarder. De kinderopvangtoeslag vergoedt een maximum van €5,91 per uur (2018).

Hoeveel kinderopvangtoeslag je in totaal kan krijgen, hangt af van het aantal uur dat je kinderen opvang krijgen, het aantal kinderen dat kinderopvang krijgt en wat het totale gezinsinkomen is. Dit verschilt dus per gezin.

Maak een proefberekening voor jouw situatie.

Voordelen van nanny opvang

Nanny opvang heeft een aantal voordelen ten opzichte van andere vormen van kinderopvang:

 • Minder stress. Je hoeft alleen te zorgen dat jij zelf op tijd en fris op je werk bent. Je hoeft namelijk geen rekening te houden met openings- en sluitingstijden van een kinderopvang. De nanny komt op de afgesproken tijden bij jullie thuis.
 • Persoonlijke aandacht. Een nanny heeft alleen de zorg voor jouw kinderen. Ze kan dus alle aandacht en liefde aan jouw kinderen geven en hoeft haar aandacht niet over veel kinderen te verdelen.
 • Eigen omgeving. De kinderen kunnen lekker in hun eigen bedje slapen en met hun eigen speelgoed spelen. Voor je kindje verandert er dus maar heel weinig. Wendy: “Voor kinderen kan weinig verandering erg belangrijk zijn de eerste levensjaren. In deze periode maakt een kind namelijk zijn grootste ontwikkeling door en legt het de basis voor de rest van zijn leven. Veel verschillende omgevingen en verzorgers kunnen kindjes soms stress opleveren. Stabiliteit en rust zijn dan heel belangrijk.”
 • Een opgeruimd en schoon huis. De nanny doet, op afspraak met jou, huishoudelijk taken. Zo kom je na je werk dus thuis in een lekker schoon en opgeruimd huis.
 • Flexibel. Een nanny is flexibeler dan bijvoorbeeld een kinderdagverblijf of BSO. Zo kan zij voor je kindje zorgen als deze ziek is en hoef jij geen dag vrij te nemen. Ook kan ze bijvoorbeeld mee naar zwemles of andere hobby’s van je kinderen.
 • Goedkoper bij groot gezin. Als je een groot gezin hebt, is nanny opvang goedkoper dan andere vormen van kinderopvang.

Nadelen van nanny opvang

Natuurlijk heeft nanny opvang niet alleen voordelen:

 • Niet altijd vervanging bij ziekte. Als de nanny ziek is, weet je niet zeker of er een vervanger geregeld kan worden via het bemiddelingsbureau. Het kan dus voorkomen dat je geen opvang hebt als je nanny ziek is.
 • Duur bij 1 of 2 kinderen. Als je maar één kindje hebt, is het erg duur om een nanny in dienst te nemen. Het uurtarief van een nanny ligt namelijk veel hoger dan het tarief van een kinderdagverblijf of een oppas. Ook krijg je voor een nanny minder kinderopvangtoeslag dan bij een kinderdagverblijf (€5,62 tegenover €6,89).
 • Minder sociaal. Omdat de nanny thuiskomt, komt je kindje minder in contact met leeftijdgenootjes. Op een kinderdagverblijf is dit natuurlijk veel meer. Wendy: “Dit kan je opvangen door bijvoorbeeld naar de speeltuin te gaan en andere leuke bezigheden te doen waar andere kindjes zijn.”
 • Maximaal 3 dagen per week. Volgens de regeling dienstverlening aan huis mag een nanny maximaal drie dagen per week bij een gezin werken. Bij een kinderdagverblijf is er geen limiet in het aantal dagen.

Waar vind ik een geschikte nanny?

Het belangrijkste zijn de kinderen. Zij moeten zich veilig en op hun gemak voelen bij de nanny.

Wendy van den Ende

Als je interesse hebt in nanny opvang, is het verstandig dit te doen via een nanny bemiddelingsbureau. Je hebt namelijk alleen recht op kinderopvangtoeslag wanneer een nanny hierbij ingeschreven staat.

Als je een geschikt bemiddelingsbureau hebt gevonden, volgt eerst een intakegesprek. Hierin worden je wensen besproken. Vervolgens gaat het bureau op zoek naar een geschikte nanny, waarna je een kennismakingsgesprek krijgt. Wendy: “Meestal zijn er twee nanny’s bij zo’n gesprek aanwezig. Dan kan je kijken met wie je de beste klik hebt en of het goed voelt. Je moet het gevoel hebben dat je met een gerust hart naar je werk kan.”

Nadat je een goede nanny hebt gevonden, maken jullie samen concrete afspraken over werkdagen, tijden en huishoudelijke taken. Het bemiddelingsbureau legt deze afspraken vast in een contract. Daarnaast controleert het bureau ook nog de veiligheid bij jullie thuis (RIG&RIV) om er zeker van te zijn dat de nanny een veilige werkomgeving heeft.

Wendy: “Maar het allerbelangrijkste zijn natuurlijk de kinderen: voelen zij zich veilig en op hun gemak bij haar? Dan heb je de beste nanny gevonden voor jouw gezin.”

Wendy van den Ende

Dit artikel is geschreven door Wendy van den Ende. Zij is moeder van twee kinderen en heeft haar eigen bedrijf als babycoach.